Most of business owner nak guna digital marketing untuk business dorang. Tapi dorang ada perasaan:

1. Takut tak jadi
2. Buntu mcm mana nak buat
3. Kalah di tengah jalan

Well, kalau korang dalam situasi ni. Meh aku nak bagitahu.

Ini adalah THREAD.
Digital marketing ni ramai dah tahu, tapi ramai yang masih belum betul-betul faham apakah itu yang dimaksudkan dengan digital marketing. Especially yang dah lama berniaga offline.

Jadi, macam mana nak mula apply teknik digital marketing ni dalam bisnes korang?

Teruskan bacaan!
1. BUAT SAMBIL BELAJAR

Ada banyak je platform digital marketing yg korang boleh cuba selain dari Facebook & Instagram.

- Facebook
- Instagram
- Google
- Website

dan banyak lagi. Tp kalau korang baru nak start, boleh la mula dgn social media dulu.
Aktifkan social media korang, dan biasakan diri satu per satu. Lepas satu dah berjaya, baru la boleh pergi ke platform yang lain.

Paling penting, korang kena biasakan dengan perkataan-perkataan jargon seperti impression, reach, conversion, traffic, engagement, dan banyak lagi.
Macam mana nak faham dengan jargon words ni?

Simple. Sentiasa kena belajar untuk fahamkan. Kalau faham teori je nanti lupa. Kalau faham secara praktikal, lagi senang ingat.

Ada faham?
2. BUAT CONTENT

Salah satu elemen yg penting dalam digital marketing adalah CONTENT. Content yg bagus akan banyak bantu dalam menaikkan business korang.

Content berfungsi untuk menarik prospek untuk membaca dan mendengar sejurus boleh tarik perhatian dorang untuk membeli
Most of millenials sekarang dah pandai bezakan posting yang menjual atau tidak. That's why posting korang kena ada elemen "playing with emotions".

Yg paling penting adalah HEADLINE. Headline yang menarik adalah #1 faktor dalam membuat bakal pembeli memberi perhatian.

Ada faham?
3. WEBSITE

Dah lama berniaga? Website ni dah kira wajib walaupun korang dah ada social media.

Kenapa website?

Banyak kepentingannya! Website ni "kedai digital" korang yang boleh bagi details kepada bakal pembeli. Kedai operasi selalu 9am-9pm je tp website ni accessible 24/7.
4. GUNA SOCIAL MEDIA SEHABIS MUNGKIN

Social media adalah platform yang paling mudah & cepat untuk korang promote tanpa kos yang banyak.

Tapi kalau korang ada bajet lebih, invest dalam ads untuk mempercepatkan proses jualan.

Ingat! Time is money for business owner!
5. FOLLOW ORANG MARKETING

Kalau korang nak lagi power guna digital marketing, aku suggest follow orang marketing yg berkongsi ilmu dalam topik ni.

Belajar dari mereka yg ada experience! Dari situ korang boleh elak dari membazir masa & duit dengan lakukan perkara yang salah.
Sekarang dah ada banyak kelas yang korang boleh join secara online! Korang boleh jimat masa & duit!

Yg paling penting, korang juga dapat circle yang sama! Bila berada dalam circle yang baik, insyaAllah lagi senang. Tak perlu nak Google.

Tinggal nak tanya je.
Kesimpulannya, untuk korang yg nak apply digital marketing bukanlah satu perkara yang "rocket science".

Kalau korang rajin untuk follow orang yang betul & sentiasa nak cari ilmu, insyaAllah akan lebih mudah proses. Business pun senang nak grow!

Ada faham?

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Izzat Azwar

Izzat Azwar Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @IZZTAZWAR

8 Sep
Ramai lagi yang buat Facebook Ads tanpa strategi dan testing. Sekali buat content, setup targeting and set budget pastu biar je.

Ruginya...

Aku nak share dgn korang strategi Facebook Ads yang insyaallah boleh BOOSTKAN sales!

Ini adalah THREAD.
Kalau korang nak tahu cara untuk tingkatkan hasil kempen di Facebook Ads korang dgn cepat, insyaallah thread ni akan membantu.

