1. Er is, naar blijkt, bij D66 een oplossing in de maak voor de politieke problemen. In het midden van de #coronacrisis kunnen we ons geen #constitutionelecrisis veroorloven, noch maandenlange coalitie-onderhandelingen. #Kaag kent deze oplossing als geen ander: ממשלת חילופים.
2. Uit de Israëlische politiek kennen we sinds de jaren tachtig dit fenomeen van de roterende premier. In 1984 waren Likud en Arbeiderspartij bijna even groot, ze besloten tot een “rotatie systeem” -eerst werd Shimon Peres voor 25 maanden premier, daarna automatisch Y. Shamir.
3. Om nu snel uit de impasse te geraken zijn namelijk juist de #poppetjes van groot belang, groter nog dan de inhoud (daar komen ze namelijk wel uit, VVD, CDA en D66).
4. Rutte wil premier worden, en bij voorkeur het record van Ruud Lubbers verbreken. Hij is voor vierde opeenvolgende keer de grootste geworden. En dat er een probleem is bij zijn geloofwaardigheid was voor de kiezer niet nieuws.
5. Bij @Opiniepanel bleek bijvoorbeeld dat Rutte door de kiezer slecht werd beoordeeld op vertrouwen, heel slecht zelfs. Toch werd hij door de kiezer als de meest geschikte premier gezien. Door vast te houden aan rol als VVD-leider, zet Rutte de situatie nu op scherp.
6. Kaag en Hoekstra kozen ervoor om Nederland niet in een politieke crisis te storten in coronatijd door een premier weg te sturen die net 2 weken geleden door de kiezer grootste partij werd gemaakt, zeker omdat er vanwege rechts-populistische blok geen plausibel alternatief is.
7. Tegelijkertijd begrijpt iedereen dat Rutte ‘gestraft’ moet worden, en dat hij heel veel vertrouwen kwijt is geraakt in het parlement, bij de kiezers, bij de hele Haagse elite.
8. Rutte is natuurlijk niet de #katechon die @arnonyy in hem vermoedt, de tegenhouder van al het kwaad. Er zijn wel meer Nederlandse establishment politici die prima premier kunnen zijn zonder dat Nederland ten onder zal gaan.
9. Daarnaast is er het CDA. Hoekstra wil natuurlijk graag nog een keer Minister van Financiën worden - hij begint na vier jaar Haagse politiek eindelijk te wennen, het zou zonde zijn als hij nu weg moet louter en alleen omdat deze post eigenlijk aan tweede partij toevalt.
10. Oplossing als volgt: er komt, net als in Israel, een “rotatie systeem” in het Coalitie-akkoord. Rutte wordt de eerste twee jaar premier, automatisch opgevolgd door Kaag. Kaag begint als vice-premier en minister EU-zaken, en wordt na 2 jaar opgevolgd in die positie door Rutte.
11. Hoekstra is tweede vice-premier en is gedurende de gehele vier jaar Minister van Financiën, ook al is CDA slechts vierde partij in het parlement.
12. Pieter Omtzigt: mag kiezen. Hij kan fractievoorzitter CDA worden, minister, wellicht speciaal rijkscommissaris voor Macht-Tegenmacht met bijzondere bevoegden om audits te doen op niveau uitvoering.
13. Om stabiliteit te waarborgen moet het nieuwe kabinet op steunen rekenen van een meerderheid niet alleen in Tweede maar ook in Eerste Kamer: het zou goed zijn als PvdA en/of GroenLinks bereid zijn aan te sluiten, en dat komt vast goed.
14. Als de zittende premier wordt weggestuurd door de Tweede Kamer vanwege motie van wantrouwen volgt de eerste vice-premier hem meteen op. Als een van beiden ziek wordt of anderszins vertrekt, wordt de automatische opvolging naar voren gehaald.
15. De minister van EU vertegenwoordigt Nederland bij de European Council - niet de premier. Kaag krijgt hiermee meteen vanaf dag één bijzondere positie, tegelijk weet Rutte dat ook na premierschap iets belangrijks wacht.
16. Over rechtsstaat en bestuurlijke vernieuwing wordt eindelijk eens serieus zaken gedaan: D66 verzilvert groot aantal ‘kroonjuwelen’ en serieuze en “radicale ideeën” over vernieuwing en rechtsstaat worden geïmplementeerd.
