Martijn Profile picture
6 Apr, 22 tweets, 8 min read
Waarom vinden mensen het moeilijk of ongemakkelijk, om in te zien dat als er eenmaal een digitaal controle systeem ingevoerd is, dat we er nooit meer vanaf komen? Dat we heel makkelijk onder controle komen, middels uitsluiting? Of inclusie, all the same.
Is het dan zo irrationeel om in te denken wat het logische gevolg is van controle? Er is vaak maar één route mogelijk, helemaal in de politiek: meer macht, meer controle. Controle gaat ten koste van autonomie. Altijd.
Het coronabeleid is een perfect voorbeeld van controle. Eerst begon het met een advies over thuiswerken, bezoekbeperking. Geen evenementen. Toen werd de horeca gesloten. Toen de contactberoepen. Toen de scholen. Met de helft van de kennis, 100% van de beslissingen. Snapten we.
In mei ging alles weer open, maar basisscholen halveerden de klassen. VO open, maar voor een kwart. Juni. Horeca weer open, maar checkgesprek, 1.5m etc. Geen limiet op samenkomsten, maar wel 1,5m. Kinderen geen afstand, maar vanaf 18 wel. In de zomer. Nouja ok.
Augustus, mogelijk een tweede golf. We zitten nog in de zomer, maar oke. Dan denk je, krijgen we hetzelfde riedeltje straks weer, toch? Het was kut, maar zo zijn we de eerste golf ook doorgekomen. Tuurlijk, wellicht veranderingen, op basis van wetenschappelijke inzichten, toch?
Augustus: kennismakings-activiteiten toegestaan, maar online. Bezoek thuis of in de tuin, maar maximaal 6 mensen, 1.5m afstand. September, maximaal 3 mensen, 1.5m afstand. Horeca 22:00 sluiten, registratieplicht contactberoepen, sportwedstrijden toegestaan, maar zonder publiek.
Oktober: sluiting horeca, evenementen verbod, VO, MBO, HBO mondkapjesplicht. Op de gang. Weet je nog? Sport max 4 pers. op 1.5m. Wedstrijdverbod.
November: blijf thuis. Max. 2 personen thuis. Sportscholen, contactberoepen, winkels, KDV en BSO dicht. Scholen les op afstand. Supermarkten geen maximum aantallen. Geen wetenschappelijke en cijfermatige onderbouwing, BCO % relatief gelijk verdeeld.
December: Mondkapjesplicht openbare ruimten, winkels etc. Zonder wetenschappelijke of cijfermatige onderbouwing.
Januari: 1 persoon op bezoek (waar is het 1 huishouden gebleven?), max 1x per dag bezoek. Avondklok. Geadviseerd door de EU aan alle lidstaten. Deze ‘verschrikkelijke maatregel’ zou er als eerste af.
Februari: scholen weer open. Winkels open, maar met allerlei restricties. Click & collect, 4 uur ertussen, maximaal 2p per verdieping. Geen wetenschappelijke of cijfermatige onderbouwing.
Het is nu April. De avondklok is er nog. De winkelrestrictie is er nog, de horeca is nog dicht. Scroll even terug en tel het aantal keer ‘maar’ even.

Er komen versoepelingen aan, MAAR dan gaan we wel: sneltesten.
Zodra het gereed is wordt de Digital Green Pass ingevoerd in de EU (aparte naam voor iets wat met een pandemie te maken heeft). Probeer eens te bedenken wat ze er uiteindelijk stap voor stap aan kunnen koppelen.
Je reisbewegingen (want je checkt in en uit), winkelgedrag, testgegevens (wellicht je medische en financiële gegevens), internet-, telefoon-, krediet-, arbeidsgegevens, energieverbruik. En deze opsomming is nog niks waarschijnlijk.
Als je een bedrijf had en je kan dit allemaal weten van je klanten, dan is dit reuze interessant. Wat denk je wat Google of Facebook allemaal van je weet als je alles zou invullen waar zij om vragen. Wat denk je dat zij weten, enkel op basis van jouw gedrag?
Is het dan zo’n bizarre gedachte, dat de overheden dit soort informatie ook willen hebben en jou daarmee tegelijkertijd kunnen ‘sturen’ in een voor hen gewenste richting? Op zich kan het best nobel zijn: goed gedrag belonen, hufters straffen. Maar wie bepaalt wat een hufter is?
We hebben onwijs veel privacywetgeving in NL en de EU, die ons beschermen. Maar wat als jij aan de overheid toestemming (consent) geeft om dit te mogen gebruiken? Dan heeft die privacywetgeving niet zoveel nut.

