Goed nieuws! Het natuurlijke einde van COVID-19 komt langzaam in zicht. Wereldwijd is het aantal geregistreerde besmettingen al sinds december op z'n retour!

De vergaande vrijheidsberovende onbewezen maatregelen dienen nu zo snel mogelijk afgebouwd te worden.

Een draad 👇🏻
Na meerdere signalen van experts én duidelijk te zien in de data, het wereldwijde aantal besmettingen neemt al sinds eind december mondiaal snel af.

De laatste pieken waren vooral te ‘danken’ aan Zwarte Vrijdag en een kleine opleving na Kerst.

(Bron: ourworldindata.org/coronavirus-da…)
Ook het aantal sterfgevallen heeft mondiaal op 26 januari zijn hoogtepunt bereikt en is rap dalende.

Deze latere datum is logisch, er is een vertraging in tijd in tussen besmettingen en uiteindelijke sterfte. Het hoogtepunt in overdracht was rond kerst. ourworldindata.org/coronavirus-da…
Ook in Nederland zit se r0 (verspreidingsfactor) al heel 2021 onder de 1.

De r0 is zelfs lager uitgevallen dan het RIVM had ingeschat aan de hand van modellen.

(Bron: @wouterkeller, deze man heeft meer interessante grafieken)
Een andere meevaller is dat de IFR van het SARS-CoV-2 volgens de beroemde epidemioloog John Ioannidis zo rond de 0,23% is.

Dit is veel lager dan eerdere schattingen het afgelopen jaar. Onder de 70 jaar is de IFR zelfs maar 0,05%!

Rapport: who.int/bulletin/onlin…
Laat je niet meer zo snel bang maken voor nieuwe varianten, wat nu qua nieuwswaarde letterlijk lachwekkend begint te worden.

In geen enkel land is het aantal besmettingen nog na het vinden van een nieuwe variant nog omhoog gegaan. nytimes.com/2021/02/14/hea…
Volgens het CBS is er ook sinds een week al geen oversterfte meer.

Welk door hun berekend is aan de hand van sterfte in afgelopen aantal jaren. Maar zelfs met toppunt van Covid-19 zat het percentage sterfte op het niveau van 10 tot 15 jaar terug. cbs.nl/nl-nl/nieuws/2….
Het zou zomaar kunnen dat wereldwijd de groepsimmuniteit gehaald kan zijn. Zoals goed te lezen is in dit artikel.

De sterke afname correleert niet voor de nieuwe genomen maatregelen en nemen even hard af in landen waar de maatregelen minder streng zijn. wsj.com/articles/well-…
Als je naar de oversterfte in Europa kijkt dan zie je dat er geen correlatie is met de zwaarte van de genomen maatregelen.

De mate van ernst heeft vooral te maken met de bevolkingsdichtheid(!), leeftijdsopbouw, het klimaat en de algemene gezondheid (bijv. BMI).
Er is nog steeds geen bewijs te vinden voor de effectiefheid van ingezette latere maatregelen zoals de lockdown, mondkapjes en avondklok.

Geen correlatie of andere trends te zien na invoering van deze maatregelen. Het precieze effect hiervan moeten metastudies duidelijk maken.
Van de mondkapjes is ook wel logisch, want regulier gebruikte mondkapjes houden maar zo’n 4 tot 12% van de aerosolen tegen én zo’n 12,6% van de mensen draagt ze goed.

Dus de effectiviteit van deze maatregel is waarschijnlijk nog lager in het echte leven. scientias.nl/onderzoek-bewi…
Er is dus geen reden meer om door te gaan met de huidige complete set van maatregelen. De voordelen ervan wegen niet meer op tegen de nadelen.

Al helemaal niet met de angstig speciaal voor de verkiezingen ingevoerde laatste set van maatregelen. nrc.nl/nieuws/2021/01…
Met de laatste spoedwet die is aangenomen voor de avondklok is het zelfs theoretisch mogelijk om 24u het 'vertoeven' in de buitenlucht te verbieden.

