De ‘bijzondere investeringskorting’ (BIK) is gewoon 2 000 000 000 euro belastingvoordeel voor het bedrijfsleven.
Alle investeringen van een bedrijf kunnen eronder vallen, behalve... investeringen in duurzaamheid, want daarvoor zijn al andere regelingen.
Deze regeling duurt 2 jaar. Je zou denken: daarna stopt dit belastingvoordeel. Maar nee: er wordt nu al afgesproken dat precies dit zelfde bedrag (2 miljard ieder jaar!) met precies dit zelfde doel (belastingverlaging van grote bedrijven) zal worden ingezet.
VNO-NCW komt met een ‘solvabiliteitsfonds’ waar de overheid 300 000 000 euro in gaat storten.
De regering geeft zelf letterlijk toe: we weten niet of dit fonds eigenlijk een probleem oplost.
Er is geen structureel geld voor lonen in de zorg, maar wel hiervoor.
Voorbeeld 3: de CO2-belasting.
Drie jaar lang is er gesproken over het klimaatakkoord. Meest heikele punt was de CO2-belasting. Na alle kritiek ging de regering eindelijk overstag, hij zou er komen.
Maar wat blijkt? De opbrengst van de CO2-belasting is precies 0 euro. 🤯
Dat zit zo. Tegelijkertijd met de CO2-belasting worden er zoveel dispensatierechten ingevoerd dat geen bedrijf de komende jaren iets hoeft te doen.
Dit is nou hoe je het vertrouwen in de politiek verliest.
Dit is #oudepolitiek
Serieus, soms lijkt het alsof we in een lobbycratie leven. Voor multinationals zijn er miljarden, maar voor de zorg, klimaat en huren niet.
Morgen en overmorgen debatteren we met het kabinet hierover. Dat is echt nodig, want dit moet echt anders.
Ik ben bewust van de moeilijke beleidstaal, maar het is goed te weten hoe dit kabinet weigert geld te stoppen in structureel meer geld voor de zorg, minder huren of aanpak klimaatcrisis, maar wel zakken met geld heeft voor lastenverlaging van grote bedrijven.
JA21 en BBB introduceerden een 10-puntenplan stikstof. Daarmee zou Nederland van het slot gaan. Maar het plan is punt voor punt werkelijk onzin. Dit is oneerlijke politiek. Een draad. #boerenprotest 🧵
De wet is wél in lijn met EU-regels, maar onhaalbaar gebleken door PAS. De KDW's zijn geen doel op zich, maar een instrument, natuurbeleid is al gebaseerd op waarnemingen en juist de huidige enorme schaal van de veehouderij draagt niet bij aan de voedselzekerheid. 2/12
Dit gebeurt al. Het PBL, @raadrli & @BIJ12nl publiceren veel rapporten over de staat van de natuur, gebaseerd op waarnemingen van soorten, lucht-, water- en bodemkwaliteit. Ook organisaties als Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer rapporteren over de staat van hun gebieden. 3/12
Het kabinet kwam gisteren met een "koopkrachtpakket" om de gevolgen van de stijgende prijzen te "dempen." Sindsdien regent het kritiek van economen. Niet gek: het plan deugt niet.
Het lijkt meer gericht op het winnen van de verkiezingen dan het aanpakken van problemen. 🧵 1/
Ten eerste: Er wordt niks gedaan om de prijsstijgingen te stoppen. Gas is nu 12x duurder dan een jaar geleden. Als die prijsstijging doorzet zijn deze maatregelen over een paar weken alweer totaal achterhaald.
Stop de prijsstijging: bevries de energieprijs. 2/
Ten tweede: Dit plan helpt mensen met financiële problemen niet genoeg. Het bestaansminimum in Nederland was altijd al te laag en daardoor is het nu code rood bij heel veel gezinnen. 3/
Jij staat voor een belangrijke keuze. Stem met je hart, maar ook strategisch. De huidige coalitiepartijen VVD, CDA, CU en D66 hinten dat ze tevreden zijn met elkaar en wel door willen.
Dat lijkt mij een slecht idee. Om twee redenen. Ik zal uitleggen waarom.
Ten eerste: Het volgende kabinet moet een klimaatkabinet zijn. Met een sterk en een groot GroenLinks.
De huidige coalitie is er niet in geslaagd de klimaatdoelen te halen. Als ze doorgaan, is het risico levensgroot dat het ook de komende jaren niet lukt.
De VVD doet aan klimaatbedrog. Rutte beweert de klimaatdoelen van Parijs te willen halen. Maar in zijn programma legt hij een taboe op effectief klimaatbeleid.