Danai Koltsida Profile picture
Feb 27, 2021 11 tweets 2 min read Read on X
Με αφορμή την απεργία πείνας του ΔΚ έχουν ακουστεί πολλά που ελάχιστη σχέση έχουν όχι μόνο με ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος δικαίου, αλλά & με την κοινή λογική.
Δέκα σημεία για να τα βάλουμε σε σειρά, όχι μόνο για το σήμερα, αλλά κυρίως για το αύριο:
#koufontinas_hunger_strike
1. Η βαρύτητα ενός εγκλήματος κρίνεται από την ποινή που προβλέπει γι' αυτό ο Ποινικός Κώδικας. Οι προσωπικές αξιολογήσεις του καθενός μας για το ποιο έγκλημα θεωρεί χειρότερο και περισσότερο μεμπτό είναι ηθικά σεβαστές, αλλά νομικά αδιάφορες.
2. Η ελληνική έννομη τάξη περιλαμβάνει μόνο ποινές στερητικές της ελευθερίας. Η θανατική ποινή έχει καταργηθεί, ενώ κάθε άλλου είδους σωματική ή ψυχολογική τιμωρία είναι βασανιστήριο και ως τέτοιο απαγορεύεται, όπως και κάθε απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.
3. Οι κρατούμενοι στερούνται ΜΟΝΟ την ελευθερία τους και κανένα άλλο δικαίωμά τους. Παραμένουν υποκείμενα του δικαίου και απολαμβάνουν στο ακέραιο όλα τα άλλα δικαιώματά τους, ως πολίτες και άνθρωποι, με τους ειδικούς περιορισμούς που απορρέουν από τη συνθήκη εγκλεισμού.
4. Σκοπός της ποινικής τιμωρίας δεν είναι η ηθική ή, πολύ περισσότερο, βιολογική εξόντωση του καταδικασμένου. Γι' αυτό και η φυλακή κάποτε τελειώνει, σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια και ανάλογα και με την πειθαρχική συμπεριφορά του καταδικασμένου όσο ήταν κρατούμενος.
5. Σε όλα τα σύγχρονα σωφρονιστικά συστήματα προβλέπονται διαδικασίες και δικαιώματα που κατατείνουν στη σταδιακή επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία : Έκτιση ποινής σε αγροτικές φυλακές, ευεργετικός υπολογισμός της ποινής υπό προϋποθέσεις, εκπαίδευση, επισκεπτήρια, άδειες.
6. Όλα αυτά ρυθμίζονται από τον Σωφρονιστικό Κώδικα. Η φυλακή δεν είναι ένα πεδίο εκτός δικαίου. Ο κρατούμενος δεν είναι "όμηρος". Ίσα-ίσα είναι ένα πρόσωπο του οποίου η ζωή, η ασφάλεια, η υγεία κλπ τελεί υπό την εγγύηση της οργανωμένης πολιτείας, στα χέρια της οποίας βρίσκεται.
7. Η απεργία πείνας ρυθμίζεται επίσης από τον Σωφρονιστικό Κώδικα. Μαντέψτε γιατί. Γιατί ακόμα και ο νομοθέτης αναγνωρίζει ότι ένας άνθρωπος σε κελί έχει δικαιώματα και δεν έχει άλλο μέσο διεκδίκησής τους, παρά μόνο το ίδιο του το σώμα. Αυτά για τα περί "εκβιασμού".
8. Το πότε ένα δικαίωμα είναι αρκετά σημαντικό ώστε να το διεκδικήσει κάποιος ρισκάροντας τη ζωή του δεν μπορούμε να το κρίνουμε όσοι δεν έχουμε ζήσει στη φυλακή. Μέσα στις ελάχιστες συνθήκες ενός κελιού και το πιο μικρό μπορεί να είναι σημαντικό.
9. Από τη στιγμή που ο νόμος προβλέπει κάτι, αυτό ισχύει χωρίς εξαιρέσεις. Εν προκειμένω μάλιστα ο ΔΚ δεν ζητάει καν να ασκήσει κάποιο δικαίωμά του. Ούτε φυσικά να πάει "σε φυλακή της αρεσκείας του". Ζητάει να πάει στη φυλακή που περιοριστικά προβλέπει ο νόμος.
10. Κανείς μα κανείς, ούτε ο πιο σκληρός εγκληματίας, δεν κατεβαίνει σε απεργία πείνας για να πεθάνει. Ούτε κανείς εκβιάζει τους άλλους με τη δική του ζωή (θα ήταν άλλωστε παράλογο). Η απεργία πείνας είναι το έσχατο μέσο διεκδίκησης της ζωής και της αξιοπρέπειας.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Danai Koltsida

