Македонска национална свест во 1901 год.
Патувањата на рускиот Офицер Петр Риттих во Македонија, на летото од 1901-та година, во разговор со Отец Езекиел, од манастирот Лешок, близу Тетово:
АРХИМАНДРИТОТ ТЕОФИЛ ЖУНГУЛОСКИ (1838–1884)

Тој е значајна личност кој се јавува со немилосрден и жесток отпор против сите туѓи влијанија во Македонија, која можело да биде скршена само со негово физичко ликвидирање.

facebook.com/kukuzelMakedon…
Неговиот животен пат бил многу бурен, трновит и трагичен, а воедно и многу плодотворен и значаен за Македонија и македонскиот народ. Тој бил еден од ретките од овие простори што во тоа време го стекнал своето високо образование на катедрата за филозофија во Цирих и Виена.
Врзувајќи се со Димитар Робев, Коста Групчев, Васил Икономов, Димитар Чулев и други македонски дејци и револуционери, тој смело и решително војувал против грчката патријаршија и бугарската егзархија, а всушност се борел за осамостојување на македонските епархии и
нивно обединување во единствена црковна институција што би се потпирала на старите македонски црковни традиции и изворишта. За таквата своја заложба Архимандритот аџи Теофил Аврамов Жунгулоски платил со својот живот.
Докажан културно-просветен и духовен деец, учен ерудит, еден од челниците на антипатријаршиското-грчко влијание во западна Македонија, учител-реформатор, единствен словенски владика во Дебар поставен со султански берат, пламенен борец за обнова на Охридската архиепископија,
полиглот кој зборувал грчки, влашки, албански, турски, српски, бугарски, француски, германски и руски јазик. Роден е во Лазорополе на 18 јули 1838 година (според други тој е роден во 1851 година), во еден од најмоќните родови во селото Жунгуловци.
"Нашиот дедо Димо вели дека ние ја прифативме верата на нашите просветители Кирила и Методија, кои тука го напишале божјото писмо на нашиот МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК."

′′ Ќе ти пишувам почесто, ама не знам бугарски..."
1862 година

facebook.com/kukuzelMakedon…
“Our Grandfather believe that we embraced our beliefs from our saints Kirila and Metodija, here they wrote the god’s literature in our MACEDONIAN LANGUAGE.”

“I will write to you more often, but i don’t know Bulgarian..

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Види Види

Види Види Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @1VidiVidi

19 Oct
Бугарската хиена

Насловот на нашата денешна колумна, драг читателу, можеби звучи малку сурово, но таков е затоа што е дијагностички. Пар екселанс.

Од Ефтим Клетников 14.10.2020
novamakedonija.com.mk/mislenja/kolum…
facebook.com/1VidiVidi/phot… Image
А секоjа дијагноза по дефиниција е сурова кога открива неизлечива болест, било да се работи за индивидуално или за колективно битие, каков што е сега случајот со Бугарите. Дијагноза.
Оти не само индивидуата туку и душата на едно племе, народ, или пошироко дури и раса има свои специфични карактеристики, специфична ментална слика, нагон и опсесии.
Read 60 tweets
19 Oct
Материјали за животот и делото на Mакедонскиот револуционер и национален деец, Апостол на македонската национално-ослободителна борба Гоце Делчев threadreaderapp.com/thread/1306644…
Гоце Делчев, при крајот на петвековното отоманско ропство, се прашувал дали има народ кој толку страдал од своите синови изроди како македонскиот. Ние пак, 76 години после АСНОМ и 29 години после осамостојувањето од СФРЈ,
мора да се прашуваме дали некогаш во историјата сме имале поголеми предавници, побесрамни, пониски, покукавички, порасипани, поалчни, понеблагодарни за она што го исцицале од македонскиот народ,
Read 4 tweets
18 Oct
И така ... по сите пресови уште истата песна:
- патот кон ЕУ бил "успех", кој секогаш "тој другиот" го кочел.

Која ЕУ?
Кој пат?

facebook.com/photo.php?fbid…
facebook.com/BabaLazeTrapNe… Image
Ниту оваа ЕУ денес е таа кон која *Македонците со голем ќеф тргнаа пред 25 години, тогаш убедени (излажани) дека во ветената "Европа без граници" конечно сите Македонци ќе живеат во една иста држава.
Ниту пак оваа "северна", криминална до срж творба, што сега сака да преговара е таа некогашната држава Македонија што пред 25 години киниса кон ЕУ.
Read 4 tweets
18 Oct
Слобода или Смрт is premiering a video. 🔴
facebook.com/slobodailismrt…
ДЕНКО МАЛЕСКИ И ПРВАТА МАКЕДОНСКА ВЛАДА

РАЗГОВОРИ СО АКАДЕМИК БЛАЖЕ РИСТОВСКИ
„Јас дојдов дома, му се јавив на Лепавцов, му викам вака и вака, Киро не ја прифаќа твојата кандидатура, меѓутоа мене ми дава мандат да формирам влада. Јас сакам да те прашам, дали ти би бил согласен да учествуваш во таа влада?
За големо изненадување мое тој вели да, ќе учествувам како Министер за сообраќај и врски итн., има поголемо име тоа министерство. Меѓутоа јас цела ноќ не преспав. Утрето му отидов на Киро (Глигоров м.з), и му викам, Киро, не може вака, сепак,
Read 9 tweets
18 Oct
Види Види is premiering a video. 🔴
facebook.com/1VidiVidi/vide…
Митрополит Петаp: Но кога ќе ти рече Бугарија државата дека има бугари во Албанија а првиот човек владика или свештено лице што стапнало по распадот на албанската држава ... ⏬
тоа сум јас и таму со мисијата што ја извршивме, крстивме преку 5-6 000 Македонци во Мала Преспа итн ниту еден од тие луѓе не се декларира во тоа време дека е бугарин или да припаѓа на грчката нација или на српската нација, сите се декларираа Македонци.
И со тоа сакам да ви кажам дека поголеми патриоти се од многу наши македонци патриоти под наводници, денеска што манипулираат заради лични интереси итн со својата рационална кауза.
Read 5 tweets
17 Oct
Слобода или Смрт is premiering a video.🔴

„Ги молам бившите хористи од бригадата да дојдат, да испееме неколку партизански песми, исто онака како што ги пеевме 1944 и 45-та година.
facebook.com/slobodailismrt…
Да ги евоцираме славните спомени на нашата бригада… Од гроб станаја славните ѕидари на Крушевската Република…“

По 23 години, борците од Четиринаесеттата младинска ударна бригада „Димитар Влахов”, се среќаваат повторно на местото каде што станаа бригада, каде што се бореа.
Можеби нема сличен празник кој да е исполнет со таква возбуда, со каква што е исполнета средбата на поранешните партизани. На овој „Празник“ кој е дел од ТВ серијалот „Траги незавеани“ (1967) во продукција на РТ Скопје а по сценарио и режија на еден од првите ТВ документаристи во
Read 13 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!