M. Serdar Kuzuloğlu Profile picture
Apr 18, 2021 8 tweets 3 min read Read on X
Seneler önce kendi sitemde takip ettiğimiz bir gelişmeyi bir vesileyle tekrar inceleyeyim dedim. Altından neler çıktı. Olay şöyle başlıyor: Hindistan 2016 yılında kara parayla mücadele amacıyla ülkedeki nakit paranın yüzde 90'ını tedavülden kaldırır. dunyahalleri.com/hindistanin-mo…
Büyük vaatler (ve seçmen beklentisiyle) iktidara gelen muhafazakar-milliyetçi partinin amacı, yastık altı nakit paranın sisteme dahil edilmesidir. Yeni düzenlemeye göre herkes elindeki büyük banknotları banka hesabına yatırıp dijitalleştirmek zorundadır. dunyahalleri.com/hindistan-gerc…
Ülkede en çok kullanılan ve emisyonun büyük bölümünü oluşturan 500 ve 1.000 rupi değerli banknotlar tedavülden kalkar (1 Rupi, yaklaşık 0,11 TL ediyor). Kişi başı sahip olunabilecek toplam nakit para 2.000 rupi olarak belirlenir (yaklaşık 216 TL). bbc.com/news/world-asi…
Ekonominin yüzde 90 oranında nakit ile döndüğü Hindistan'da her şeyin birdenbire elektronikleşmesi kaos yaratır. Halk elindeki banknotları bankaya yatırma (yoksa hesap açırma) derdine düşerken "görece ve kaçınılmaz", benzersiz bir ekonomik dijitalleşme hamlesi başlar.
(Örneğin) karar öncesi Hindistan'ın önemli "fintek" (finans teknolojisi) girişimlerinden Paytm, görülmedik bir ilgiyle karşılaşarak vites yükseltir. Hedeflerinin çok ötesine geçer (Şu an 350 milyon kullanıcıyı geride bırakmış durumda). dunyahalleri.com/paytm-200-mily…
Nakit paranın kaldırımasını takip eden ilk 4 günde bankalara 44 MİLYAR dolardan fazla para yatırılır. Ancak Hindistan, kara parayla mücadele ve ekonomiyi iyileştirme adına aldığı bu kararla büyüme hızını kaybeder. Binlerce KOBİ iflas eder. bbc.co.uk/news/world-asi…
Ülkedeki naktin yüzde 99,3'ünü bankacılık sistemine çeken Hindistan, gayrısafi milli hasılasının yüzde 1'ini kaybeder. 1,5 milyon kişi işsiz kalır. Özellikle gündelik gelirle yaşayanlar büyük bir açmaza sürüklenir. theguardian.com/world/2018/aug…
Hindistan'ın gündelik yaşamını alt üst eden bu karar esasen "kara para ile mücadele" adına alınmıştır. Peki kara para sahipleri ne yapar? Alternatif para ve aklama yöntemleriyle yoluna devam eder. Sonuçta olan -her zamanki gibi- "sıradanlara" olur. livemint.com/Industry/hKZbf…

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with M. Serdar Kuzuloğlu

M. Serdar Kuzuloğlu Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @mserdark

Jan 10, 2022
Birkaç tweet ile son dönemde bana yollanan #kitap'lar içinde ilgimi çekenleri paylaşayım. #tavsiye isteyenlere fikir verebilir.

İlk set, @atkoksal'ın Ustura ve Camtaşı romanları.

(Yeni yayınevi @hep_kitap vesilesiyle "yazar elinden çıkma yeni kapaklar" da ayrı güzel.) Image
"Okumaya vakit bulamıyorum" hastalığına yakalananlara şifa niyetine, her gün için 1 sayfalık içerik:

Tam Benlik Sözler / Hoda Kotb / @mundikitap.

(İkinci karede bugünün sözünü bulabilirsiniz.) ImageImage
Birkaç gün önce @kulturistan'ın paylaşımında görüp alışveriş listeme eklediğim iki kitap:

İstanbul'un Kaybolan Ahşap Konutları ve
İstanbul Adalarının Yaşayan Ahşap Konutları
Reha Günay / @YEMYayin

(Fotoğraflarları adına dahi arşivlik.) Image
Read 8 tweets
Oct 24, 2021
Araştırma şirketi Gallup'un (Türkiye'yi de içeren) 100 ülkede yürüttüğü duygu durumu araştırmasını inceliyorum. Bana ilginç gelen birkaçını sıralamak isterim. 👇
Sonuçlara göre bir önceki gün "öfke" hissine kapılanlar sıralamasında lider ülke Güney komşumuz Irak. Türkiye, hemen arkasından ikinci sırada geliyor. Ortadoğu coğrafyası ile öfke arasındaki emsalsiz ilişki dikkat çekici. 😡
Latin Amerika ülkesi Peru, bir önceki günü "stres" ile tanımlayan ülkeler sıralamasında ilk sıraya oturmuş (Türkiye 4. sırada). Stres hissini en az yaşayan ilk 3 ülke: Kırgızistan, Kazakistan ve Özbekistan. 🤔
Read 9 tweets
Oct 27, 2019
İstanbul'un en sevdiğim binalarından Zeki Paşa Yalısı satışa çıkmış (550 milyon TL). Hala önünden her geçişimde durup dakikalarca seyrederim. Hikayesi de ilginçtir; araştırmanızı tavsiye ederim.
Bahsi geçmişken devam edeyim; İstanbul'da hayran olduğum diğer iki apartmana Nişantaşı ev sahipliği yapıyor. İlki (yan apartmandakilerle oluşan bir anlaşmazlık yüzünden örülen 'garip' yan cephe duvarı ile) benzersiz bir hikayesi olan Teşvikiye Palas.
Birkaç yıl önce Meksika Konsolosluğu'na ev sahipliği yapan 1. katı satışa çıkmıştı. Ne var ki param yetmemişti. Kahrolmuştum. Ünlü bir yatırımcı aldı. Sohbet sırasında öğrendim ki bugün daha da ünlü bir çifte nasip olmuş. Güle güle otursunlar.
Read 8 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(