blank Profile picture
13 Jan, 46 tweets, 9 min read
Meh aku nak share pengalaman sepanjang aku mengandung yg pertama kali ini.
Yang aku harap orang bagi tau aku before aku mengandung.
1. Jangan biar perut kosong awal² mengandung kalau takmo muntah².
Makan snek macam buah ke, kacang² ke. Asalkan alas perut.
2. Seluar mengandung tu selesa sampai 4 ke 5 bulan je sebab baby bump tu masih comel. Start 6 bulan dah sakit hati pakai seluar sebab susah nak angkat kaki.
3. Beli kain batik banyak² untuk duduk kat rumah. Lagi selesa dari kau pakai seluar yoga ke apa ke. Beli skirt mengandung untuk jalan².
Baju kelawar pon sangat lah selesa untuk dipakai ketika mengandung.
4. Dapat tau je mengandung, beli lotion untuk breast if tak nak ada stretch mark. Buruk rupa dia jangan terkejut ya.

Dia jadi sebab awal² mengandung hormon akan gila² punya buat breast bengkak and start bulan ke 4 dia akan tak bengkak and time tu baru nampak stretch mark.
Sebab tu sapu lotion siap² supaya your skin boleh stretch without tinggalkan kesan yg banyak. Beli yg ni:
5. Beli panties yg seamless. Pakai panties yg ada getah kat pinggang sangat lah tak selesa kat perut yg nak besar.
6. Its okay nak minum coffee tapi jangan banyak sangat. Limit 1 cup per day. Teh pon sama. Sebab dia ada caffeine.
Its okay nak makan tembikai ke, minum air sejuk ke. Benda masuk dalam perut jadi suhu perut la. Apa yg nak tak boleh minum ais bagai.
7. If nak beli kasut untuk pakai sampai beranak, cari yg open. Bukan kasut bertutup. Sebab ada org kaki jadi beso tiba² time pregnant sebab hormon renggangkan your ligaments untuk sesuaikan badan nak beranak.
Beli orthopedic shoes untuk jimat pakai sampai beranak. Selesa pon selesa. Start 7 bulan ankle akan sakit if takde support yg proper kat kaki.

Mahal sikit la. Bajet la engkau dalam 200 to 300.
8. JANGAN GATAL TANGAN PEGI CUBA BREAST PUMP SEBELUM ANAK LAHIR.
Susu yg pertama keluar sangat lah precious untuk bantu anak yg kuning (jaundice). Bila kau try breast pump, ada org yg senang keluar susunya. Mampus kau nak bagi kat sapa??

Sksksksksksksk
Based on true event.
9. Oh, waktu sapu lotion kat breast, urut² sikit supaya nanti senang nak keluar susu lepas beranak. *Petua mak aku.
10. Start dah ada baby bump, pakai pulak lotion untuk perut. Focus on bawah pusat dulu sebab bahagian tu akan stretch dulu.

And kalau masuk 6 7 bulan tu, JANGAN GARU!!
Just sapu lotion untuk sooth down irritation tu.
Aku guna ni. Hilang gatal lepas sapu.
Sambil² sapu lotion tu sembang la dengan anak. Bagitau suh jadi anak yg baik. Sebut nama dia. Suruh dia taat pada Allah. Selawat sikit kee. Zikir kee. Yg buat kau relaks and enjoy the pregnancy journey.
11. Jangan guna skincare yg ada glycolic acid. Senang citer jangan guna chemical exfoliant time pregnant. Know the ingredients of your skincare products.

Jerawat & kulit berminyak itu biasa. Semua sebab hormon.
12. Makan kena jaga if kau tanak kena minum air gula yg ngilu otak nak telan. Aku dah 2 kali 3 kg naik dalam sebulan. Ceit.
13. Expect sembelit, so makan buah², sayur² hijau banyak. Supaya tak jadi buasir. Minum air bagi cukup. Or minum yakult ke.

Semua sebab hormon.
Setakat ni tu je yg aku rasa aku tak tau. Yg tips² lain selalunya popular. So takyah citer pon takpe.
Oh.. and expect tabiat yg pelik² muncul. Macam cium ketiak laki....clingy teruk....tiber nak nangis....tiber nak marah... Gitu la.
Yg lelaki aku harap korang baca supaya tau apa nak buat bila wife korang tanya itu ini. BANYAKKAN BACA BUKU.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with blank

blank Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @MinedBlank

12 Jan
Kadang²...statement warga² feminis ni yg buat aku lemah semangat. They said perempuan kena ada income sendiri, kena itu, kena ini sebab lelaki ni tak boleh percaya sangat.

Until at some point..rasa useless gila sebab aku still student and jobless.
Once i told someone that i planned to have a child when i have 1k extra per month. But suddenly i got pregnant and she be like..
"Lah, sembang kata nak ada 1k lebih tiap bulan"

Mf didnt even think about my feelings.
Then i started to have mental breakdown everytime i got only rm100 in my account (tapi taknak mintak duit kat laki)

Padahal my husb belanja sakan sebab he thought i have my own money. That part i knew he has a lot of extra money thats why he didnt even worry about having a baby.
Read 7 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!