#BilimSeli
Halkımız Vikinglere hasretmiş, haberimiz yokmuş. Ufak çaplı kardeş saldırısına uğradığımdan gecikti biraz. 🙄 Viking genetik tarihi yayınımız başlıyor efendim, koltuklarınızı dik konuma getiriniz. Dün @nature'da yayınlanan makalenin linki şöyle: nature.com/articles/s4158…
Bu arada "bunu insan okuyacak" derseniz altta bir özet var. 🤭
Makalede Tunç Çağından (MÖ 2400) Erken Modern Döneme (MS 1600) kadar yaşamış, büyük kısmı Viking Döneminden, 442 bireye ait genom dizilenmiş. Bu çok büyük bir sayı. Elimizde DNA'ları bulunan arkadaşların dağılımı şöyle:
Viking Çağı bireyleri Avrupa Tunç Çağı ve sonrasındaki toplumlardan genetik olarak çok da farklı değiller. Ancak detaylı bakıldığında farklılaşmalar görünüyor. Popülasyon yapısının ve topluluklar arasındaki ilişkinin anlaşılmasında o detaylar önemli.
Görselleri kabaca noktaların birbirine uzaklığına bakarak yorumlayabilirsiniz. Arkadaki gri noktalar daha önceden genetik yapısı bilinenler, öndeki renkliler ise Vikingleri de içeren yeni örnekler.
Bu görselde de aslında yukarıda bahsettiğim ayrıntıları görüyorsunuz. UMAP analizi o detayları görselleştirmede oldukça iyi bir yöntem. Anadolu Tunç Çağına doğru kayan sarı elmaslar İtalya Orta Çağından, dolayısıyla beklenen bir durum.
Tarihsel olarak Vikinglerden önceki dönem Demir Çağı. Toplumun Demir Çağından sonra çok büyük değişimler göstermemesi genetik süreklilik olduğu anlamına geliyor. Genel olarak Vikinglerde bir süreklilik görülmüş.
Bir kısmı İngiliz, bir kısmı İskandinav Demir Çağı gruplarına benziyor. Ancak başka gruplarla karışmalar da var. Dolayısıyla, evet, "kabaca" genetik süreklilik var diyebiliriz. Bu sonuç arkeolojik verilerle de uyumluymuş.
Bir kişisel ara not: Çalışmanın benim için en önemli özelliği, birtakım yeni istatistiksel yöntemler kullanmış olması. Yeni yöntemlerin geliştirilmesi, ileri doğru toplumların tarihini daha iyi anlamamız açısından çok önemli.
Viking gruplarının içindeki genetik çeşitlilik, iç kısımlarda ve kuzeyde daha düşükken, deniz civarındaki toplumlarda artıyor. Bu durum, deniz ticaretinin etkileşimi artırdığını gösteren bir faktör olabilir.
Zaten Gotland ve Öland'ın Roma Döneminde deniz ticaretinde önemli bir yeri olduğu biliniyormuş. Bu durum genetik yapılarına da yansımış gibi görünüyor. Çeşitlilik zaman içerisinde de artmış gibi görünüyor, yani zamanla etkileşim de artmış. Deniz önemli!
Popülasyon yapısı biraz karışık: 4 farklı bileşen tespit edilmiş. İsveç-benzeri, Norveç-benzeri, Danimarka-benzeri, Kuzey Atlantik-benzeri şeklinde korkunç bir Türkçeleştirme yapacağım burada -_-
Viking göçlerinde, doğuya doğru göçler daha çok İsveç-benzeri genetik bileşen taşırken, İzlanda, İrlanda, Grönland ve Man Adalarına doğru yayılanlar daha çok Norveç-benzeri bileşenleri taşıyormuş.
Bugünkü İngiltere'de ise daha çok Danimarka-benzeri bileşen görülüyor. Yine de bunların mutlaka istisnaları var. Dolayısıyla daha karışık grupların hareket ettiğini söylemek mümkün.
Ayrıca bu çalışmadaki bazı bireyler Piktlerden. Bu arkadaşlar Kelt halklarından. Ancak bunlar da İskandinav gömü biçimiyle gömülmüşler. Muhtemelen araya karışmış bireyler. Buna bakarak demişler ki Viking kimliği sadece İskandinav kökenlilerle sınırlı değil.
İlginç bir anektod: Estonya'nın Salme ilçesinde bulunan kalıntılarda 41 erkek öldürülüp gömülmüş. Bunlar muhtemelen meşhur deniz savaşlarında öldürülmüş yüksek rütbeliler. Yazılı belgelerde geçen ilk savaşlarından 50 yıl daha erkene tarihleniyor.
