Hari ini adalah ulang tahun ke-27 Perjanjian Oslo (Oslo Accord) yang dimeterai antara Israel dan Palestin pada 13 September 1993.

Sementara isu Palestin kembali hangat, elok kita ulang kaji sejarah perjanjian ini dan memahami kerumitan konflik Israel-Palestin.
Wakil Palestin dalam Perjanjian Oslo ialah Yasser Arafat, pemimpin Palestinian Liberation Organization (PLO) yang diiktiraf oleh dunia sebagai pemimpin Palestin yang sah.
PLO diasaskan pada tahun 1964 untuk membebaskan Palestin menerusi perjuangan bersenjata menentang Israel. Ada banyak kumpulan dalam PLO, yang terbesar ialah Fatah yang dipimpin oleh Arafat.
Tapi dengan menandatangani Perjanjian Oslo, Arafat berkomited untuk berhentkan semua keganasan ("violence & terrorism") terhadap Israel dan mengiktiraf hak kewujudan ("right to exist") Israel. Maksudnya Israel boleh wujud bersama-sama dengan Palestin, atau "two-state solution".
Sama macam kes perjanjian perdamaian Israel-UAE dan Israel-Bahrain sekarang, US juga jadi broker Perjanjian Oslo. Perundingan bermula di zaman George H.W. Bush (1989-1992). Tapi Bush kalah pilihanraya presiden 1992, maka Bill Clinton yang dapat nama.
Perjanjian Oslo ini dianggap pencapaian besar dan Arafat bersama-sama Yitzhak Rabin (PM Israel) dan Shimon Peres (Menteri Luar Israel) dihadiahkan Nobel Peace Prize pada tahun 1994.
Cuma Perjanjian Oslo bukan perjanjian perdamaian yang muktamad, tapi mukadimah kepada proses perdamaian Israel-Palestin.

Perjanjian menetapkan tempoh masa 5 tahun bagi kedua-dua pihak selesaikan isu berkaitan sempadan dan status pelarian Arab Palestin dan berdamai sepenuhnya.
Sambil itu, Israel kembalikan tanah Tebing Barat dan Gaza bagi PLO mendirikan kerajaan sementara bernama Palestinian National Authority (PNA).
Cuma, Tebing Barat dibahagikan kepada zon A, B dan C. Zon A di bawah pentadbiran PNA sepenuhnya, Zon B dikongsi antara Israel dan PNA. Zon C (61% daripada saiz Tebing Barat) di bawah Israel buat "sementara waktu".
Nampak bad deal betul. Tapi kenapa Arafat sign juga?

Sebab kedudukan Arafat sebagai pemimpin Palestin tergugat dengan kemunculan kumpulan pejuang pembebasan Palestin yang lain iaitu Jihad Islam Palestin (JIP) dan Hamas.
JIP diasaskan oleh Fathi Shaqaqi pada tahun 1981 dan Hamas diasaskan oleh Sheikh Ahmed Yassin pada tahun 1987.

JIP dan Hamas bukan saja menentang Israel malah juga menentang Fatah dan PLO yang dianggap sekular dan tidak bertunjangkan Islam.
(Tapi sebenarnya Arab Palestin pun ramai Kristian juga, jadi logik juga Fatah/PLO guna pendekatan sekular dalam perjuangan)
Kemunculan JIP dan Hamas juga dibimbangi oleh Israel. Israel sendiri nampak impak Intifada yang dilancarkan oleh Hamas dan PIJ pada Disember 1987. Jadi Israel pun lihat PLO sebagai ancaman lebih ringan dan boleh dibawa berbincang.
Selain faktor JIP & Hamas, Arafat pun nampak perundingan dengan Israel akan memberi peluang kepada orang Palestin menentukan nasib sendiri, tidak lagi bergantung kepada ihsan negara-negara Arab yang lain.
Sebab selama ini, isu Palestin diperjuangkan oleh negara-negara besar Arab. Bermula dengan Perang Arab-Israel Pertama (1948-1949) yang berpunca daripada penolakan pakatan negara-negara Arab terhadap Resolusi Perhimpunan Agung PBB (UNGA) No. 181 (II) bertarikh 29 November 1947.
Resolusi UNGA 181 membahagikan Mandatory Palestin (jajahan British dari 1920-1948) kepada 2 negara, satu negara Yahudi, satu negara Arab.

