Vandaag aan het nieuwe moestuinseizoen begonnen. Wc-rolletjes gevuld met zaaigrond, en die alvast in huis laten opwarmen. Morgen ga ik de #pepertjes zaaien. (Ook het water in de plantenspuit is alvast aan het opwarmen)
Het worden opnieuw Spaanse peper, jalapeño en habanero.
Ik gebruik dit soort kabelbindertjes als herbruikbare labels.
De rolletjes met zaaigrond zijn op temperatuur, bevochtigen met plantenspuit met lauw water, per rolletje drie kuiltjes prikken met een potlood, in elk kuiltje een peperzaadje, labels niet vergeten, nog eens bevochtigen, kiembakje dicht doen... En wachten maar!
Drie zaadjes per rolletje is natuurlijk te veel. Kort na het ontkiemen gaan we enkel de sterkste van de drie overhouden en de andere twee verwijderen. Aangezien ik het zaad zelf won uit de vorige oogst, heb ik toch zaadjes in overvloed.
Joepie! Na vijf dagen zijn er al heel wat zaadjes ontkiemd.
De aarde in de rolletjes is nu bestrooid met gemalen eierschalen. Dit houdt de grond boven in de rolletjes gelijkmatiger vochtig, en weerkaatst extra licht naar de plantjes. Elk beetje extra licht is welkom, zeker op zulke donkere dagen als nu. #peper
Na precies een week zijn er drie (van de 22) rolletjes waarin nog niks ontkiemd is. Ze krijgen nog maximum drie dagen de tijd in een ander bakje, op de radiator. Als ze te zwak zijn, hoef ik ze niet. En ik heb m'n zelfgemaakte ontkiempropagator nu nodig voor de #paprika.
De propagator met in mekaar geknutselde groeiverlichting staat aan een raam op de eerste verdieping aan de straatkant. Ik kreeg vorig jaar geregeld vragen van buren, over wat dat vreemde licht toch was. Wacht maar tot m'n tot groeilamp omgebouwd leeslamp ingeschakeld wordt :)
Een soort Hunger Games voor de jonge peperplantjes. Er blijft er slechts één over per rolletje. De eerste 'echte' blaadjes beginnen al te verschijnen tussen de kiemblaadjes. Binnenkort worden de eerste #pepers verspeend om plaats te maken voor de ontkiemende #paprika.
De eerste peperplantjes waren klaar om te verspenen. Met wc-rolletje en al in een potje steken en aanvullen met op kamertemperatuur gebrachte potgrond.
Het mag in principe tot aan de kiemblaadjes in de aarde. (daarom knip ik steeds een stukje van de wc-rolletjes af - zo kan het plantje iets dieper verspeend worden)
Een wc-rolletje is niet geschikt om de plantjes langer in te laten groeien. (zie ook mijnemoestuin.home.blog/2020/02/17/zaa…)
Er gaat dan nog een laagje gemalen eierschalen op. Dat geeft meer licht aan de plantjes (elk beetje licht is welkom) en zorgt voor een meer constante vochthuishouding in het bovenste deel van het potje.
(zie ook mijnemoestuin.home.blog/?s=eierschalen)
Na vijf weken: het wordt drukker aan de vensterbank, ook de laatste paprika's zijn nu verspeend. De satéstokjes staan al klaar om later wat steun te geven. Een reflecterend schermpje geeft extra licht aan de zaailingen die het verst van het raam staan. #peper#paprika#moestuin
Week 9. Ik dank dat ik volgend jaar nog een weekje later ga zaaien.🤨Vooral de Spaanse peper en de jalapeño swingen de pan uit. #HetGrotePeperbos
Gisteren heb ik een peperplantje nogal stevig getopt. Staat wat achteraan en moet zich wat rekken om aan meer licht te geraken. Had daardoor een nogal zwakke stengel. Komt wel goed.
Deze hier wil al wat staan bloeien! Maar dat feest laten we nog niet doorgaan - de plantjes zijn nog te jong. Ik zou dit plantje kunnen toppen, maar het heeft een stevige en mooi vertakte stengel dus ik ga die bloempjes gewoon afknijpen. #moestuin#pepertjes#PikanteAvonturen
Nog een peperplantje flink gekortwiekt. Het stond er wat slungelig bij. Nu zal het opnieuw zijtakken krijgen, lager op de stam. #peperdraad
Er was een plekje achteraan op m'n kweektafeltje waar de planten blijkbaar wat weinig licht kregen -> opstelling van m'n groeilampje wat aangepast.
Deze werd vijf dagen geleden flink getopt. En zie, op de overgebleven stengel ontwikkelen zich reeds zes nieuwe scheutjes (niet allemaal goed zichtbaar op de foto)
Vorig jaar voor het eerst een stukje #gember in een pot gestoken in een poging om dit te laten groeien. En met behoorlijk succes. Misschien was het beginnersgeluk. Ik probeer het dit jaar opnieuw. mijnemoestuin.home.blog/2020/10/17/gem…
Deze twee stukjes zien er niet zo fris uit als ik zou willen, maar de keuze was beperkt in de winkel. Ik heb wat zaaigrond vochtig gemaakt en flink verhit in de microwave, want het uitlopen kan wel even duren en we willen niet dat de gember intussen gaat rotten of beschimmelen.
Lichtjes in de zaaigrond drukken, op een warme plek zetten (hier niet rechtstreeks op de radiator, maar met een buffer tussen), en zorgen dat de grond steeds vochtig (niet kletsnat!) blijft. En dan maar wachten en hopen. En er veel tegen praten natuurlijk :) #gember