Γιαννούλης Χαλεπάς
(24 Αυγούστου 1851 - 15 Σεπτεμβρίου 1938) 1/2
2/2
ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ ΤΟΥ ΧΑΛΕΠΑ ( ΣΟΦΙΑ ΑΦΕΝΤΑΚΗ )
Η Σοφία Αφεντάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1856. Μεγάλο διάστημα της ζωής της το πέρναγε στην Κίμωλο με τον κόσμο του νησιού να κάνει αναφορές στην ομορφιά της, αλλά και να την αγαπά για την καλοσύνη της,
->
την ευγένεια της και τον αδαμάντινο χαρακτήρα της.
Στις 17 Δεκεμβρίου 1873, η πλούσια και επιφανής οικογένεια Αφεντάκη από την Κίμωλο, βιώνει την απώλεια του νεαρού κοριτσιού. Η δεκαεπτάχρονη τότε Σοφία Αφεντάκη κόρη του Κωνσταντίνου Αφεντάκη και ανιψιά του
->
Γεωργίου Οικ. Αφεντάκη, πεθαίνει στην Αθήνα όπου βρίσκεται εγκατεστημένη η ευρύτερη οικογένεια, χτυπημένη από την μάστιγα της εποχής εκείνης.
Η θλίψη στην οικογένεια, απερίγραπτη. Ο θείος της, ο Μεγάλος Ευεργέτης Γεώργιος Νικολάου Οικονόμου Αφεντάκης, παραγγέλνει
->
στον περίφημο Τήνιο γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά να φιλοτεχνήσει ένα ταφικό μνημείο για την όμορφη κόρη. Το θλιβερό αυτό γεγονός του πρόωρου θανάτου της νεαρής Αφεντάκη, στάθηκε η αφορμή για την δημιουργία του τρίτου κατά σειρά αριστουργήματος του Χαλεπά και ίσως
->
του πιο αναγνωρισμένου νεοελληνικού αγάλματος, αυτό της “ Kοιμωμένης του Χαλεπά”.
Το άγαλμα “της κοιμωμένης” αναπαριστά την Σοφία Αφεντάκη σε λευκό μάρμαρο ξαπλωμένη ολόσωμη, σε ένα ανάκλιντρο, επάνω σε τσαλακωμένα σεντόνια.
->
Το κεφάλι της γέρνει απαλά στο πλούσια διακοσμημένο με κεντήματα μαξιλάρι κρατώντας έναν σταυρό στο ένα χέρι, ενώ το άλλο της χέρι πέφτει απαλά στα σεντόνια με το ένα της πόδι να είναι ελαφρά ανασηκωμένο.
->
Ουσιαστικά φιλοτεχνεί το ολόσωμο πορτραίτο μιας ζωντανής κοπέλας που έχει μόλις αποκοιμηθεί.
Το άγαλμα “ Της Κοιμωμένης του Χαλεπά ”παραμένει μέχρι και σήμερα στον τάφο της οικογένειας, στο Πρώτο Νεκροταφείο των Αθηνών.
->
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Ο Νίκος Ζαχαριάδης, Γ.Γ. του K.K.E., αποκαλύπτει την ταυτότητα του Διγενή
Από την αρχή του Αγώνα οι Αγγλοι επιδίωξαν ν' ανακαλύψουν ποιος κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο Διγενής, που δήλωνε ότι είναι ο Αρχηγός της ΕΟΚΑ. 1/6
Την απορία τους έλυσε στις 24 Απριλίου 1955 ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας Νίκος Ζαχαριάδης, ο οποίος σε ομιλία του από το ραδιοφωνικό σταθμό «Ελεύθερη Ελλάδα» ανέφερε ότι αρχηγός της ΕΟΚΑ είναι ο Κύπριος συνταγματάρχης Γεώργιος Γρίβας.
2/6
Από τότε μέχρι το τέλος του Αγώνα οι Άγγλοι χρησιμοποίησαν κάθε μέσο για τη σύλληψη του, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Πρόσφεραν εκατοντάδες χιλιάδες λίρες, για να πάρουν πληροφορίες, που θα οδηγούσαν στη σύλληψη του, αλλά δεν πέτυχαν το σκοπό τους.
