Nitel araştırma yaparken nelere dikkat ederiz. Hep beraber inceleyelim. 👇 Sosyal bilimlerde tek bir nitel yöntem olmadığı gibi, “nitel yöntemler” çatısı altına giren bir dizi araştırma yaklaşımı vardır. @VoiceofAcademia @AcademicAgenda #nitelyöntem #makale #araştırma
Araştırmaların yöntem kısmında aşağıdaki sorulara cevap verilmesi beklenmektedir:
1. Araştırmanın yöntemi sorulan soruların doğasına uygun mu?
2. Araştırma, toplumsal süreçleri veya sosyal yapıları anlamaya ve / veya öznel deneyimleri veya anlamları aydınlatmaya mı çalışıyor?
3. Araştırma sorusu yöntem için benimsenen araştırma deseni ile uyumlu mu? (Örn: Fenomenolojik deseni benimsemiş bir araştırmacının araştırma sorusunun bir olgunun nasıl algılandığına ve deneyimlendiğine ilişkin olması gerekir).
Metodoloji ve Yöntemler
Tüm makaleler çalışma grubunu/katılımcıları seçme yöntemini ve analiz yaklaşımını/deseni belirten bir yöntem bölümü içermelidir. Ele alınan konuyu açıklığa kavuşturmak için neden nitel araştırmanın seçildiği açıklanmalıdır.
Araştırmanızında hangi araştırma deseni kullanıldığı bu bölümde yer almalıdır. Kullanılan nitel araştırma yaklaşımının ve bir araştırma deseninin, araştırma sorusunu hangi açılardan ele alacağı açıklanmalıdır.
Araştırma verilerinin hangi veri toplama aracı (gözlem, görüşme, dokümanlar) ile toplandığı ve neden bu veri toplama aracının seçildiği açıklanmalıdır.
Katılımcı seçimi teorik olarak doğrulanmış olmalıdır; araştırmanın nerede (bölge, şehir, mekan vb.) yapıldığı ve bu araştırma sahasının neden seçildiği anlatılmalıdır.
Katılımcıların nasıl seçildiğinin açık bir şekilde belirtilmesi gerekir.
Araştırma sürecinde aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir:
· Veriye erişim süreci
· Veriler nasıl toplandı ve kaydedildi?
· Verileri kim topladı?
· Veriler ne zaman toplandı?
· Araştırma katılımcılara nasıl açıklandı?
Araştırmanın verilerinin analizi için uygun bulunan veri analiz stratejisi (tematik analiz, içerik analizi, söylem analizi, göstergebilimsel analiz vb.) aktarılmalıdır. Neden bu analiz stratejisinin seçildiği açıklanmalıdır.
Nitel verilerin işlenmesi sürecinde MAXQDA, Nvivo, Atlas.ti gibi programlar aracılığı ile veya bir program kullanmadan da analizler gerçekleştirilebilmektedir. Program kullanıldı ise bu programa, kullanılmadı ise veri analizinin nasıl gerçekleştiğine yönelik bilgi verilmelidir.
Analizde kimlerin nasıl bir şekilde yer aldığı belirtilmelidir. Kodlayıcılararası uzlaşma ile geçerlik ve güvenirliğe ilişkin değerlendirmeler (güvenduyulabilirliğe) yönelik gerçekleştirilen çalışmalar açıklanmalıdır.
Önemli noktalar: Üçgenleme yapıldı mı?
Analizin ve verilerin oluşturulmasında katılımcı ve uzman kontrolü yapıldı mı? 
Katılımcılara veriler ve analiz sunuldu mu? Uzmanlar ve katılımcılar veri ve analizini teyit edebiliyor mu?
Analiz sürecinde araştırmacının kendi konumu açıkça belirtilmelidir. Araştırmacılar kendi rollerini, olası önyargılarını ve araştırma üzerindeki etkilerini incelemişler mi?
Araştırma bağlamının değerlendirilmesi önemlidir.
Bağlam ve katılımcılar ile ilgili bilgiler sağlanmalıdır. İncelenen fenomenin sosyal bağlamla uyumu önemlidir.
Bulguların sunumunda kavramlar ve sosyal bağlamla ilişki kurulmadıysa ve sadece betimleyici bir analiz yapıldıysa, çalışmanın tartışma bölümünde bu ilişkilerin kurulması gerekmektedir.
Verilerin sunumu
Alıntılar, alan notları ve diğer veriler, okuyucunun kullanılan kanıtları değerlendirmesine olanak verecek şekilde tanımlanmalıdır.
Veriler ve yorumlamaları arasındaki ayrımlar açık olmalıdır.
Kanıtlar ve varılan sonuç arasındaki ilişkiyi göstermek için yeterli orijinal kanıt sunulmalıdır. (Geçerlilik). Sonucu çürütecek vaka ya da kanıtların aynı şekilde dikkate alınması ve tartışılması gerekmektedir.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Nitel Sosyal Bilimler/ Qualitative Soc. Sci.

Nitel Sosyal Bilimler/ Qualitative Soc. Sci. Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @Nitelsosyalbil

Nov 1, 2020
Bu hafta grounded teori olarak bilinen/Türkçe’ye gömülü ve temellendirilmiş teori olarak çevrilen yaklaşımı ele alacağız. #Gömülüteori (GT) #nitelaraştırma yaklaşımlarından en kapsamlı ve zahmetlilerinden biri olarak bilinir. Amaç orta/küçük düzeyde bir teori inşa etmektir.
1967 yılında Glaser ve Strauss’ın geliştirdiği, bir sürecin tüm yönleriyle anlaşılmasını amaçlayan, insanların yaşamları içerisinde olgulara hangi anlamları yüklediği ve bu anlamlandırma sonucunda hayatlarını ne yönde dönüştürdüğünü keşfetmeyi amaçlayan bir yöntemdir.
Bu aşamada GT’ye ilişkin üç temel yaklaşımdan söz etmek gerek. 1-Klasik 2-Strauss ve 3. Charmaz. Charmaz yapısalcı ve daha serbest bir yaklaşıma sahipken klasik GT sistematiktir ve bir çekirdek yapı üzerine oturtulmuştur. Bu bilgiselde geleneksel GT ele alınmıştır.
Read 22 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(