Zionis menerima resolusi tersebut, Israel tertubuh pada 15 Mei 1948. Negara Arab tolak resolusi dan isytiharkan perang terhadap Israel.
Nampak macam negara Arab nak bela nasib Palestin, tapi sebenarnya lebih kepada membela kepentingan masing-masing. Lokasi strategik dan simbolisme agama Palestin membuat Mesir, Syria dan Jordan masing-masing mahu masukkan seluruh Palestin dimasukkan ke dalam wilayah sendiri.
Manakala negara majoriti penduduk Islam yang lain seperti Turki dan Iran iktiraf Israel sebab diorang anggap penolakan negara Arab terhadap Resolusi sebagai masalah orang Arab (Turki bangsa Turk, Iran bangsa Parsi).
Perang Arab-Israel Pertama berakhir dengan gencatan senjata. Negara-negara Arab gagal menundukkan Israel dan dalam perjanjian gencatan senjata diorang setuju bagi Israel pegang kawasan di belakang "Green Line".
Kawasan dalam Green Line merangkumi Gaza & Tebing Barat. Mesir pegang Gaza. Jordan pegang Tebing Barat. Jerusalem dipecahkan dua, Barat diduduki Israel, Timur (merangkumi Baitul Maqdis) diduduki Jordan. Pelarian Arab Palestin kebanyakannya jadi warga Jordan atau Mesir.
Keadaan ini bertahan sehingga Jun 1967 apabila pakatan negara Arab dikalahkan oleh Israel dalam Perang Enam Hari. Israel berjaya merampas Gaza dari Mesir, Tebing Barat dan Jerusalem Timur dari Jordan, dan juga kawasan di luar Palestin iaitu Sinai (Mesir) dan Golan (Syria).
Kegagalan Mesir-Syria-Jordan memberi peluang kepada Saudi untuk jadi pejuang Palestin yang baharu. Saudi menubuhkan Pertubuhan Negara-Negara Islam (OIC) pada 1969 untuk mewujudkan perpaduan ummah untuk melawan Israel.
6 tahun selepas Perang Enam Hari, negara Arab sekali lagi melancarkan perang terhadap Israel pada 1973 (Perang Yom Kippur). Kali ini Saudi show off power dia. Sekatan minyak terhadap US dan Eropah berjaya memaksa US untuk menekan Israel supaya setuju dengan gencatan senjata.
Tapi Saudi masih kekalkan dasar "Three Nos" (لاءات ثلاثة) – "no peace" (لا صلح), "no recognition" (لا اعتراف), "no negotiation" (لا تفاوض) dengan Israel. La salah, wa la iktiraf wa la tafawud.
Apabila Mesir pergi berunding dengan Israel selepas habis Perang Yom Kippur untuk dapatkan balik Sinai, Saudi marah dan menggantung keahlian Mesir dalam Liga Arab dan OIC.
Walaupun negara-negara Arab ini bekap Palestin, tapi Arafat melihat kebergantungan Palestin kepada negara-negara yang lebih besar untuk perjuangkan nasibnya sebagai satu masalah, dan Arafat sendiri pun dapat pernah rasa padahnya.
Pada tahun 1990, Iraq di bawah kepimpinan Saddam Hussein menyerang Kuwait. Negara2 Arab terutamanya Negara-Negara Teluk atau GCC (Gulf Cooperation Council) yang merangkumi Saudi, UAE, Oman, Qatar, Bahrain & Kuwait condemn Saddam dan meminta pertolongan US untuk mengusir Saddam.
Tapi PLO dan Arafat tak setuju dan bekap Saddam. Sebab Saddam pun berlagak hero dalam isu Palestin juga, pernah berjanji dia akan takluk Israel dan kembalikan Palestin kepada orang Palestin.
Tindakan PLO dan Arafat menyinggung perasaan Saudi dan Kuwait, terutamanya Kuwait. Selepas perang dengan Saddam tamat, Kuwait halau pelarian Palestin yang bermastautin dalam Kuwait dan berhentikan bantuan kewangan kepada PLO. Saudi pun anggap PLO dah mengkhianatinya.
Jadi walaupun Perjanjian Oslo nampak merugikan, ia penting bagi Palestin yang berada dalam keadaan tersepit ketika itu. Buruk macam mana pun perjanjian, ia tetap mewujudkan sebuah entiti bernama Palestin.
Dan actually later on Mahmoud Abbas, pengganti Arafat pernah menyalahkan negara-negara Arab tolak Resolusi awal-awal dan menyebabkan Palestin tak dapat dirikan negara.
Saudi juga mengalu-alukan Perjanjian Oslo walaupun perjanjian dirunding tanpa pengetahuan Saudi, sebab Saudi pun anggap dah sampai masa untuk lepaskan beban Palestin. Lagi-lagi Saudi ada masalah yang lebih kritikal iaitu kebangkitan Iran susulan Revolusi tahun 1979.
Antara Israel & Iran, Saudi melihat Iran sebagai ancaman yang lebih besar.