17. In plaats van Omtzigt als mokkende rebel op de achterbankjes te hebben, of erger nog: eigen populistische partij te zien oprichten, wordt zijn persoon en zijn ideeën tot kern gemaakt van nieuwe coalitie.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Haagse Insider🕵🏻‍♂️

Haagse Insider🕵🏻‍♂️ Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @HaagseInsider

6 Apr
Alle waardering natuurlijk voor de intelligente, ervaren Tjeenk Willink maar hij is 79. Het zegt veel dat er blijkbaar niemand te vinden is in de leeftijd 50-70 met soortgelijk gezag.
Tjeenk Willink is één van de meeste intelligente en capabele hoge functionarissen die we in dit land na de oorlog hebben gehad. Helaas is naar zijn inhoudelijke boodschap door de politici slecht geluisterd. (Wie wel heeft geluisterd is Pieter Omtzigt). Maar....
Het is niet goed Tjeenk Willink informateur is geworden. Het getuigt van armoede. Dat je als politiek Den Haag alleen maar bij een 79-jarige kan uitkomen die al zo veel keren eerder informateur is geweest.
Read 5 tweets
5 Apr
De uitspraken van prominente CDA’ers, met name van Eerste Kamervoorzitter @benknapen (onder wiens leiding ook het verkiezingsprogramma werd geschreven), zijn explosief. Dat ook minister Grapperhaus zich aan de kant-Rutte schaart is minder verrassend maar wel degelijk relevant.
Read 8 tweets
5 Apr
Hebben jullie de boodschap van Alexander Rinnooy Kan, uitgesproken tijdens @Buitenhoftv, goed verstaan?
Rinnooy Kan - D66 en polderkopstuk - invloedrijk man, voormalige voorzitter VNO-NCW, SER, sprak bij Buitenhof. Als Rinnooy Kan spreekt, luistert men. Wat viel er te noteren?
Ongekende confrontatie tussen machthebbers en controleurs van de macht leidde tot “substantieel wantrouwen”. Gelooft hij Mark Rutte? Hij “herkent de twijfel van velen. En het is op zich al onaangenaam genoeg dat de twijfel er is”. Hij wilde hem geen leugenaar noemen, maar toch.
Read 13 tweets
4 Apr
Mark Rutte: een wereld van leugen en bedrog. Blik vanuit Duitsland. sueddeutsche.de/meinung/mark-r…
“Het komt natuurlijk voor in de politiek, en vooral tijdens een formatie - dat er geheime afspraken worden gemaakt, baantjes alvast verdeeld en zo ja, dat er pogingen worden gedaan om van een notoire lastpak af te komen...”
“Maar dan moet je daar niet op betrapt worden. Maar als je dan betrapt wordt, ontken het dan niet. En ga het in geen geval het dan met een koude glimlach tegenover publieke en parlement ontkennen.”
Read 8 tweets
3 Apr
ChristenUnie stapt niet in nieuw kabinet met Rutte als premier: ‘Te veel gebeurd’ | ⁦@gertjansegers⁩ ⁦⁦@AukevanEijsdennd.nl/nieuws/politie…
Hiermee deelt @gertjansegers de genadeklap uit aan Rutte. Voortzetting van de huidige coalitie is onmogelijk althans met Rutte als premier. CDA was soortgelijke blokkade van plan naar ik begrijp. En D66 wilde ook niet verder.
Een motie van wantrouwen “durfde” Segers niet te steunen uit vrees voor politieke chaos tijdens de coronacrisis :
Read 4 tweets
2 Apr
D66 leider Sigrid Kaag is intelligent en wil een weloverwogen beslissing nemen, heeft de behoefte om tijdens Pasen eens goed na te denken. De enig mogelijke conclusie zal zijn dat D66 niet voort kan met Rutte als premier van een volgend kabinet.
Maar de VVD zal Rutte niet laten vallen na deze nacht. Daarom was het beter geweest als Kaag en Hoekstra het vonnis al gisteravond hadden geveld in plaats van deze vertraagde variant.
Hoekstra ondertussen heeft een levensgroot probleem intern, dat existentieel is voor zijn kansen als CDA-leider. Wetende dat Kaag vermoedelijk tot deze conclusie zal komen, en onder intense druk binnen eigen partij... kan hij ook niet anders dan tot dezelfde conclusie komen.
Read 5 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!