Dalam thread kali ni, aku nak kongsi mcmana korang boleh optimize Facebook Ads korang dengan mudah dan berkesan dalam masa yang singkat!

Ready?
First thing first, masih ramai lagi business owner endahkan dalam manage Facebook Ads. Ramai nak senang.

Set and forget.

Mmg boleh tp jgn lepastu pelik kenapa tak berkesan ads ni? Sbb dalam dunia marketing, it is all about optimize and test.
Read 14 tweets
23 Aug
Siapa yang buat business and ada team?

Aku nak ajar cara mcm mana aku handle a successful team yang achieve:-

1. RM100k sales goals a month
2. Manage to make customer repeat business
3. Solve complicated issues
4. Productive & always ahead of timeline

Ini adalah THREAD.
Teknik ni aku dah guna untuk team lama dan team baru aku.

Concept yang sama tapi aku duplicate. Nak handle team ni bukan senang. You're dealing with human and they have emotions. Kalau kau handle machine, senang je. Tekan je dia buat kerja.

Takpe korang park dulu.
Dalam membina team ni korang kena tahu beberapa faktor.

1. Everyone has different talents.
2. Everyone works in different ways.
3. Everyone needs different tools for the job.
4. Be proud (and supportive) of your team’s differences.

Aku selalu gelarkan team aku "The Avengers".
Read 20 tweets
6 Aug
Konsep strategi 4P dalam business.

Aku rasa most of you guys dah tahu apa itu 4P, tapi aku nak refresh balik korang punya mind berkenaan konsep 4P ni.

Simple yet powerful.

Korang park dulu ya. Aku elaborate petang or malam sikit. Nak brainstorm dgn team untuk customer baru.
Ok guys aku ada lagi sejam nak meeting dgn client. Doakan aku.

Tapi for now, aku nak sambung sharing ni.

Konsep strategi 4P dalam business & kenapa 4P penting sangat untuk business korang.

Bismillah.
Kenapa 4P penting sangat untuk business korang?

Sebab 4P ni adalah perkara basic before korang marketkan product/service korang kepada bakal target market.

Takde 4P ni korang buat business tanpa arah atau syok sendiri. Pastu pelik asal takde orang beli product/service.
Read 14 tweets
5 Aug
Baru-baru ni salah satu klien yang saya uruskan ads dorang berjaya dapat jualan RM67,043 dalam masa sebulan.

Katanya before ni, dia hanya consistent dapat RM32,000 je.

Tapi sebab saya guna satu strategy ni, sales dia mendadak naik. Apakah strategy tu?

Siapa nak tahu?
Siapa nak tahu park dulu.

Aku tengah susun ayat. Sebab Twitter ni ada words limit. Nak susun ayat bagi mudah faham and senang hadam.

Kalau nak tahu, aku bagi hint.

Facebook Ads.
Alright now dah free sikit. Let's go!

Client yang aku uruskan ni business ternakan.
(Nama company tak boleh mention atas NDA, tapi dorang bagi share results.)

Sumber pendapatan utama datang dari orang yang beli ternakan.

Jadi harga ternakan adalah lebih RM4,000++.
Read 13 tweets
31 Jul
9 Teknik Copywriting HEADLINE Untuk Tarik Prospek!

Sebenarnya lah kan.Yang membuatkan orang tu rasa tertarik dan menjadi asbab utk dia teruskan bacaan penulisan ayat iklan kita, ialah disebabkan kepoweran HEADLINE atau TAJUK topik korang.

Ini adalah THREAD.
"90% people will read the headline first before they decide to continue reading"

Kalau headline korang bosan pastu tak menarik, memang orang takkan stop dekat iklan korang. Kalau menarik, barulah orang nak berhenti dan baca sampai habis.
So,

Aku compilekan beberapa contoh koleksi copywriting headline yang korang boleh pilih dan gunakan. First, industri ni ada banyak. Teknik dia seakan-akan tapi lain cara dia. Aku pecahkn pada 3 kategori bisnes.

1. Fesyen
2. Beauty
3. Health
Read 15 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!