Israel mempunyai matlamatnya yang jelas & terhad: Israel nak tanah. Kalau Israel nak dirikan Israel Raya (Greater Israel) pun, yang rugi adalah Palestin, Jordan, Syria & Iraq, bukan Saudi & negara GCC.
Tapi Iran lain. Iran mengugat kelangsungan hidup monarki Saudi dan GCC sebab ideologinya yang anti-monarki.

Ayatollah Khomeini yang menggulingkan Syah Muhammad Reza berpendapat monarki tidak Islamik dan patut diganti dengan pemerintahan ulama, atau "wilayah al-faqih".
Selepas Revolusi 1979, Raja Saudi (Raja Khalid) mengirim ucapan tahniah kepada Khomeini, tapi sekali Khomeini balas: "hang toksah gembira sangat, hangpa pun kami akan gulingkan sekali".

Of couse Khomeini tak cakap utagha, aku tambah untuk sound effect je.
Sementara itu, untuk mencabar kedudukan Saudi sebagai pemimpin Dunia Islam, Iran turut perjuangkan isu Palestin dan beri sokongan kepada PLO, PIJ dan Hamas. Tapi disebabkan hubungan Arafat dan Saddam, Iran putus hubungan dengan PLO (Saddam menyerang Iran dari 1980-1988).
"Musuh kepada musuh adalah kawan saya". Maka selepas Perjanjian Oslo, Saudi & negara GCC yang lain mula menjalin hubungan tidak rasmi dengan Israel, walaupun masih tidak iktiraf Israel secara rasmi selagi isu Palestin belum selesai. Yang iktiraf secara rasmi hanya Jordan saja.
Tapi dasar luar Turki dan Iran yang semakin agresif beberapa tahun kebelakangan ini membuat Saudi dan negara GCC rasa dah sampai masa untuk menormalisasikan hubungan dengan Israel.
Erdogan pun guna isu Palestin sebagai modal untuk memperluaskan pengaruhnya, walaupun Turki sendiri ada hubungan rasmi dengan Israel.

Parti AKP ada pertalian dengan Ikhwanul Muslimin yang juga mencabar monarki GCC. Jadi Saudi melihat pengaruh Turki sebagai ancaman.
Di zaman Obama, Saudi & GCC agak buntu sebab US nak perbaiki hubungan dengan Iran & bersifat dingin terhadap Israel. Sampai Saudi bertimbang nak guna Russia sebagai bekap.

