me everytime:
"belajar psikologi? alahh sama je kan dengan kaunseling"

everytime mereka kata macamtu, sumpah darah aku menyirap gilabab$. tp aku senyum je.

sbb aku tahu orang awam tak salah. mereka tk tahu sbb takde pendedahan dan kerajaan pun treat psikologi same as kaunseling
di sini aku nak bagitahu sedikit sebanyak perbezaan pelajar kaunseling dan psikologi dari segi karakter di uni aku sendiri secara personal okay. jangan generalize.
first of all, kami sebenarnya boleh dikatakan bermusuh. hshaha i dont know how to say. tp people always treat kaunseling more than psikologi. kadang kami psikologi rasa tersisih sbb macam kaunseling tu hebat sangat. tp thats not the point.
the point is, kaunseling lebih banyak dan petah bercakap berbanding psikologi. perkara ni membuatkan mereka lebih "famous" la berbanding psikologi yang lebih cool ni.
kenapa kaunseling petah berbicara, of course disebabkan subjek² yg mereka pelajari. mereka ada banyak module. aku tak berapa pasti. tp aku dgr member aku masa tahun 1 kena kumpul 100 orang utk ditemu ramah dalam semester tu.
lepastu aku ada dengar jugak member aku kata kena kumpul mata kredit apa tah, kena buat sesi kaunseling kena cukupkan ikut jam yang ditetapkan. both, kaunseling individu, dan kaunseling kumpulan. lepastu dorang selalu rembat junior utk dijadikan bahan eksperimen dorang.
mereka ada banyak jenis kaunseling. yg aku ingat kaunseling keluarga. yg lain aku lupa. so, disitu nampak la mereka sangat berfokuskan pada "teknik kaunseling" itu sendiri. mereka tak banyak pendedahan sgt tntg teori psikologi. mereka belajar yg basic² je.
berbeza dengan student psikologi. karakter kami rata-rata cool dan tak banyak mulut sangat. tp bererti tak pandai bercakap. aku adore sgt dgn beberapa classmates aku yg nampak relaks je belakang kelas, but sekali kena soal dgn lecturer, wow, jawapan dia like just wow! speechless!
student dalam kelas aku ramai yg genius. diam tapi berbisa mcmtu. ada style tidur dalam kelas, tp bila kena soal, jawapan selalu osemm. jenis yg slamber je dtg kelas lambat. tp bila part tanya soalan, dia lah paling aktif. like, literally, aku lah paling noob dlm kelas tu. 😪
kami banyak belajar subjek theory dan faktanya nak cakap, kami tak pernah pun sekelas dengan kaunseling sbb subjek totally different. cakap sem ni jelah. kami ada 5 subjek core;
1. health psychology
2. criminal psychology
3. sensory and perception
4. motivation and emotion
5. consumer psychology

let alone this semester pun dah banyak bidang kami belajar, tak citer lagi semester lepas²
kaunseling student never learnt this thing as a course. i mean, bila kita belajar as a specific course, mestilah benda tu in depth kan. kaunseling did learn tp in other subjek, tapi sebagai topic, bukan sebagai subjek. mereka tahu benda ni secara general saja.
same goes to us. kami pun ada satu subjek core dinamakan sebagai

- Kaunseling Psikologi.

totally kami belajar secara overall sahaja sebagai kaunseling psikologi.

kami takde belajar banyak-banyak jenis kaunseling as kaunseling student do
kami pun ada jugak subjek Experimental Psychology which is kaunseling never learnt, di mana kami belajar macamana nak guna psychology tools yg ada dkt psychology lab, dan buat experiment dgn alat tu, lepastu analize, tu je. dn kami cuma guna sesama classmates je sebagai candidate
tak sama mcm kaunseling, dorang lebih prefer utk mencari orang awam sebagai candidate, atau paling kurang junior dorang utk dijadikan bahan. mereka dilarang utk gunakan classmates sendiri. which is our lecturers are pretty cool la kan. guna je classmates, senang.
kaunseling boleh dikatakan dididik untuk bercakap bercakap bercakap. so tak pelik lah kalau yg pendiam pun boleh berubah jadi banyak cakap lepas jadi kaunseling student. mereka dilatih sebegitu.
berbeza dengan psikologi. kami dilatih untuk observe, relate, and understand. sbb setiap assignment kami mesti ada je part kena analize the data using our own perspective and relate with the theory. so no wonder kalau psikologi students love to relate and analyze things.
kaunseling ke, psikologi ke, dua-dua ada kelebihan masing-masing. kalau kau suka bercakap, kau boleh pegi amik kos kaunseling.
tapi kalau kau lebih suka observe and think, paling penting, kalau kau tak suka tin kosong, kau boleh go for psikologi. it really depends on your passion and character.
thats all from me.

