1/ “Deel OMT wilde strengere maatregelen en voelt zich buitenspel gezet door politiek,” kopt het @volkskrant-artikel dat (zoals gebruikelijk) gebruikt wordt als uitlaatklep.
Met een opvallende en expliciete sneer naar het @C19RedTeam.
2/ Ik kan me goed voorstellen dat de temperatuur binnen het OMT zo nu en dan oploopt tot boven het kookpunt.
Van alle kanten wordt er druk uitgeoefend en de groep heeft te maken met paniekerige politiek, zeer diverse maatschappelijke opvattingen en een fragiel zorgsysteem.
3/ Paradoxaal genoeg is die druk onderdeel van het probleem: een onafhankelijk adviesorgaan zou niets te maken moeten hebben met dergelijke invloeden.
De synthese van alle informatie en advies, dat van het OMT incluis, is een *bestuurlijke* taak.
4/ Het zou geen enkel probleem moeten zijn dat het bestuur om toetsing van een kant-en-klaar beleid vraagt. Toets, bekritisieer en stel verbeteringen voor in een adviesrapport.
Natuurlijk zou het van de zotte zijn als zo’n adviesrapport het OMT in de mond wordt gelegd.
Mijn persoonlijke reactie hierop: de stoel mag je houden, maar neem vooral deel aan het debat (a) buiten de anonimiteit en (b) in alle openheid.
Het gebrek aan transparantie is wat de rol van het OMT op dit moment dwarszit.
6/ Daarnaast heeft het Red Team zowel aan @MinVWS als het OMT gevraagd om georganiseerde tegenspraak te leveren, met als doel de informatievoorziening te verbreden.
Het antwoord in gesprekken hierover: ‘nee bedankt, maar blijf vooral je ding doen.’
De hypocrisie is schrijnend.
7/ Die hypocrisie breikt een hoogtepunt in de volgende paragraaf. Want als er íets debet is aan wat als ‘competitiemodel’ wordt omschreven, is het de volledige obscuriteit en geslotenheid van het Nederlandse bestuur.
Dat er ‘gewoon een klus te klaren is’: eens.
Doe dat dan!
8/ PS. In eerste instantie wilden we (sociale) media niet als primaire kanaal hanteren. Waarom? Om op constructieve wijze samen te werken met het ministerie en het OMT. We kregen telkens nul op rekest.
Enneh, @volkskrant, iets met hoor en wederhoor? Erg schraal, dit.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Nee, bitcoin is niet opeens veranderd omdat Trump het zou omarmen. De kracht van #bitcoin zit juist in de decentralisatie. Het is geen munt van macht, maar van vrijheid. Wie dit niet begrijpt, mist de kern.
Amerikanen werkzaam in de cryptosector vieren de verkiezingsuitslag met champagne. Waarom? Hieronder een overzicht van de beloftes die Trump hen voorgehouden heeft.
🎥🧵👇
#bitcoin #crypto
2/ Trump beloofde direct na aanstelling een presidentieel adviesorgaan op te richten, dat binnen 100 dagen met een wetsvoorstel moet komen dat de sector steunt en stimuleert, in plaats van tegenwerkt.
3/ Trump beloofde onmiddelijk een streep te zetten door Operation Choke Point 2.0, een regeringsprogramma dat de cryptosector de wind uit de zeilen neemt via politieke druk op banken en andere financiële instellingen.
1/ De prijs van #bitcoin is de afgelopen 24 uur flink gedaald, zo’n 12%. De rest van de cryptomarkt kleurt ook dieprood. En daarbuiten? Daar is het niet veel beter.
Wat is er aan de hand?
🧵👇
2/ Het afgelopen etmaal hebben beleggers massaal en tegelijkertijd hun bezittingen geliquideerd. Dat wil zeggen: (al dan niet gedwongen) verkocht voor dollars of euro’s.
Vaak gaat zo’n situatie gepaard met ongerustheid en paniek: men voorziet onheil.
3/ Eerder zagen we zo’n situatie bijvoorbeeld toen corona uitbrak. En in de cryptowereld toen China tijdelijk een deel van de mining-industrie het land uit zette.
De correcties waren toen (63% en 55%) overigens nog een stuk dieper dan tot nu toe het geval is.
In een korte periode zijn er 4 banken omgevallen, zijn er 3 vangnetten verstevigd, en slaat de aandelenbeurs alarm in de vorm van gedaalde koersen.
Wat is er aan de hand?
2/ Bij een bank denk je waarschijnlijk aan financiële diensten als betalen, sparen, lenen, en beleggen. Maar hun belangrijkste product is vertrouwen.
Dat komt omdat de manier waarop banken geld verdienen ervan afhankelijk is. Dat zit zo.
3/ Wanneer je geld stort bij een bank, geef je het eigendom op en heb je er alleen nog een vordering op. Banken lenen of investeren jouw geld om winst te maken.
De crux: ze zetten liquide activa, het gestorte geld, om in langlopende bezittingen zoals aandelen en obligaties.
3/ In dit geval is dat de waarde van het huis van de ouders van @SBF_FTX. Die staat in Palo Alto, een uitvalsbasis voor rijke Amerikanen. Dit is ook het huis waar Bankman-Fried verblijft.
1/ Deze werkweek had maar twee dagen nodig om de boeken in te gaan als meest ontluisterende week in crypto ooit.
Het begon met @DNB_NL die met een nieuwe beleidsnota ongeschiktheid betuigt als toezichthouder op de sector. Maar dat werd overstemd door het falen van @FTX_Official.