Projelerin neler vaad ettiğini öğrenmek crypto için yeterli bir bilgilenme şekli değil. Türkçe içerikler için bu da ortalamanın üstü olduğu için çok sıkıntı yapmıyorum da ingilizce içeriklerde de bu tarz yaklaşımlar olduğu için yeri gelmişken bunun sorunlarından bahsedeyim. +
+ Projelerin dökümanlarında iddia ettiklerini kabul edip kendimizi bilgilenmiş sandığımız zaman aslında tek yaptığımız projenin hedeflediği alanı öğrenmek oluyor. Yani bir Ethereum rakibi olmayı hedefleyen her proje size ölçeklenme sorununu kendisinin çözdüğünü söylecektir. +
+ Bu iddia üzerinden proje değerlendirmesi yapıldığında da şöyle bir proje anlatımı çıkıyor. Bu proje nasıl bir proje? Bu proje ölçeklenme sorununu çözüyor. E öyle diyorsa doğrudur ne güzel. +
+ RenBTC'de de böyle bir durum var. Niye ortaya çıkıyorsunuz zaten WBTC varken? Biz merkeziyetsiz olucaz. Yaz o zaman WBTC'nin merkeziyet problemini çözüyor. Gerçek ne peki? Milyonlarca dolar değerindeki Bitcoin ekibin kontrol ettiği Bitcoin adresinde duruyor. Merkeziyetsiz +
+ falan da değil. WBTC'den de daha güvensiz. İlerde kurmayı planladıkları yapıyı kurabilirlerse alternatif olabilirler. Şuan ise Tether'den beter bir güvenlik riski oluşturuyorlar. O yüzden RenBTC'den uzak durun. Oluşturmayın. Ethereum ağında kullanmayın.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Sadece Binance:
CHZ, NEAR, FLOW, ICP, VGX, DASH, NEXO
Binance ve Coinbase'e yönelik bu adımların ardındaki motivasyon ise belli. Demokrat Parti altın çocukları SBF'in de gitmesiyle artık açık şekilde crypto'ya düşmanlar.
Bütün Amerika'yı ilgilendiren bütçe görüşmelerinde Biden'ın gündemine bakalım:
"Açık konuşayım, yaklaşık 1 milyon Amerikalı için gıda yardımını riske atarken, zengin vergi kaçakçılarını ve kripto tüccarlarını koruyan bir anlaşmayı kabul etmeyeceğim."
2023 yılına girerken mining algoritmalarından bahsetmek oldukça manasız olsa da Blockchain ile ilgilenmeye başlayanların ilk okuması gereken şey hala Bitcoin.
Bu sebeple POW blockchainleri konuşmayı bırakamıyoruz maalesef.
İşe iyi tarafından bakarsak bunları bilirseniz, POW öven boomerlar veya mining algoritması ile ölçekleme sorunları çözmeye çalışan ruh hastalarına denk gelirseniz eğlenceli vakitler geçirebilirsiniz.
Peki mining algoritması nedir?
Bir blockchainde block oluşturma hakkı kazanmanızı sağlayan bir algoritmadır. Bu hakkı kazanmak ise zor olmalı.
Sonuçta block üretmeyi herkes ister ama her seferinde sadece bir kişi başarılı olur.
0) ZK-EVM, kriptografi ile doğruluk ispatı yapılan bir yapının (Örneğin ZK-Rollup) Ethereum'un akıllı kontrat altyapısını desteklemesine denir.
Bu desteğin seviyesi ve ne amaçlarla istendiği ise değişiklik gösterir.
1) EVM - Ethereum Sanal Makinesi, sanal bir bilgisayardır. Bu bilgisayarı her çalıştıran kendi bilgisayarında simule eder. Programlar bu sanal bilgisayarda çalıştırılarak her kuralın her yerde aynı şekilde uygulanması sağlanır.
2) Bu sanal bilgisayarın işlemleri gerçekleştirmesi için önceden tanımlanmış operasyon kodları vardır(opcode). Aynı bizim bilgisayarlarımızın sahip olduğu gibi. Her farklı altyapı sisteminin farklı opcode'ları olabilir. Bilgisayarlarınızda genelde x86 olur mesela.
Solana Blockchain'i 1 Ekim'de bir takım sorunlar yaşadı ve ilerleme kaydedemeyen zincire müdahale edildi.
Peki bu neden yaşandı? Solana önceki sorunlarını hala çözemedi m? DDOS mu yiyor, Consensus yapısı mı bozuk, yüksek kapasitesi mi sorunlara yol açıyor?
👇
Solana'nın daha önce yaşadığı sorunlarda Network katmanını doğru yönetemediğinden ve planladığı bazı çözümlerden bahsetmiştim. Bunlar uygulandı ve daha önceki iletişim ve spam sorunları çözüldü denebilir.
Yüksek kapasiteye yönelik yüksek donanım gereksinimlerinin de bir ilgisi yok.
Gelelim Consensus'a. Olayın Consensus ile ilgisi var. Solana Validator'leri bir türlü ortak karara varamadı fakat bu dizayndan kaynaklanan bir durum değil bir yazılım hatasından kaynaklanıyordu.