Слобода или Смрт is premiering a video.🔴

„Ги молам бившите хористи од бригадата да дојдат, да испееме неколку партизански песми, исто онака како што ги пеевме 1944 и 45-та година.
facebook.com/slobodailismrt…
Да ги евоцираме славните спомени на нашата бригада… Од гроб станаја славните ѕидари на Крушевската Република…“

По 23 години, борците од Четиринаесеттата младинска ударна бригада „Димитар Влахов”, се среќаваат повторно на местото каде што станаа бригада, каде што се бореа.
Можеби нема сличен празник кој да е исполнет со таква возбуда, со каква што е исполнета средбата на поранешните партизани. На овој „Празник“ кој е дел од ТВ серијалот „Траги незавеани“ (1967) во продукција на РТ Скопје а по сценарио и режија на еден од првите ТВ документаристи во
Македонија, новинарот и писател Гого Ивановски, се евоцираат спомени од триумфот и жртвите на Народноослободителната и антифашистичка војна во Македонија.
Краткото видео е дел од богатата ризница на Македонската Радиотелевизија која е вистински чувар на целокупната аудио-визуелна историја на Македонија и по повеќе од 40 години се објавува (емитува) повторно во јавноста.
„Кога дојдовме до Ацо почнавме да го влечеме, коленото му беше разбиено со дум дум куршум и тоа страшно многу го болеше и он не даваше да го извлечеме, ни викаше гледајте вие спасете се… Германците дојдоа и почнаа да му викаат партизан-солдат,
и почнаа да пукаат во него за да го убијат... да го сечат со бајонетите...“ - емотивни сеќавања на партизаните за паднатите другари во битките.
Чујте го сведоштвото за херојската смрт на најсветлото име на бригадата, младиот македонски поет и револуционер Ацо Караманов, чие име и ден денес претставува синоним за пожртвуваност и слобода.
Овој краток уникатен фрагмент од средбата на партизаните од Четиринаесеттата ударна бригада „Димитар Влахов“ во селото Митрашинци, собрани на истото место од каде што тргнаа во завршните борбени походи, така како што се сега овде, цврсто збиени еден до друг, другар до другар,
борец до борец. Бригадата била формирана од околу 700 главно младинци од Беровско, Делчевско, Кочанско, Радовишко и Штипско и влегла во составот на Педесеттата македонска дивизија на Народноослободителната војска на Југославија.
Бригадата „Димитар Влахов“ учествувала во завршните операции за ослободување на Македонија, а сè до завршувањето на војната, водела борби против германските единици на Сремскиот фронт, учествувајќи во ослободувањето на Винковци, Славонска Пожега и Загреб.
Потоа учествувала во чистењето на теренот од заостанатите германски и квислиншки сили во бизјанското и козјанското подрачје во Словенија. Над 400 борци од Бригадата ги положија своите животи пред олтарот на слободата за својата татковина.
На тој ден, 11 октомври 1941 години заискрија срцата на Македонците за извојување на посакуваната слобода и државност.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Види Види

Види Види Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @1VidiVidi

18 Oct
И така ... по сите пресови уште истата песна:
- патот кон ЕУ бил "успех", кој секогаш "тој другиот" го кочел.

Која ЕУ?
Кој пат?

facebook.com/photo.php?fbid…
facebook.com/BabaLazeTrapNe… Image
Ниту оваа ЕУ денес е таа кон која *Македонците со голем ќеф тргнаа пред 25 години, тогаш убедени (излажани) дека во ветената "Европа без граници" конечно сите Македонци ќе живеат во една иста држава.
Ниту пак оваа "северна", криминална до срж творба, што сега сака да преговара е таа некогашната држава Македонија што пред 25 години киниса кон ЕУ.
Read 4 tweets
18 Oct
Слобода или Смрт is premiering a video. 🔴
facebook.com/slobodailismrt…
ДЕНКО МАЛЕСКИ И ПРВАТА МАКЕДОНСКА ВЛАДА

РАЗГОВОРИ СО АКАДЕМИК БЛАЖЕ РИСТОВСКИ
„Јас дојдов дома, му се јавив на Лепавцов, му викам вака и вака, Киро не ја прифаќа твојата кандидатура, меѓутоа мене ми дава мандат да формирам влада. Јас сакам да те прашам, дали ти би бил согласен да учествуваш во таа влада?
За големо изненадување мое тој вели да, ќе учествувам како Министер за сообраќај и врски итн., има поголемо име тоа министерство. Меѓутоа јас цела ноќ не преспав. Утрето му отидов на Киро (Глигоров м.з), и му викам, Киро, не може вака, сепак,
Read 9 tweets
18 Oct
Македонска национална свест во 1901 год.
Патувањата на рускиот Офицер Петр Риттих во Македонија, на летото од 1901-та година, во разговор со Отец Езекиел, од манастирот Лешок, близу Тетово:
АРХИМАНДРИТОТ ТЕОФИЛ ЖУНГУЛОСКИ (1838–1884)

Тој е значајна личност кој се јавува со немилосрден и жесток отпор против сите туѓи влијанија во Македонија, која можело да биде скршена само со негово физичко ликвидирање.

facebook.com/kukuzelMakedon… Image
Read 11 tweets
18 Oct
Види Види is premiering a video. 🔴
facebook.com/1VidiVidi/vide…
Митрополит Петаp: Но кога ќе ти рече Бугарија државата дека има бугари во Албанија а првиот човек владика или свештено лице што стапнало по распадот на албанската држава ... ⏬
тоа сум јас и таму со мисијата што ја извршивме, крстивме преку 5-6 000 Македонци во Мала Преспа итн ниту еден од тие луѓе не се декларира во тоа време дека е бугарин или да припаѓа на грчката нација или на српската нација, сите се декларираа Македонци.
И со тоа сакам да ви кажам дека поголеми патриоти се од многу наши македонци патриоти под наводници, денеска што манипулираат заради лични интереси итн со својата рационална кауза.
Read 5 tweets
16 Oct
Kukuzel is premiering a video. 🔴
facebook.com/kukuzelMakedon…
Ако ние Македонците секогаш треба да сме внимателни што зборуваме бидејќи во спротивно ќе бидеме ем цензурирани ем линчувани не само од јавноста туку и од разни невладини организации, ⏬
тогаш зарем тоа правило не важи и за сите други етникуми кои живеат во Македонија?
Со какво право овој господин албанец се дрзнува да зборува така и да го навpедува македонскиот народ?
Честитки до водителката Ирена Спировска која достојно му се спротивстави на неговите провокации
Ако некој го препознае гласот на господинот бизнисмен го молиме да нe извести
Read 4 tweets
16 Oct
Македонски грб на Александар Велики, 1558,
"НЕ Бугарски", туку МАКЕДОНСКИ.

Macedonian coat of arms of Alexander the Great, 1558, Basel Universeel Wapenboek.
“No Bulgarian”, Macedonian.

Image
"Basel Universal Weapon Book" или на македонски "Книга за универзално оружје во Базел".

facebook.com/slobodailismrt…
Бугарите, кои денес не нарекуваат „антикви“ и “антикомани“ треба да знаат дека грбот кој денес го користат како државен грб на Бугарија влече коренита основа од грбовникот на Александар Македонски

Read 19 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!