Bonten in de VK vanochtend: "Plat gezegd: als het virus rondgaat onder 20-jarigen, is er eigenlijk niet veel aan de hand.”

Bijzondere uitspraak, want in andere landen zagen we al dat het uiteindelijk toch wel overloopt naar de ouderen. Is Nederland uniek?

Nee. Image
Heatmap: het aantal positieve tests per leeftijdsgroep, gecorrigeerd voor de omvang van die groep.

Wat zien we? Het aantal positieve tests loopt eerst op onder jongeren (het 'gaat rond onder 20-jarigen') maar de laatste weken gaat het ineens hard bij ouderen.
Is dit verrassend? Niet echt. De Financial Times publiceerde pas al een zelfde soort heatmap voor Spanje, waarin we exact hetzelfde effect zien: het gaat eerst hard in de groep jongeren, waarna het ineens toeneemt onder ouderen. Image
Maar Marino, misschien is dit gewoon toeval? Nou, nee. Hieronder vind je heatmaps van Engeland, Frankrijk, en Florida. En we zien hier exact dezelfde trends als wat er nu in Nederland gebeurt: eerst jongeren, dan ouderen. ImageImageImage
Het vervelende is: we konden dit zien aankomen en we hebben het laten gebeuren.

In Florida zagen we dit effect al in juli. Spanje en Frankrijk is dit ongeveer een maand geleden begonnen. In Engeland lijkt het gelijktijdig met ons te gebeuren.
Waarom overkomt het ons dan? In juli en augustus was het aantal opnames vrij laag, want jongeren worden niet zo snel opgenomen ('alles onder controle'). Maar de laatste paar dagen schiet het aantal opnames ineens omhoog: volkskrant.nl/nieuws-achterg… (NICE: al twee dagen rond de 40).
We zijn nu een half jaar onderweg in de coronacrisis, andere landen lopen constant voor ons uit (in negatieve zin), en nog steeds gaat het niet goed met het beschermen van kwetsbaren en ouderen. En het is niet nodig, als we naar succesvolle landen kijken.
Zou het in theorie wel okay zijn om het te laten rondgaan onder jongeren met een absolute muur om de kwetsbaren heen (wat dus niet lukt met dit beleid)?

Onderzoek van deze week laat (opnieuw) zien dat dit ook niet zo verstandig lijkt. #GeenDorHout meerovermedisch.nl/article/langdu…
"De studie is uitgevoerd onder mensen die langdurige klachten ervaren na corona. Deelnemers zijn veelal jonge mensen zijn van gemiddeld 47 jaar, die voorheen gezond waren en vaak alleen zogenoemd ‘mild corona’ hadden. Bovendien is het merendeel (95 procent) niet in opgenomen."
Het aantal positieve tests loopt snel op en de eerste verdedigingslinie (testen + BCO) is op. België en Duitsland zien 'de Hollanden' nu als risicogebied.

Ondertussen horen we van de overheid dat alles onder controle is.

@KustawBessems, kom er maar in: volkskrant.nl/columns-opinie…
De heatmap en inspiratie voor dit draadje werden mede mogelijk gemaakt door de fantastische data-community rondom @C19RedTeam. Eeuwige dank aan @YorickB, @jannoTR, @heleenvanoers, @DavyLandman, @innouveau, en @steeph!

Script voor heatmap zelf draaien? github.com/mzelst/covid-1…
Naschrift: nu het aantal opnames toch oploopt zie ik sommige mensen reageren met de vraag: maar er gaan toch nog steeds weinig mensen dood?

Spanje had vandaag 239 sterfgevallen, het hoogste aantal sinds 6 mei. Moeten we nu echt wachten tot wij dat punt ook bereikt hebben? 🤷‍♂️

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Marino van Zelst 🌱

Marino van Zelst 🌱 Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @mzelst

14 Sep
Tijd voor een datanerd draadje. Ik krijg regelmatig de vraag: Waarom zijn er zoveel verschillen te vinden in de cijfers rondom ziekenhuisopnames? En welke cijfers moet ik nou volgen/geloven?

Spoiler: het is complex en 'it depends'👇
Er zijn twee grote verschillen:

1) De drie 'platforms' gebruiken verschillende methoden om de data rondom opnames te verzamelen: de context is anders.

2) Het doel van de dataverzameling verschilt. Ander doel ('onderzoeksvraag'), andere data.

Eerst een voorbeeld, dan uitleg.
Tussen 1 september 08:46 en 8 september 10:00 zijn er bij het RIVM 43 ziekenhuisopnames gemeld.

In diezelfde periode zijn er bij NICE dus 89 bewezen COVID-19 opnames gemeld.

