Banyak benda yang kita boleh dan sepatutnya marah sebenarnya. Tak mengamuk lagi tak apa, tapi harap sangat jangan sampai terlupa. Jangan sampai terbiasa. Jangan sampai pasrah dan redha tak ketahuan hala.
Gaji minimum, kos hartanah, kos sewa, harga barang, harga petrol, internet mahal dan slow, isu pendidikan, scam pendidikan tinggi, isu melibatkan korupsi dan penyelewengan, kebebasan bersuara, kadar jenayah, undang2 double standard, kos hidup tinggi, jurang ekonomi terlalu besar
Isu alam sekitar, pembalakan, pencemaran dari pelbagai jenis perlombongan, isu pertahanan negara, isu hak pekerja, isu kesihatan, isu berkaitan pengagihan vaksin, isu PATI dan kedaulatan negara, isu kartel-kartel yg dah bertahun-tahun menjahanamkan masyarakat
Isu lubuk scammer, isu whistleblower, isu deep state, isu dinosaur politik taknak undur diri, isu jual kewarganegaraan, isu Malaysia tak lagi jadi tumpuan artis, pelabur, pelancong luar, isu tiada ruang dan peluang untuk generasi baru memajukan diri, kronism, nepotism
Parlimen tak bersidang, salahlaku agensi penguatkuasaan, kesempitan hidup meranapkan rumah tangga, isu kesihatan mental, kadar bunuh diri meningkat, isu berkaitan penuntut IPT, keperluan asas dan infrastruktur yg dah ketinggalan zaman, isu pengangkutan awam, isu org muda muflis
Isu Undi18, jalan berlubang macam permukaan bulan, isu melibatkan frontliners, hospital-hospital dan sekolah-sekolah dhaif, isu ketinggalan dalam pelajaran utk anak2 B40, isu beg sekolah berat, isu dadah, peluang pekerjaan terhad, isu bahasa kebangsaan
Vacancy tax, work life balance, hapuskan duti import, industri pelancongan hidup segan mati tak mahu, desakan hidup paksa rakyat buat 2,3 kerja, kemunduran Sabah dan Sarawak, kadar kemiskinan dan buta huruf, isu berkaitan hak wanita, isu melibatkan kesenian dan tradisi

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with #KitaMintaLima 🤚🏻

#KitaMintaLima 🤚🏻 Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @InjangNation

4 Apr
Untuk apa mengaku negara Islam tapi undang-undang tidak adil, rasuah dan penyelewengan berleluasa, hudud tak terlaksana. Negara Islam hanya pada nama? Indonesia bukan negara Islam, sama seperti Malaysia, Brunei, Turki bukan negara Islam, walau majoriti rakyatnya Islam.
Nak jadi negara Islam ni ada syarat-syaratnya. Bukan sekadar ada rakyat majoriti beragama Islam and ada masjid banyak semata. Tak jadi masalah pun kalau tak dapat title negara Islam. Yang jadi masalah bila dok kejaq sangat title negara Islam tapi kdg2 lagi kafir dari kafir.
Isu negara Islam ni ramai sangat yang salah faham. Entah belajaq mana taktau tiba-tiba dapat info kata Malaysia ni negara Islam, bila orang bagi fakta betui yang Malaysia bukan negara Islam, teruih triggered and tak boleh terima. Padahai dok delusional tak ketahuan.
Read 5 tweets
18 Jan
Sekadar suggestion, bukan kecam tau, satgi kena ketuk pintu jenuh pulak. Cuma di kawasan yang pack contohnya sekitar selangor, boleh tak buat SJR bagi banyak lane, jangan jadikan 1 atau 2 lane, untuk improve traffic. Sebab kat negeri mcmtu, ramai essential workers nak bergerak.
Aku pernah alami sendiri, jarak antara plaza tol dengan SJR lebih kurang 100-200 meter ja tapi sbb compressed jadi 1 lane, makan masa setengah ke satu jam. Benda ni jadi counterproductive. Tapi jangan silap pulak, aku sangat faham kepentingan SJR. Sebab yg jenis bebal pun ramai.
Bebal ni maksudnya dah cakap dah tak ada sebab penting apa semua jangan keluar, jangan bergerak tanpa kebenaran. Byk ja aku tgk kereta uturn sebelum SJR. Confirm la takdak surat/kebenaran. So SJR mmg penting dan bagus. Cuma kena improve cara pelaksanaan sahaja.
Read 4 tweets
11 Dec 20
Aku pagi tu sebelum majlis, aku senyap ja, aku elakkan bersembang dgn orang. Last-last aku pi lepak dlm bilik adik ipar aku, hisap rokok, baring. Mmg tak jumpa langsung family ka, kawan ka. Tapi sampai di masjid, dapat kekuatan dan keyakinan luar biasa. And the rest is history.
Kalau boleh pilih, buatlah majlis akad nikah tu pagi. Sebab makin lama menunggu, makin seram. Dah macam tunggu nak ke tali gantung rasanya. Aku yang petang ni pun seksa, yg buat malam aku takleh bayang la. But, when u know she’s the one, insyallah, dapat kekuatan tu.
Aku ni bukanlah jenis penakut, selalunya memang aku terobos aku terjah ja apa2, so bila org cerita kat aku pasai nervous sebelum shake hand ni dulu aku gelak-gelak ja. Sekali bila sampai turn sendiri, real wei. Rupanya memang benda tu nyata. Nak sunat dulu pun tak nervous gitu.
Read 6 tweets
11 Dec 20
Nak kena buat thread khas Le Tour de Bodoh la as walk of shame utk puak-puak terpaling basikal sampai jadi bangang ni. Reply this tweet with pictures and videos related to Le Tour de Bodoh.
Dimulakan dengan tweet inspirasi Le Tour de Bodoh credit to @kidxblunt
Le Tour de Bodoh di federal highway
Read 14 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!