Danai Koltsida Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @DanaiKoltsida

Dec 20, 2023
Και τι σας πειράζει δηλαδή αν ανοίξει ένα παράρτημα το Χάρβαρντ στην Αθήνα;

Αφού τα μη κερδοσκοπικά ιδιωτικά πανεπιστήμια των ΗΠΑ είναι, υποτίθεται, το πρότυπο μέσω του οποίου θέλουν να μας "χρυσώσουν το χάπι" της ιδιωτικοποίησης οι υπέρμαχοί της, ας ρίξουμε μια ματιά:
❌Τα φοιτητικά χρέη στις ΗΠΑ αποτελούν ένα από τα πλέον εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα.

◾️Το ύψος των φοιτητικών δανείων έφτασε το 2022 το 1,766 τρις $
◾️Τα φοιτητικά δάνεια είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία ιδιωτικών δανείων μετά τα στεγαστικά.
❌Τα φοιτητικά χρέη ακολουθούν τους Αμερικανούς σε όλη τη ζωή τους.

Εκκρεμές φοιτητικό δάνειο έχει:
◾️το 34% των κάτω των 30,
◾️το 28% όσων βρίσκονται στη δεκαετία των 30,
◾️το 17% όσων βρίσκονται στη δεκαετία των 40, αλλά και
◾️το 12% όσων βρίσκονται στη δεκαετία των 50.
Read 6 tweets
Sep 10, 2023
Το μέγεθος της τραγωδίας στη Θεσσαλία φαίνεται ακόμα κι αν μείνει κανείς στο πεδίο της παραγωγής, των υποδομών και της οικονομίας.

(Ακουλουθεί🧵διαστάσεων αντίστοιχων της καταστροφής - Το infographic από τον @otgr_official και τα στατιστικά από την @naftemporikigr): Image
- Τα (όψιμα) σταφύλια (6% της εθνική παραγωγής εντοπίζεται στη Θεσσαλία), η βιομηχανική ντομάτα (53% της εθνικής παραγωγής), το βαμβάκι (38%), αλλά και διάφορες οπωροφόρες καλλιέργειες (π.χ. ακτινίδια), βρίσκονταν λίγο πριν τη συγκομιδή. Βούλιαξαν μαζί με τους παραγωγούς τους.
- Σε πολλές περιοχές, το νερό πλημμύρισε εκτός από σπίτια και αποθήκες. Σιτηρά (περίπου 1/3 της εθνικής παραγωγής) και όσπρια, το νερό τα πήρε κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια των ανθρώπων, τα ίδια χέρια που τα είχαν φυτέψει, καλλιεργήσει, φροντίσει, μαζέψει.
Read 13 tweets
Jul 28, 2022
Αποψινό τρένο Αθήνα-Θεσ/νίκη. Μείναμε πάνω από 1 ώρα λίγο έξω από την Αθήνα, χωρίς ρεύμα (άρα και κλιματισμό), χωρίς να βγούμε από το τρένο (ήμαστε σε γέφυρα πάνω από την ΕΟ με τις άλλες αμαξοστοιχίες να διέρχονται κανονικά) και χωρίς ενημέρωση. 1/10
Επιστρέψαμε Αθήνα. Εξήγηση ουδεμία.
(Στο μεταξύ βέβαια, όπως διαβάσαμε όσο περιμέναμε, και το προηγούμενο τρένο από το δικό μας που κάνει την ίδια διαδρομή -το διαβόητο πλέον "ΒΕΛΟΣ"- είχε μείνει στη Δεκέλεια επί δύο ώρες...). 2/10
Στο σταθμό της Αθήνας, το απόλυτο ΧΑΟΣ. Μόνο μία υπάλληλος που ανέλαβε, προφανώς ανεπιτυχώς και χωρίς να φταίει, να κατευνάσει τους δικαίως εκνευρισμένους επιβάτες, χωρίς καν μεγάφωνο. Καμία πληροφορία, ανακοίνωση, οδηγία. Και κάποιο άλλο στέλεχος της εταιρείας, άφαντο. 3/10
Read 10 tweets
Mar 30, 2022
Για τις εικόνες στην #Πατρα :

