🧵
De sidste par uger har jeg fået lov at dele mine tanker om mænds rolle i at bekæmpe sexisme, vidt og bredt og et gennemgående tema har været at vi skal have talt om hvordan vi tager ansvar og siger fra overfor sexismen når vi oplever den. Det kræver at vi ser den. #mændsansvar
Det kan være svært at få øje på hvis man ser verden igennem den måde vores kultur former "rigtige mænd", for der vil meget af den adfærd der er grænseoverskridende og sexistisk, være adfærd som hyldes som særligt maskulint og er noget at stræbe efter.
Jeg har tænkt meget over hvordan vi som mænd får hul på bylden og kommer i gang med de forandringer der skal til. Jeg har desværre ikke svaret, og håber derfor at der er andre mænd det vil hjælpe. Både med hvad vi har behov for at ændre og med hvordan vi gør det.
Jo flere mænd der engagerer sig i forandringen, jo større er chancen for at den kommer. Det kan være svært at sige noget, særligt fordi der er et behov for at vi som mænd lytter til kvinders beretninger. Det kan give berettiget frygt for at tage fokus eller sige noget dumt.
Men mens vi lader kvinder komme til orde, kan vi godt tage snakken internt i de fællesskaber vi har for os selv. Jeg vil gerne have anbefalinger til hvor vi bliver klogere på maskulinitet og hvordan vi får et fælles sprog til at tale om de her emner.
Så har du nogle anbefalinger til noget vi kan tale ud fra, ideer til hvordan vi får startet samtalen eller hvad vi kan gøre for at komme fremad?
FIN
(Jeg har bud pĂĄ ting jeg synes jeg er blevet klogere af nedenfor)
En film om hvad vestlige maskulinitetsidealer gør ved mænd og hvordan vi lærer at blive "rigtige mænd":
"The Mask You Live In" pĂĄ Netflix
Trailer:
Den bedste podcast, kommer mere i dybden med hvordan vi bliver til mænd og de skadelige effekter ved det: sceneonradio.org/men/
bell hooks: The Will to Change
Om hvordan og hvorfor det er vigtigt at mænd får fundet tilbage til de følelser som man undertrykker eller distancerer sig fra i processen mod at blive en "rigtig mand".
Jeg tror det er en af de vigtigste bøger jeg har læst goodreads.com/book/show/1760…
En bog om mænd og sundhed. Den behandler bland andet hvordan maskulinitetsidealer sandsynligvis er grunden til at tre ud af fire selvmord begås af mænd, hvorfor mænd er overrepræsenteret i sygdom og gennemsnitligt dør markant tidligere en kvinder.
Pop Culture Detective har nogle rigtig gode videoer på youtube om hvordan populærkultur (videoerne fokuserer på film og tv, men det gælder også andre medier) skaber/underbygger negative maskulinitetsidealer.
Denne er dog om positiv maskulinitet youtube.com/c/PopCultureDe…
Ingen tråd uden en større fejl. Der var denne specifikke video jeg ville linke til
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
I forbindelse med den store opmærksomhed medierne har haft på mig og min underskriftindsamling, er der en væsentlig detalje der desværre ofte bliver sorteret fra i historien.
Alle de erkendelser jeg har gjort de sidste par ĂĄr, er der kvinder der har hjulpet mig frem til.
1/6
Underskriftindsamlingen var @LindaNoergaard s ide. Linda prikkede til min dårlige samvittighed, da Linda (med rette) mente at det burde være en mand der lavede den.
Derudover skylder jeg rigtig mange kvinder tak for store...
2/6
mængder. Det har været en lang proces og jeg har helt sikkert gjort og sagt mange dumme ting. Den aktive proces med at gøre mig klogere på de her ting, blev hjulpet i gang af en kvindelig kollega og handlede primært om kønsstereotypers konsekvenser i skolen
3/6
TrĂĄd
De sidste par uger har livsstilsmagasiner, der har kvinder som målgruppe, haft fokus på sexisme. I modsætning til de medier der (også) har mænd som målgruppe, har de givet plads til mænd der gerne vil lytte og erkender at vi, som mænd, har et ansvar. Tak for det.
(1/9)
Jeg har selv fĂĄet lov til at dele mine tanker med bĂĄde Femina og Alt .dk
Det sidste kan læses her.
Men hvornår kommer de store danske medier med? Hvorfor er det ikke en vinkel der præsenteres i livsstilsmagasiner til mænd? Jeg er glad for vinklen bringes i medier målrettet kvinder, men det er endnu vigtigere at mænd ser dem. (3/9)
Fredag lavede jeg en underskriftindsamling for mænd der er klar over at vi har et problem med sexisme og gerne vil være en del af løsningen. Her til aften var jeg i 22 Nyhederne på TV2 for at fortælle om hvorfor jeg lavede underskriftindsamlingen
Det er i sig selv interessant at jeg kan få taletid på baggrund af så lidt, men understreger nogle af de grundlæggende problemer der ligger bag sexismen.
Jeg ville ønske at jeg havde forvaltet min medietid bedre, men i stedet vil jeg forsøge at uddybe mine pointer her.
Jeg lavede underskriftindsamlingen som en reaktion på et tweet, hvor flere mænd tilkendegav at de gerne ville skrive under på det den handler om. Men der sker bare sjældent mere fra mænds side end likes og gode intentioner.
Jeg tror som sådan ikke at indsamlingen gør en forskel
Når mænd og drenge overskrider andres grænser, siger man ”sådan er mænd” eller finder på alle mulige grunde til at det er den der har fået grænserne overskredet der har handlet forkert.
(1/7)
Når drenge falder bagud i uddannelsessystemet, er det fordi skolen ikke kan rumme drenge eller den er ’feminiseret’.
Når mænd begår og udsættes for vold, er forklaringen at det er sådan at mænd udtrykker følelser.
(2/7)
Når mænd ikke går til lægen og er overrepræsenteret i indlæggelser og overdødelighed er forklaringen, at systemet ikke er godt nok til at hjælpe mænd.
Forklaringen findes altid udenfor manden. På baggrund af vores tildelte køn, kan man ikke forvente mere af os.
(3/7)
I går talte vi på min skole om temaer der kunne være relevante at tale om på vores afdelingsmøder.
Min kollega og jeg vil gerne have at vi som lærergruppe er bedre rustet til at arbejde med diskrimination af forskellig art.
Vi talte ogsĂĄ om at vi nok ikke skulle sige 'normkritik', da det muligvis ville blokere for muligheden for at fĂĄ det op.
Da vi præsenterede vores ide sneg ordet normkritik sig ind og reaktionen var som desværre frygtet.
De ledere der var tilstede afbrød og sagde febrilsk at det kendte de ikke noget til og det om det var nødvendigt. Flere kolleger begyndte at fumle med papirer eller så ud til at zone ud. Jeg talte efterfølgende med en kollega som fortalte at hun skulle gøre sig umage...