Pročitajte ceo niz obavezno, ovo sam izdvojila zbog fraze (dramaturški nepovezan) "katalog zločina" jer je to i moj utisak koji nisam umela ovako dobro da artikulišem. 🎯
Pored ovoga, smetali su mi neuverljivi dijalozi i to što glumci glume kao u pozorištu - nisam sigurna da li za to postoji neki stručni termin. Osim devojčice koja glumi Daru i koja je odlična.
Smetala mi je muzika, naravno, kakav audio-kič majko mila. Ali na stranu te "zanatske" stvari u koje se zaista ne razumem dovoljno, svi narativi koji su predhodili filmu su ga najavljivali kao sredstvo edukacije (o "skrivanom" zločinu), a film je sve samo ne edukativan.
Ceo "katalog zločina" su nekakvi fragmenti koji lebde skoro pa vanistorijski, strahote su prikazane kao posledica mentalne i moralne izopačenosti izvršitelja pojedinaca, dok o sistemskom karakteru zločina i ideološkom i istorijskom kontekstu ne saznajemo gotovo ništa.
"Saznajemo" da su Nemci nacisti - inače prikazani kao skoro pa simpatični - hteli da zaštite Srbe u NDH. Baš se pitam kako sve to zajedno tumače klinci odrasli na sadašnjim obrazovnim programima.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with isidora

isidora Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @frompolarland

20 Feb
Balašević za mene zapravo jeste na neki način Jugoslavija - pre svega u smislu da mogu da ih volim nesavršene kakvi su bili i da ne osećam potrebu da im perem istorije i biografije.
SFRJ nije bila savršena, Albanci jesu bili građani drugog reda, klasne razlike su postojale, dok je nacionalizam postepeno ovladavao ideološkim aparatima. Međutim, emancipatorsko nasleđe SFRJ je ogromno i zaslužuje da ga zauvek branimo od revizionističkih pokušaja.
Tako je i Balašević imao albanofobne ispade i glupo mi je da tvrdim da nije - jeste, jbg. Vladajuća ideologija je užasno moćna stvar i teško je odupeti joj se, pa možete da zamislite koliko je bilo teško ostati netaknut anti-albanskom histerijom 1980-ih.
Read 5 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!