1/ Τα εγκλήματα είναι εξ ορισμού αποτρόπαια. Το Ποινικό Δίκαιο είναι το δίκαιο των εξαιρετικών περιστάσεων που κάθε κοινωνία θεωρεί τις πιο αποδοκιμαστέες. Γι' αυτό και έχει βαριές ποινές. Αλλιώς, οι υπαίτιοι θα πλήρωναν διοικητικό πρόστιμο.
2/ Τη βαρύτητα κάθε εγκλήματος την ορίζει πρώτον ο Ποινικός Κώδικας με τις διαβαθμίσεις ποινών που προβλέπει και δεύτερον το δικαστήριο που εξειδικεύει τον νόμο επιβάλλοντας συγκεκριμένη ποινή που κρίνει ότι αρμόζει στον συγκεκριμένο δράστη με βάση τις συγκεκριμένες περιστάσεις.
3/ Το τι θεωρεί ο καθένας μας ως "το πιο αποτρόπαιο" έγκλημα, που δεν αρκεί να τιμωρηθεί κατά τον ΠΚ, αλλά αρμόζει λιντσάρισμα, κρεμάλα, ψόφος και ό,τι άλλο, είναι ζήτημα υποκειμενικών ιεραρχήσεων, σεβαστών αλλά εν προκειμένω αδιάφορων. Τα δικαιώματα δεν μπαίνουν σε δημοψήφισμα.
Read 5 tweets
Apr 6, 2021
"Διευθέτηση" του εργάσιμου χρόνου εργασίας - και μάλιστα με ατομικές συμβάσεις.
Γιατί, για να χρησιμοποιήσω την αγαπημένη φράση του τελευταίου χρόνου, ο επόμενος μήνας θα είναι κρίσιμος.
1. Όταν μιλάμε για εργαζόμενους, μιλάμε για ανθρώπους. Με πόδια, μέση, μάτια, αυχένα, μυαλό, που κουράζεται & πρέπει να ξεκουράζεται μέσα στη μέρα, άντε μέσα στη βδομάδα. Δεν μπορεί να περιμένει 6 μήνες ο ανθρώπινος οργανισμός για να αναπληρώσει τις δυνάμεις του.
2. Η επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων κυριολεκτικά κλείνει σπίτια και καταστρέφει ζωές. Πώς θα βρεθεί κανείς με φίλους & οικογένεια, όταν ο ένας έχει ρεπό τη Δευτέρα, ο άλλος την Πέμπτη και ο τρίτος το Σάββατο; Τι χώρος απομένει για την υπόλοιπη κοινωνική δραστηριότητα;
Read 9 tweets
Jan 22, 2021
Τρεις ήταν συνήθως οι κατηγορίες ανθρώπων, η παρουσία των οποίων εμπόδιζε κατά κανόνα την αστυνομία να αυθαιρετήσει και να βιαιοπραγήσει κατά συγκεντρωμένων : δικηγόροι, δημοσιογράφοι και βουλευτές.
Για την πρώτη κατηγορία, τους δικηγόρους, στις 6/12 συνελήφθησαν και απαγγέλθηκαν κατηγορίες στους δικηγόρους Θανάση Καμπαγιάννη και Κώστα Παπαδάκη που βρισκόταν στο σημείο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου, για να να διευκολύνουν πολίτες που ήθελαν να αποδώσουν τιμή.
Για τη δεύτερη κατηγορία, τους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ, μάθαμε χθες τι σχεδιάζεται από τον Υπουργό κ. Χρυσοχοϊδη : Περιορισμένη πρόσβαση από συγκεκριμένο σημείο στις συγκεντρώσεις "για το καλό" τους, ώστε να μένουν μακριά από το φακό αγριότητες και (αστυνομικά) έκτροπα.
Read 5 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(