(Je hoort dit torentje springen hè? Haha. Kan helemaal niet)
En dan denk je vast, “Yeah right, maar ik ga m’n hele hebben en houwen niet zomaar geven”. Zo zal dat ook niet gaan. Als ze eerst jouw sneltest-gegevens hebben in gedigitaliseerde vorm, gekoppeld aan een toegangssysteem. Dan is er al een basis voor in- en exclusie.
Je mag een test of vaccin weigeren. Geen probleem. We zijn immers vrije autonome mensen. Maar dan krijg je niet het ‘privilege’ om naar de bioscoop te gaan, of een festival, of de sauna, of de grens over of om te vliegen.
En dan komt er een nieuwe wetgeving vanuit de EU of overheid om andere gegevens aan jouw Pass te koppelen. Je hoeft het niet te doen (we zijn immers vrije autonome mensen, remember?), maar dan is je pas onbruikbaar, zo gaat het ook met cookie- of gebruikersvoorwaarden online.
Dus nogmaals, is dit nou zo’n absurde gedachte? Is dit nou zo moeilijk voor te stellen? Terwijl we eigenlijk al zo druk getraind worden om data te geven, in ruil om ergens toegang toe te krijgen?
Maar goed. Het kan allemaal met de beste bedoelingen zijn.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Martijn

Martijn Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @martijn1k

7 Apr
Mooi draadje over de UK. Toch grappig dat je de media hier niet meer hoort over de ongelofelijk gevaarlijke Britse variant hè. Kijk de positieve tests eens crashen daar... terwijl het aantal afgenomen tests keihard opgepompt worden. Image
De eerste golf kwam ongeveer eind April ten einde in zowel NL als de UK. Daarom durven ze de laatste week van April ook wel dapper de terrassen open te gooien. In de UK hebben ze 30 miljoen prikken gezet, ongeveer de helft van het land. Hier is het wat minder, 10% ofzo 😅 Image
Nu zou je kunnen stellen, ja dat komt door die prikken in de UK. Tuurlijk, dat helpt. Maar de grootste invloed blijft het seizoen. Dat zagen we vorig jaar, dat gaan we nu weer zien. In NL zijn we op grote schaal kinderen gaan testen, dat fluft de boel wat op. Maar... wacht eens. Image
Read 6 tweets
4 Apr
Ik zie überhaupt niks in dit lijstje om trots op te zijn.
Weet je waar ik trots op was geweest?

Als de overheid geen mondkapjesplicht had ingevoerd, ze werken namelijk echt niet.
Weet je waar ik trots op was geweest?

Als de overheid iedereen correct en volledig had geïnformeerd over risico’s. En ons als volwassen, autonome mensen had behandeld, in plaats van kleine kinderen, zodat eenieder zelf een weloverwogen beslissing had kunnen nemen.
Read 14 tweets
3 Apr
Ik ga heel lekker op intellectuele armoede.

Hoe kan deze man stil blijven. Je had me op kunnen vegen 🤣🤣
Read 11 tweets
27 Nov 20
Achja whatever toch, het hele corona-beleid is alleen maar op de PCR gebouwd.
En deze arme kerel beleeft nu al maanden lang een soort Ground Hog Day met de teflonbrigade. Dag in dag uit, week in week uit. Respect alleen daar al voor.
PCR. Of je hebt het. Of je hebt het gehad. Of je krijgt het. Of je hebt het niet maar toch wel. Of je hebt het wel maar toch niet. Of je hebt het, maar bent niet besmettelijk, of wel. Bottomline, ga maar in quarantaine en draag je masker, granny killer.
Read 9 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!