Tapi dengan perlantikan Trump, GCC, US & Israel berada dalam kem yang sama untuk mengimbangi Iran-Turki.
Cuma Saudi masih nak jaga namanya sebagai Penjaga Dua Kota Suci, jadi masih belum mengiktiraf Israel. UAE dan Bahrain bilis tak apa, tapi Saudi sebagai abang long GCC akan hilang keabsahannya sebagai pemimpin OIC, dan justify cabaran Turki dan Iran.
Sebenarnya, pemimpin Palestin pun bertanggungjawab ke atas kesengsaraan rakyat Palestin. bukan salah pemimpin Arab GCC semata-mata.
Hamas dan PIJ tak sokong Perjanjian Oslo sebab diorang menafikan hak kewujudan Israel. Bagi diorang Israel perlu dihapuskan dan seluruh Palestin perlu dikembalikan kepada orang Palestin.
Yahudi Zionis yang right-wing pun tolak Perjanjian Oslo sebab diorang anggap seluruh Palestin tu tanah diorang, tak boleh digadaikan walau seinci. Rabin dibunuh pada 1995. Parti Likud (di bawah kepimpinan Netanyahu) yang menolak Oslo menang Pilihanraya 1996 & tubuhkan kerajaan.
Tapi atas tekanan US, Netanyahu masih kena berunding dengan Palestin. Ketiadaan progress menyebabkan Netanyahu disingkirkan melalui undi tidak percaya dan digantikan dengan Ehud Barak.
Barak menyambung perundingan. Persidangan Camp David diadakan pada tahun 2000 tapi gagal mencapai sebarang hasil, padahal dah 7 tahun, dah melepasi deadline 5 tahun yang ditetapkan dalam Oslo.
Untuk meningkatkan kuasa tawar-menawar dalam perundingan dengan Israel, Arafat pun nak bekerjasama dengan Hamas dan melancarkan Intifada Kedua pada September 2000.
Israel betul cuak dengan Intifada Kedua, sampai Likud berpecah kepada dua. Geng Ariel Sharon dan Ehud Olmert cadangkan supaya penempatan Yahudi di Gaza dikosongkan supaya perundingan dapat diteruskan. Geng Netanyahu bantah. Maka Sharon & Olmert keluar Likud menubuhkan Kadima.
Kedua-dua Arafat dan Yassin meninggal dunia tahun 2004. Tanpa dua tokoh yang berkarismatik ini, pakatan Fatah-Hamas pun mula meretak dan berpecah selepas kemenangan Hamas dalam PRU Palestin Januari 2006. Hasilnya Fatah kawal Tebing Barat, Hamas kawal Gaza.
Kembalinya Likud dan Netanyahu ke tampuk pemerintahan Israel pada tahun 2009 lagi membuat proses perdamaian Israel-Palestin ke laut. Diplomasi Abbas pun tak se-berkesan seperti Arafat dan kebanyakan masa Abbas kena makan dengan Netanyahu.
Sekarang Israel tidak lagi segan silu untuk mengilhak (annex) kawasan C, membelakangi Perjanjian Oslo. Baru Fatah dan Hamas nak terhegeh-hegeh bergabung untuk halang langkah tersebut.
So cerita panjang2 apa kesimpulan?

Dalam memahami isu Palestin & apa-apa isu politik antarabangsa, kena ambil kira faktor "balance of power" dan "balance of interest" di kalangan player yang terlibat, baru boleh nampak "big picture". Bukan mencari siapa "hero" dan "villain".

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Ayman Rashdan Wong

Ayman Rashdan Wong Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @AymanRashdanW

16 Sep
Hari Malaysia bukan sekadar hari cuti tambahan.

Ia hari untuk memperingati kelahiran sebuah negara-bangsa baharu (new nation) bernama Malaysia.

Dan kelahiran new nation ini sedikit pun tak mudah. Malah lebih mencabar berbanding merdeka dari British.
Kalau nak merdeka kita perlu lawan British saja. Malah tak perlu lawan sangat pun, boleh berunding. British selepas Perang Dunia Kedua (1939-1945) dah nyawa-nyawa ikan. Decolonization soal awal atau lambat saja.
Penubuhan Malaysia lain. Kita kena berdepan dengan banyak musuh sekali gus. Musuh yang tak mahu berunding. Musuh yang dimotivasi oleh "irredentism" yang tak rasional.
Read 35 tweets
31 Aug
Wajah Tanah Melayu pada tahun 1786, sebelum British datang.