3/6
1η Ιανουαρίου 1959, Αβάνα: ο Φιντέλ Κάστρο ανελάμβανε, την ημέρα αυτήν, την ηγεσία στην Κούβα, μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του προέδρου Φουλγκένσιο Μπατίστα, ο οποίος υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την χώρα, βρίσκοντας καταφύγιο στην Δημοκρατία του Αγίου Δομηνίκου. 1/7
Ο Φιντέλ Κάστρο εισήλθε, την 1η Ιανουαρίου του 1959, θριαμβευτής στην Αβάνα, έχοντας υλοποιήσει, μετά από αγώνες πεντέμισυ χρόνων, το παλαιό φιλόδοξο όνειρο του, να ηγηθεί του νησιωτικού αμερικανικού κράτους.
2/7
Οι ανταρτικές δυνάμεις του Κάστρο, που είχαν ξεκινήσει από τα βάθη της ζούγκλας, πολέμησαν επί πεντέμισυ χρόνια, εναντίον των κυβερνητικών στρατευμάτων του προέδρου Μπατίστα, πριν υποχρεώσουν τον τελευταίο, να εγκαταλείψει την Κούβα.
3/7
Martin Alan "Marty" Feldman (July 8, 1934 – December 2, 1982) He starred in several British television comedy series, including At Last the 1948 Show and Marty, the latter of which won two BAFTA awards.
1/13
He was the first Saturn Award winner for Best Supporting Actor for his role in Young Frankenstein. A BBC documentary explained that a botched operation for his Graves' disease resulted in his eyes being more protruded and misaligned (strabismus).
2/13
Although his early performing career was undistinguished, he became part of a comedy act, Morris, Marty and Mitch, who made their first television appearance on a BBC series called Showcase in April 1955.
3/13
12 Νοεμβρίου 1979: ο κόσμος των Ελληνικών Γραμμάτων και της Δημοσιογραφίας θρηνεί δυο από τους πλέον άξιους εκπροσώπους του –την ημέρα αυτήν πέθαναν οι Δημήτρης Ψαθάς και ο Γιάννης Μαρής.
1/13
Ο Δημήτρης Ψαθάς γεννήθηκε το 1907, στην Τραπεζούντα του Πόντου, απ’ όπου ήλθε στην Αθήνα το 1923.
Εργάσθηκε στις εφημερίδες: «Ελεύθερο Βήμα» και «Αθηναϊκά Νέα».
2/13
Πολλά από τα έργα του, κυρίως κωμωδίες, παρουσιάσθηκαν στο Θέατρο, με μεγάλη επιτυχία: «Το Στραβόξυλο», «Ο Εαυτούλης Μου», «Μαντάμ Σουσού» -που γνώρισε σημαντική επιτυχία και τις δυο φορές που διασκευάσθηκε για τηλεοπτική σειρά,
3/13
Στις 11 Νοεμβρίου του 1821, γεννήθηκε στην Μόσχα ο Φιοντόρ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι, από τις σπουδαιότερες μορφές της παγκόσμιας Λογοτεχνίας, και τους μεγαλύτερους μυθιστοριογράφους όλων των εποχών.
1/11
Σε νεαρή ηλικία ο Ντοστογιέφσκι έχασε και τους δύο γονείς του. Από την μητέρα του, ο νεαρός Ντοστογιέφσκι κληρονόμησε το βαθύ θρησκευτικό συναίσθημα -από τα αγαπημένα του βιβλία στα εφηβικά του χρόνια ήταν η "Αγία Γραφή".
2/11
Αφοσιώθηκε στην Λογοτεχνία το 1844, σε ηλικία 23 ετών. Το υλικό για τα ευαίσθητα και βαθειά ανθρώπινα έργα του, ο Ντοστογιέφσκι το αντλούσε από την ίδια την ζωή.
3/11