Juist terwijl dat de enige juiste gezonde maatregel is, we moeten meer naar buiten!
En al helemaal een stap te ver: een negatieve testuitslag om deel te nemen in de maatschappij.
Stem NIET op partijen die voor een testsamenleving of de avondklok zijn. Het is zo'n verschikkelijk slecht en vrijheidsbeperkend idee. Het maakt ons tot een klassensamenleving. #TK2021

nu.nl/coronavirus/61…
Ik vind het tijd voor een andere premier, een compleet nieuw kabinet en een regering die ook naar andere genuanceerde geluiden luistert om een oplossing voor iedereen in de samenleving te vinden. Gezondheid is namelijk meer dan alleen de afwezigheid van COVID-19.
Want het zijn toch echt de maatregelen die de crisis maken. De armoede neemt overal toe. Hoeveel levensjaren gaat dit kosten? parool.nl/amsterdam/coro…
In Frankrijk moeten studenten zelfs naar de voedselbank vanwege het tekort aan parttime baantjes en dus geen geld hebben om eten te kopen.

Hoe lang duurt het nog voor wij die beelden hier hebben?
Het wordt tijd dat de ondernemers duidelijker hun protest laten horen.

En wij moeten eensgezind achter hun gaan staan.
telegraaf.nl/financieel/140…
En begin met 't openen van de middelbare scholen, waartoe ook 55 maatschappelijke organisaties (oa Unicef en de GGZ) oproepen.

Vele jongeren hebben te maken met angst- en depressiegevoelens. Ze zitten in de belangrijkste periode om relaties te ontwikkelen bnr.nl/onderwijs/1043…
En gelukkig komt de lente er ook weer aan. Dan zijn we meer buiten, stijgt onze vitamine D voorraad én zitten we minder binnenshuis opgehokt met een lage luchtvochtigheid op elkaar waar anders de besmettingen juist plaatsvinden. Einde coronaseizoen! scientias.nl/sars-cov-2-ver…
En natuurlijk schieten we weer in een kramp, alles afsluiten terwijl het juist de enige juiste manier is om de besmettingen te laten dalen.

Gaat heen en geniet van het weer! De enige effectief werkende maatregel, elke lente weer. telegraaf.nl/nieuws/7934677…

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Richard Steenvoorden 🌱

Richard Steenvoorden 🌱 Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @Reezyard

22 Aug 20
Een aantal maanden verder in de crisis door #COVID19. Wat is er ondertussen allemaal nieuw bekend in de wetenschap🔬🧬?

Een samenvatting en duiding aan de hand van literatuur en populair wetenschappelijk nieuws die ik de afgelopen maanden heb opgepikt in zo'n ±110 tweets. 👇🏻
Wat ik ga in grote lijnen ga behandelen:

▪️Huidige status
▪️Complotten
▪️Testmethodes
▪️Symptomen en ziekteverloop
▪️Immuniteit
▪️Risicofactoren
▪️Verspreiding en besmettelijkheid
▪️Vaccins en medicijnen
▪️Mondkapjes
▪️Privacy
▪️Neveneffecten van de maatregelen
Ik pretendeer geen expert te zijn, want dat is niemand bij een nieuwe ziekte. Maar ik probeer het vanuit mijn achtergrondkennis begrijpelijk te maken voor de leek.

Net zoals in deze draad van maart waar ik toen beknopt alle relevante info in plaatste.
Read 113 tweets
19 Mar 20
Daar is hij weer hoor. Een draadje met wat realisme en rationaliteit rondom de huidige #coronacrisis.

Net als bij het klimaatdebat zit ik weer tussen de ontkenners en de doemdenkers in. Maar laten we even kijken naar de feiten. 👇🏻
Wij moeten blij zijn dat de gebeurtenis van onze generatie zo ‘mild’ is vergeleken met andere historische gebeurtenissen.

