2/ Het @CPBnl gaat er in haar Macro Economische Verkenning 2021 vanuit dat de werkloosheid flink oploopt, richting de 6 procent.
Daaraan gekoppeld is de verwachting dat CAO-lonen minder hard gaan stijgen. Er zijn immers werknemers op de markt en de onzekerheid is groot.
3/ De lonen worden bepaald in CAO-onderhandelingen. In de zorgsector is een deel van die onderhandelingen al gevoerd - gelukkig.
De door het @CPBnl verwachte uitkomst van de gesprekken die nog gevoerd moeten worden: “een substantieel lagere loonstijging”.
4/ Dan denk je wellicht: na het daverende applaus heeft men onthouden dat zorgmedewerkers onmisbaar zijn. Die eerder beoogde loonstijgingen houden we in de boeken.
Niet dus. In de begroting een *negatieve* loonbijstelling van 444,5 miljoen euro. Makkelijke ‘winst’.
5/ Tja, dat maakt werken in de zorg niet erg aantrekkelijk. Dat realiseert de overheid zich ook, getuige de oprichting van een SER-commissie om te onderzoeken hoe het aantrekkelijker wordt.
Wanneer die commissie iets laat weten. Na de verkiezingen...
6/ En dus: wéér een kans gemist om het werk van een “essentiële beroepsgroep” structureel ten positieve te hervormen. Als er *ooit* draagvlak voor zou zijn, is het nu.
Wat doet @MinPres en co? Mooie woorden, geen daden.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Nee, bitcoin is niet opeens veranderd omdat Trump het zou omarmen. De kracht van #bitcoin zit juist in de decentralisatie. Het is geen munt van macht, maar van vrijheid. Wie dit niet begrijpt, mist de kern.
Amerikanen werkzaam in de cryptosector vieren de verkiezingsuitslag met champagne. Waarom? Hieronder een overzicht van de beloftes die Trump hen voorgehouden heeft.
🎥🧵👇
#bitcoin #crypto
2/ Trump beloofde direct na aanstelling een presidentieel adviesorgaan op te richten, dat binnen 100 dagen met een wetsvoorstel moet komen dat de sector steunt en stimuleert, in plaats van tegenwerkt.
3/ Trump beloofde onmiddelijk een streep te zetten door Operation Choke Point 2.0, een regeringsprogramma dat de cryptosector de wind uit de zeilen neemt via politieke druk op banken en andere financiële instellingen.
1/ De prijs van #bitcoin is de afgelopen 24 uur flink gedaald, zo’n 12%. De rest van de cryptomarkt kleurt ook dieprood. En daarbuiten? Daar is het niet veel beter.
Wat is er aan de hand?
🧵👇
2/ Het afgelopen etmaal hebben beleggers massaal en tegelijkertijd hun bezittingen geliquideerd. Dat wil zeggen: (al dan niet gedwongen) verkocht voor dollars of euro’s.
Vaak gaat zo’n situatie gepaard met ongerustheid en paniek: men voorziet onheil.
3/ Eerder zagen we zo’n situatie bijvoorbeeld toen corona uitbrak. En in de cryptowereld toen China tijdelijk een deel van de mining-industrie het land uit zette.
De correcties waren toen (63% en 55%) overigens nog een stuk dieper dan tot nu toe het geval is.
In een korte periode zijn er 4 banken omgevallen, zijn er 3 vangnetten verstevigd, en slaat de aandelenbeurs alarm in de vorm van gedaalde koersen.
Wat is er aan de hand?
2/ Bij een bank denk je waarschijnlijk aan financiële diensten als betalen, sparen, lenen, en beleggen. Maar hun belangrijkste product is vertrouwen.
Dat komt omdat de manier waarop banken geld verdienen ervan afhankelijk is. Dat zit zo.
3/ Wanneer je geld stort bij een bank, geef je het eigendom op en heb je er alleen nog een vordering op. Banken lenen of investeren jouw geld om winst te maken.
De crux: ze zetten liquide activa, het gestorte geld, om in langlopende bezittingen zoals aandelen en obligaties.
3/ In dit geval is dat de waarde van het huis van de ouders van @SBF_FTX. Die staat in Palo Alto, een uitvalsbasis voor rijke Amerikanen. Dit is ook het huis waar Bankman-Fried verblijft.
1/ Deze werkweek had maar twee dagen nodig om de boeken in te gaan als meest ontluisterende week in crypto ooit.
Het begon met @DNB_NL die met een nieuwe beleidsnota ongeschiktheid betuigt als toezichthouder op de sector. Maar dat werd overstemd door het falen van @FTX_Official.