Bu 41 kişinin hepsi birbirine benzer genetik profil gösteriyor. Muhtemelen aynı şehirden gelmişler. 4 tanesi ise kardeş ve yanyana gömülmüşler. Verisetinde bulunan birbirinden yüzlerce kilometre uzakta gömülmüş iki bireyin de kuzen olduğu anlaşılmış.
Son olarak, bugün İskandinavya toplumlarında hala Vikinglerin genetik etkisi var. Ancak İskandinavya dışında bu etki çok az.
Özetle, Vikingler heterojen bir toplumdu. Bu çalışma Ukrayna'dan İtalya'ya, İskandinavya'dan Grönland'a oldukça kapsamlı bir örneklem içeriyor ve birçok soruyu cevaplıyor. Kendi dönemlerinde geniş bir coğrafyaya yayılmışlar. Daha sonra bu sınırları daralmış.
Kendilerinden önceki toplumların izlerini taşısalar da yine de başka bölgelerle etkileşmiş, genetik olarak karışmalar yaşamışlar. Kapsamlı deniz ticareti genetik yapılarına da yansımış.
-şimdilik son-
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Bugün ekibimizin yeni makalesi @CommsBio'da yayınlandı. Ufak bir özetle paylaşmış olayım. Malumunuz @CompEvoMetu'da @ERCNeogene kapsamında Anadolu'da Neolitik Dönemi, antik DNA yöntemlerini kullanarak her yönüyle anlamaya çalışıyoruz. #BilimSeli nature.com/articles/s4200…
Bu dönemi anlamanın bir yolu dönemin insanlarını çalışmak iken, diğer yolu da insanın yarattığı kültürü anlamak. Neolitik Dönemde insanın doğa ile ilişkisi bir parça değişiyor. Evcilleştirme denemelerinin başladığı bu dönemde insan etrafını dramatik biçimde değiştiriyor.
Evcilleştirme sadece bitkilerle ilişkili değil. Koyun, keçi gibi hayvanların evcilleştirilmesi de yine bu Neolitik dönemde başlıyor. Anadolu bu süreçte de yine önemli bir rol oynuyor. Bu çalışmada ekibimiz Anadolu'nun Neolitik koyunlarının genetik yapısını inceledi.
Dünkü PCR tartışması vasıtasıyla aşı karşıtlarıyla yakından iletişim kurma deneyimim oldu. Birtakım gözlemleri ve bazı soruların cevaplarını bu zincirde paylaşmaya çalışacağım. #BilimSeli
Öncelikle PCR'a yönelik gelen sorular var. Bazıları samimi sorulmuş olsa da çoğunluğu bilim karşıtlığı propagandası biçiminde. PCR'ın temel çalışma prensibi aslında basit. Dizisi bilinen bir genetik molekül normalde hücre içinde çoğaltılırken, PCR sayesinde tüpte çoğaltılıyor.
Dizisi bilinen kısmı önemli: Hangi nükleotid dizisinin varlığına bakıyorsanız ona özgü primer dediğimiz kısa nükleotid parçaları tüpe konuluyor. Bu parçalar gidip karşılığı olan zincirlere bağlanıyor ve enzimler aracılığıyla uzatılıyor. Primer = figürdeki turuncu parçalar
Neden alenen yalanlar söylüyorsunuz? PCR bugünün yöntemi değil, moleküler biyolojinin temeli. CDC, PCR işe yaramaz demedi. CDC sadece mevcut kit yerine hem influenza hem Sars-Cov-2 varyantlarını test edecek yeni kit öneriyor. Değişiklik yıl sonunda yapılacak. #PCRBalonuPatladı
Bu yeni kit de PCR kiti. Olmasaydı da bir şey değişmezdi. Daha iyi bir tanı yöntemini bulacak olanlar aşı karşıtları değil, yine bilim insanları. Neden bilmediğiniz konularda sürekli atıp tutuyorsunuz? #PCRBalonuPatladı
Dun Sapiens'in Afrika'dan cikisina dair enfes bir sunum dinledim. Sunumu yapan Prof. Michael Petraglia idi. Haydi kosun zincire! 🦴👇
Kendisi daha cok Asya'ya yayilmayi calistigi icin, sunumu ozellikle Asya uzerineydi. Calismalar buyuk oranda Avrupa'da yapildigindan Avrupa-merkezci bakis acisinin buraya da yansidigini soyledi. Bunun en temel sebebi, Afrika'da yapilan calismalarin o donem ++
daha az olusu ve buluntularin gozardi edilisi gibi gorunuyor. Zaten o donemlerde hala Cok Bolgede Evrim hipotezi tartisiliyor. Ancak 80'lerde genetik calismalar da isin icine girince Afrika'dan cikis daha net bir hipotez olarak one cikti.