LCPS meldt alleen patiënten met covid-19 die nu aanwezig zijn. 93 op 1 sepember, 116 op 8 september.
Read 22 tweets
14 Sep
De GGD heeft vandaag het aantal testen bekend gemaakt wat zij afgelopen week draaiden. Het aantal positieve tests ging met 60% omhoog maar het totale aantal tests is met 10% gestegen. Klein overzichtje 👇
Het aantal gemelde testen tot nu toe, volgens de GGD, was afgelopen week 195545. Het aantal positieve tests is omhoog gegaan van 4647 naar 7312. Verloop per week:

33: 3.5%
34: 2.5%
35: 2.2%
36: 2.6%
37: 3.7%

De GGD draait niet alle tests dus dit zal iets lager uitvallen morgen.
Ten aanzien van verspreiding: In week 37 zijn er in 89% (!) van de gemeentes besmettingen vastgesteld. Percentage positieve tests gaat dus omhoog en geografische verspreiding stijgt een klein beetje door.

Read 5 tweets
12 Sep
Hier laat @bslagter zien dat ten onrechte een positieve testuitslag niet een echt probleem is.

Maar er is een keerzijde aan deze medaille: je kunt ook ten onrechte een negatieve testuitslag krijgen. En wat is het nut van sneltests?👇
Vals-positieven en vals-negatieven zijn twee zijdes van dezelfde medaille. Er is geen perfecte correlatie tussen deze twee, maar als je minder vals-positieven wilt, accepteer je ook dat er meer vals-negatieven zijn (en andersom).
Waar hebben we het hier nu precies over? Een vals-positieve uitslag betekent dat je ten onrechte concludeert dat iemand 'iets' heeft (een 'type-1' error). Een vals-negatieve uitslag betekent dat je ten onrechte concludeert dat iemand iets niet heeft (een 'type-2' error).
Read 24 tweets
9 Sep
"Geen klachten, tóch testen: een grote groep ‘prettesters’ veroorzaakt tekorten bij de GGD": trouw.nl/binnenland/gee…

Dit artikel is zo bizar dat het een closeread vereist 👇
Samenvatting a la Rundfunk: Lieve mensen, ik heb geweldig nieuws, jullie kunnen je allemaal laten testen. Behalve jij. Nee hoor, jij ook. Of nee toch niet. Jawel. Jij moet je laten testen en de rest niet. Nee, jij ook niet. Niemand moet zich laten testen.
Trouw start goed: "Maandag bleek uit een gedragsmonitor van het RIVM dat slechts 32% van de mensen met klachten de teststraat op zoekt. [..] Stel dat die 68% zich wel bij de testlocaties zou melden, ontstaan er dan geen enorme tekorten in de laboratoria?"

Dit is retorisch, toch?
Read 13 tweets
4 Sep
Een aantal weken geleden schreef ik een draad over de oversterfte door corona.

In deze draad kijken we naar het aantal sterfgevallen door corona (update!), de algemene oversterfte (en is er verschil met 2018) en hoe zit het nou precies met die hittegolf? 👇
2/ De oversterfte door corona kun je bepalen aan de hand van een dynamisch linear model (DLM). In dit draadje beschreef ik uitgebreid hoe dat werkt:

Nu het aantal sterfgevallen t/m week 34 is geregistreerd kunnen we dit model opnieuw draaien.
3/ Uitkomsten: de oversterfte door corona van week 11 t/m 34 wordt geschat op 11187 met een ondergrens van 9654 en een bovengrens van 12630. Naast elke 10 geregistreerde corona-sterfgevallen zijn er dus tussen de 5 en 10 mensen overleden aan corona die niet geregistreerd werden.
Read 23 tweets
25 Aug
De toppers bij @sanquin hebben een nieuwe seroprevalentie studie gedaan en gekeken in hoeverre mensen doorhebben dat ze corona hebben gehad. Conclusie: De helft had Jon Snow kunnen spelen. Een draadje 👇
Sanquin heeft antilichamen tests gedaan op plasma wat gedoneerd is tussen 11 en 18 mei.

Bij 7150 donoren is deze test uitgevoerd waarvan 5.9% antilichamen had. Keep in mind: Sanquin test in een specifieke groep (mensen die vrijwillig plasma doneren).
Ze hebben alle donors ook een vragenlijst gestuurd waarin ze deelnemers gevraagd hebben om aan te geven welke klachten ze hadden, of ze zelf het vermoeden hadden dat ze corona hebben gehad. Uiteindelijk zijn er 3676 mensen waarvan seroprevalentie en vragenlijst data is.
Read 12 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!