En we mogen ons zegenen dat wij in dit geweldige land wonen waar wij geen dictatoriale overheid hebben die dingen verzwijgt zoals China, Turkije of NK
Daarnaast mogen we van ‘geluk’ spreken dat bij deze #Covid_19 pandemie bijna alleen oude mensen met onderliggende problemen het slachtoffer worden en niet willekeurig mensen uit het leven neemt zoals bij de Spaanse griep gebeurde of nog erger: bij een oorlog.
Read 17 tweets
9 Mar 20
Eerder had ik wat algemene zaken verzameld over de situatie rondom het nieuwe coronavirus (#SARS_CoV_1) dat #COVID19 veroorzaakt. Deze is >270.000x bekeken, dus men snakt schijnbaar naar duidelijke informatie!

Daarom een draad over wat duidelijk NIET en wat WEL werkt 👇🏻.
NIET: Antibacteriële middelen. Deze hebben effect op bepaalde enzymen die je alleen vindt in bacteriën. Virussen hebben deze enzymen niet, dus de actieve stoffen aanwezig in antibacteriële middelen werken hier dus niet op.
NIET: Mondkapjes, dit is schijnveiligheid. Het virus kan ook nog altijd via je ogen naar binnen treden. En de (N95) maskers die wel goed werken die moeten beschikbaar blijven voor de mensen die in de zorg werken, zodat die minder snel ziek worden. livescience.com/face-mask-new-…
Read 19 tweets
6 Mar 20
Aangezien ik regelmatig van vrienden/bekenden vragen krijg als: “Ben jij nou bang voor het coronavirus?”, “Wat denk jij ervan?”, of “moet ik mij nou zorgen maken”. En ondanks dat ik geen geneeskunde maar biologie heb gestudeerd geef ik ze altijd het volgende antwoord:

Een draad:
Nee, ik ben niet bang voor het #sars_cov_2 virus. En nee #COVID19 is niet zo onschuldig als een griep, maar ook niet zo gevaarlijk als men denkt. Je hoeft je alleen zorgen te maken om de zwakkeren en ouderen (60+) in onze omgeving. Dus ik geef ze altijd de volgende tips:
Was je handen regelmatig met #zeep. Zeep is een wondermiddel! Waarom? Het nieuwe #coronavirus heeft een ‘envelop’ wat betekent dat het een celmembraan heeft. Dat membraan bestaat uit vetten en deze vallen uitéén als dit in aanraking komt met zeep.
Read 17 tweets
26 Jul 19
Een draad over de gevolgen van de #klimaatverandering op de weerextremen en natuurrampen, een opvolger van mijn draad over het klimaat ()

Ik probeer hier een nuancerende visie neer te zetten aan de hand van data, dit ter compensatie van de schreeuwers.
Je hoort het steeds vaker: “de weersextremen en de rampen nemen toe”, "klimaatdestructie", etc. En bij elke gebeurtenis op deze grote aardbol brengen ze dit weer naar voren, vooral nu weer tijdens deze unieke hittegolf.
Niet beseffende dat er altijd wel ergens iets extreems gebeurt. Dat is normaal op een enorm grote planeet. En dit ook nooit anders geweest, alleen is onze nieuwsvoorziening en registratie van gebeurtenissen een stuk beter geworden.
Read 30 tweets
11 Feb 19
40% (!) van de insectensoorten staan mogelijk op uitsterven de komende decennia. Waarvan de meeste tot de vlinder-, bijen- en keverfamilie behoren. sciencedirect.com/science/articl… Habitatsverlies door landbouw en urbanisatie is de grootste oorzaak hiervan.
In het Nederlands: nu.nl/dieren/5735241…. Jaarlijks daalt het aantal insecten met 2.5%. Dit is echt, echt het meest urgente probleem op dit moment wereldwijd. Insecten staan (samen met planten) aan de basis van elk ecosysteem. Als zij gaan, gaan wij ook.
Om dit probleem hier te beteugelen moeten we allereerst voor voedsel en leefomgeving zorgen. Wat kunnen wij zelf doen? Haal die tegels weg. Stop met het aanplanten van exoten. Zaai inheems bloeiend kruid en plant inheemse struiken en bomen! 🌿 🐝 🌸. cruydthoeck.nl/winkel/alle-in…
Read 10 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!