FA Profile picture
21 Nov, 21 tweets, 7 min read
Aku nak share bagaimana aku boleh works in few bidang.

Digital marketing
Finance Investment
Tech
Bidang penulisan

Kuncinya adalah kita kena berkawan dengan ramai orang yang boleh memberi manfaat.

Ini thread aku buat untuk korang follow.
Walaupun penat bertukar-tukar topi, tapi bagi aku best juga buat banyak benda.

Masa terisi dengan padat walaupun penat.

Jadi aku listkan orang yang memberi manfaat.

Silakan follow.
1- Dalam penulisan, @avid_gunner masih champion.

Waktu awal awal Semuanyabola ditubuhkan oleh dia dan @shahrirbahar1

Aku pernahlah menulis. Sudah tentulah teruk.

Kemudian dia kabor, kau fokus marketing je lah.

HAHA

First artikel waktu ni.
Kemudian belajar lagi.

Kelas puan @SriYusop pergi, kelas Ramlee Awang Mursyid pun pergi.

Ilmu menulis yang mahal tu.
Kemudian dijadikan cerita, rezeki dapatlah diterbitkan di beberapa media lain lagi.

1- MajalahLabur
2- Vocket

Adalah few lagi.

Kuncinya praktis dan baiki.
Paling true aku rasa bila warner bros ambik review aku di vocket

Jadi kena belajar dan praktis lah senang cerita.

Tapi rasanya dah setahun lebih aku tak menulis di digital media.

Tak berapa sempat.

Menulis untuk client saja.
2- Dalam hal digital marketing, banyaklah juga handle client. Tapi satu ni hat aku ingat.

aku dan @faizedzahar pernah bekerja dengan @rezarazali untuk Slurp.

Rezeki aku waktu tu, bro Reza bagi aku tiket pergi ke bootcamp growth marketing.
Dan start situ view mengenai digital marketing ni aku adjust dan add on beberapa benda.

Aku mula fokus custom marketing framework untuk startup dan sampailah ke harini.

So,

Followlah bro @rezarazali nama besar dalam Malaysia tech industry.

Dia banyak sharing ilmu.
Lagi, @TheAleem - ada juga melepak dengan dia.

Memang uruskan client yang mantap mantap.

Bertukar-tukar pandangan dan ilmu.

Kena follow dan ambil ilmu beliau.

Lagi sorang hat senyap @FauzanGhaazi

Mamat ni senyap saja. Laoshi Mandarin + ada expertise dalam DM tapi senyap.
Biasanya aku bersembang saja saja dengan dia nak validate idea.

Untuk web development, dulu aku tak reti buat web, jadi aku duduk serumah dengan web developer iaitu @izzuddinfzx

Banyak benda hal web aku belajar dari @izzuddinfzx & @faizedzahar

Memang power.
Kalau hal custom website, apps guna Ionic.

Aku suka bersembang dengan @cyberx11

Apps Development, System Development, Data Mining/Analytic.

Jem jua kadang aku tengok apa dia buat.

Kelebihan dia, semua produk baru Apple dia beli.
3- In the same time, aku memang minat dig into financial market

2012/2013 gitu, aku start belajar pelbagai teknik, dan kitab.

Buku J.Martin ni habis juga aku telaah.

Dipendekkan cerita hal teknikal ni khatam, aku move to fundamental.
@ZZulfikli banyak share pasal fundamental analysis on shares stock.

Teringat lagi hat dia pesan dulu, beli buku Dynaquest habiskan analisa. Balik tu aku buat kot setiap weekend di library.

Nak dapatkan overview business, valuation, financial analysis memang dialah orangnya.
Dia jarang buat kelas.

Tapi untuk 2020 ni ada last class kot.

Kau check lah sini.

bengkelsaham101.onpay.my/order/form/fun…

Ini aku rekemen saja saja.
4- Kemudian aku move into algorithm trade, buat statistical modelling.

Lebih 100+ juga model test. (not for commercial)

Aku duet @FadilParves

Bro ni memang power gila hal Machine Learning, Ai, Deep Learning.

Sifu Python saya ni.

Expertise dia robo advisory, analytics.
Kalau orang lain cerita baru nak buat, dia dah test macam macam dah.

Tulis parameter, teknik apa semua.

Biar dia run on machine, tengok boleh consistent perform tak at least 10 years.

Tapi dia senyap sikit dan busy kerja as data scientist at global mnc.

Rilek je orangnya.
Kalau hal blockchain, aws. Aku suka dengar sharing dari @zulhhandyplast

Dia ni rakan se-dorm di alam shah dulu.

Sekarang hebat. Antara key player juga di company gold global. Kau mesti tahu punya company tu.

Hal development blockchain crypto , aku percaya dia je takat ni.
5- Hal creative design, video aku banyak belajar dari @suaziz4. dia owner creative agency

Bagus dia ni, dia faham marketer view yang nak video cantik tapi layered with conversion principle.

Client semua ganas dah.

Dia start boostrap / modal sebijik kamera dan 1 lighting.
Kalau grafik @iqbalothman lah biasanya aku refer.

Design clean. Pernah bekerja sekali untuk 1-2 projek.

Kerja laju kemain.

Dan boleh adjust anytime.
Dipendekkan cerita.

Kita boleh belajar macam macam.

For the past 7-8 years, yang aku boleh simpulkan.

1) Nak cepat belajar, buat projek
2) Berkawan dengan mereka yang 'ahli'
3) Jadi bodoh dan timba ilmu sebanyak mungkin.
4) Hal masa pandailah adjust.

Begitu.
CTA: Jadi follow mereka untuk lebih input dan knowledge.

Makin banyak kita belajar, makin banyak benda kita taktahu.

Thread tamat.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with FA

FA Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @fzzzan

7 Oct
Alang alang orang cerita hal saham IPO ni, aku share sikitlah pasal saham.

Aku tak suka sangat cerita hal saham sebab rasa orang lain lagi layak.

Sebelum ni ada ilmu free aku share di investor.my, MajalahLabur.

Ini aku share saja saja.

{THREAD}
1- Mindset bila 'main saham'

Orang kita suka sangat dengan mindset nak cepat kaya.

Apa apa pun kena kaya.

Walhal beli saham ni, kita jadi sebahagian dari company lah.

Bisnes mana mana pun perlukan masa. Jadi toksah lah lorat nak kaya.
2- Obses dengan banyak method.

Zaman sekarang canggih, ada teknik itu ini, ada robo EA dengan harapan nak win all the time.

Takda holygrail dalam market ni.

System ni nak asisst kita boleh lah.

Tengok atas kesesuaian.
Read 9 tweets
6 Oct
Setakat jumpa client ni, aku kalau boleh memang nak minimizekan bahasa teknikal.

Ada yang cerita nak buat itu nak ini sebab nak nampak cools.

End up, kita masih akan kira few things.

Berapa revenue & net profit.

{Thread}
1- Tahu dulu bajet kita dan bisnes model.

Iya tahu kita lekas ghairah dengan teknikal term, aku sendiri dulu pun rasa macam power sangat bila reti teknikal stuff.

Tapi kena tahu apa tujuan asal.

Biar benda tech memudahkan kita, bukan menyusahkan.
2- Tak perlu fancy.

Guna je spreadsheet, data studio.

Web sebaiknya tanya developer yang boleh buat digital marketing.

Biasa diorang boleh advice web camana yang conversion-oriented.

Kalau kita bekerja di company yang padan guna teknikal, boleh la.
Read 7 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!