Pernah fikir tak kalau British langsung tak pernah jejak kaki ke Tanah Melayu, apakah wajah negara (atau negara-negara) pada hari ini?
Yang pasti Pulau Pinang tak akan exist sebagai negeri yang independent daripada Kedah. Sebab Francis Light yang pujuk Sultan pajakkan Pulau Pinang dan Seberang Perai dengan jaminan bantuan ketenteraan lawan Siam.
Tapi last-last tak bantu pun, siap tolong Siam lagi, dan Kedah pun ditawan Siam dari tahun 1821-1842. Siam pecahkan Kedah kepada Setul, Perlis, Kubang Pasu dan Kedah.

Kedah dan Kubang Pasu kemudian bersatu kembali, tapi Setul kekal dalam Siam sebagai wilayah Satun hari ini.
Read 16 tweets
23 Aug
Isu cultural appropriation timbul apabila kita transpose masalah orang US (eksploitasi Red Indian) ke dalam konteks Malaysia.

Ye lah bendera kita kan dekat-dekat.

Tapi kenapa ek bendera US dan Malaysia mirip sunguh?

Sebab asal usulnya sama.

#inibebenang
Bendera Malaysia (yang berdasarkan bendera Malaya) adalah hasil rekaan Mohamed Hamzah, seorang arkitek yang berkhidmat di bawah Jabatan Kerja Raya Negeri Johor.
Rekaan Encik Mohamed dibuat sempena pertandingan reka cipta bendera bagi Persekutuan Tanah Melayu (yang ditubuhkan pada tahun 1948 selepas pemansuhan Malayan Union) yang bakal merdeka.
Read 32 tweets
18 Aug
Alang-alang dah cerita asal usul nama Indonesia semalam, kita cerita pasal Malaysia hari ini.

Nama Malaysia sebenarnya dah lama wujud sebelum penubuhan negara Malaysia pada tahun 1963 lagi.

Apa sebenarnya maksud Malaysia, dan kenapa kita pakai nama Malaysia?
Ini peta pertama yang mengandungi nama Malaysia. Tahun 1835. Dilakar oleh Thomas G. Bradford.
Ini peta tahun 1904, juga ada Malaysia. Bahagian berwarna sahaja yang dikenali sebagai Malaysia.
Read 19 tweets
17 Aug
Hari ini Indonesia menyambut Hari Merdeka ke-75 yang menandakan permulaan Perang Kemerdekaan Indonesia 1945-1949.

Pernah tanya tak dari mana datangnya nama Indonesia?
Sebelum merdeka, Indonesia dikenali sebagai "Hindia Belanda" atau "Dutch Indies", atau dalam Bahasa Belanda, "Nederlandsch-Indië". Maksudnya kawasan "Indies" yang dijajah oleh Belanda.
Indies ini tak ada kaitan dengan muzik indie. Ia adalah nama yang diberikan oleh penjajah Eropah kepada gugusan kepulauan yang meliputi Filipina, Borneo dan Indonesia hari ini.
Read 21 tweets
14 Aug
Emiriah Arab Bersatu (UAE) baru saja mengumumkan ia akan mengiktiraf Israel dan menjalin hubungan diplomatik dengan Israel.

UAE adalah negara Arab ke-3 yang berbuat demikian, selepas Mesir (1979) dan Jordan (1994).
Walaupun Israel dan Palestin tak ada dasar macam "One-China" di mana kalau negara iktiraf PRC (China) maka tak boleh iktiraf ROC (Taiwan), tindakan UAE tetap dikecam oleh ramai yang melihat tindakannya membelakangi perjuangan orang Palestin.
Ye lah kalau dah berkawan dengan Israel macam mana nak fight untuk kepentingan Palestin. Jadi kebanyakan negara majoriti Muslim/Arab mengamalkan dasar tidak mengiktiraf Israel sehingga hak Palestin dikembalikan.
Read 18 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!