thank you :)

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with 블링크 in your area

블링크 in your area Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @kingzeyda

18 Oct
when i tell people i am kelantanese, most of them said,
"ohh i thought you're johorean"
or
"ohhh your slang doesnt tell so"
or
"dah lama menetap luar kelantan ke?"

tak berbangga pun takde slang kelantan masa bercakap, malah rasa sedih ade laa 😭💔

but i did something to prove
i speak kelantan most of the time with my housemates. and i influence them to speak so. finally, i am the Kelantan teacher in the house. and i am the most proud kelantanese in the world. 😂 most of my friends automatically use "aku-mu" in the conversation with me. cool rite?
"aku-mu" sounds harsh and close with kelantanese but when my non-kelantanese friends started to "aku-mu" with me, it actually kinda cute. love it. ♥️
Read 4 tweets
17 Oct
bila aku dengan strangers tapi takde idea nak cakap apa;

"wey apa aku nk cakap ni? dah kahwin ke belum? aish kang nampak menyibuk pulak. belajar ke kerja? hmmm tak ke mcm boring je? senyap je? aish nanti nampak sombong? asal dia senyap je?? please cakap la, aku tkde idea ni!!!??
- kenapa dia taknak borak ngan aku? dia tak suka aku ke? aku nampak garang ke? aku nampak sombong ke? tolong lah wey cakap sesuatu, aku nak borak ngan ko"
sape pernah rasa mcm aku beb?? 😭💔 faham tak perasaan tkde idea nak cakap tu, sbb tak kenal so taktau nak cakap pasal apa. aku bukan pemalu gaisss 😭👆 aku nervous sbb takde idea nak borak
Read 4 tweets
16 Oct
as a psychology student, you know what, hampir every sem kena tengok movie then review tntg apa yg kita faham berkenaan karakter orang tersebut. so, tak pelik kalau aku terbiasa tgk kdrama sambil berfikir secara kreatif dan kritis. 😂
aku ingat lagi, waktu first² masuk dulu, lecturer pesan, everything yg kita nampak, kita kena start observing and thinking why benda tu jadi. try to relate the lesson with people around you. so yeah, kitorang mcm dilatih utk analysing everything.
that what psychology people do.not reading the mind. benda mcmni jadi sbb dah terlatih oleh lecturer dan juga task² dan assignment yg banyak kena observe dan analyze.
Read 7 tweets
28 May
Bila sebut pasal benda ni. Ye. Saya sendiri ada ramai kawan extrovert berbanding kawan introvert. Semua ti jadi secara tak sengaja. Sbb selalu orang yg akan tegur saya dulu. Then, lepastu baru jadi kawan. Sy nak tegur orang yg tak kenal mmg tak ah.
(Me as introvert) Honestly berkawan dgn extrovert ni mmg best. Sbb bila bercakap dia ada je topik nak cakap apa. So mmg keje kita mendengar pun tkde problem.
Cuma apa yg menjadi masalah bila sy kenal dgn sorang kawan ni yg tahap extrovert dia sangat tinggi. Manakala saya pula tahap introvert yang sangat tinggi. Mula² okay. Tapi lama² rasa sedih sbb ni first time sy jumpa orang high extrovert mcm dia.
Read 55 tweets
4 Jan
Orang yang samakan perfectionist dengan OCD is just babi. OCD nama panjangnya ialah Obsessive-Compulsive Disorder.

Obsessive: Merupakan penyakit obses yang tinggi terhadap sesuatu habit

Compulsive: Merupakan penyakit yang melakukan habit itu secara berulang-ulang.
So pendek cerita ialah Obsessive + Compulsive = obses terhadap sesuatu habit secara berulang-ulang.
Mungkin orang yang ada penyakit waswas boleh membayangkan bagaimana rasanya OCD ni. Rasa ingin melakukan sesuatu habit secara berulang-ulang.
Read 24 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!