Rahmetli Barış Manço'nun "Dıral Dedenin Düdüğü" adlı şarkısındaki "Dıral Dede" dini terminoloji de "İsrafil" olarak bildiğimiz kıyamet koparken sûr a üfleyecek melek. "Dıral Dedenin Düdüğü" de haliyle Sûr.

Sevan Nişanyan'ı pek sevmesem de, kaçak olsa da kabul etmek, hakkını teslim etmek gerekir ki mükemmel bir Türkçe etimolojik sözlüğü var. "Nişanyan Sözlük" internet sitesi olarak var ve otuz iki binden fazla kelimenin kökenini gösteriyor.
Yine,Nişanyan'ın adlar sözlüğü 15.205 maddebaşı ve 87.600 isimle Türkiye’nin bugüne dek yapılmış en büyük kişi adları sözlüğüdür.2009 yılı itibariyle Türkiye Cumhuriyeti nüfus kütüğüne kayıtlı adların %99.5'ini işlemiş, her adın ve alternatif yazımların nüfus sıklığını göstermiş.
(Yeri gelmişken söyleyeyim, zaman zaman kullandığım Nişanyan Map'te harika. Anadolu'da ki coğrafi yerlerin kökenine dair gerçekten iyi bir kaynak)
Her neyse Nişanyan Sözlük, İsrafil'in (إِسْـرَافِـيْـل) Tevrat kaynaklı ad olduğunu "bir melek"(İbr səraphîm ( שְׂרָפִים ) "bir tür tanrısal varlık") olduğunu söyler."Kuran'da ismen anılmayan İsrafil,İslami gelenekte kıyamet borusunu(sûr)üfleyecek olan melek olarak bilinir.
Tevrat'ta birçok kez sözü edilen "Serafim" yani bizim bildiğimiz anlamda İsrafil, "Elohim" 'in yani "İlah" 'ın ve bir yani daha "Tanrı" 'nın, bizim bildiğimiz anlamda Allah'ın tahtının muhafızı veya bir tür tanrısal ejderdir. Sûr ise Yahudilikte boynuzdan yapılan çağrı borusudur.
Hani, Cüneyt Arkın'ın Ala Geyik filminde geyik avında geyikleri avlamak için toplanmasını sağlamak icin kullandığı boru gibi birşey yani. Hatta, Nazım Hikmet "Türk Köylüsü" şiirinde de "İsrafil surunu urur...Mahlukat yerinde durur" demektedir.
Sûr urunca mahlukatın yani yaratılmışların yerinde durmaması lazım. Herkesin öncesinde birbirinden kaçışması falan lazım. "Dünyanın elden gittiğini" İsrafil meleğinin sûr borusuna üfleyerek çıkan sesle anlayacağız. Yahudi ve Müslümanlar böyle inanıyorlar.
Barış Manço ilginç bir adam tabi. Seviyor böyle şeyleri. Farklı din, inanç sistemleriyle ilgileniyor. Doksanlarda, Japonya konserleri var ki mükemmel mesela. Japonya'da, "Soka Gakkai" diye budist bir fraksiyon, yani tarikat tarafından organize edilmişti Barış Manço konserleri.
Bir nevi Japon Fetosu organize etmişti.Neden?Soka Gakkai tarikatı da yönetimi ele geçirmek için darbe planları ortaya çıkınca Japonya hükümeti tarafından kapatılmıştı. Barış Manço'nun Japonya konserlerini, Dünya genelinde 12 milyondan fazla müridi olan bu tarikat organize etti.
Barış Manço'nun Japonya konserlerinin Japonların, Türk milletini çok iyi tanımaları ve sevmeleri ile ilgisi yok yani. Soka Gakkai tarikatının Japonya'da ki PR çalışmasından ibaret. Hepsi bu. Barış Manço'ya verilen ödül de tarikata ait Soka Gakkai Üniversitesinde verilmiş.
Doksanlı yıllarda internet de yok tabi, nereden bileceğiz. Büyük bir viral olarak senelerce sürdü bu. Türkiye-Japonya ilişkilerinde olumlu etkileri illaki olmuştur. Ama işin aslı da bu. Tarikatın sitesine girip bakın! Fetö'nün neredeyse tıpkısının aynısı. :))
Hele destur...

Aç gözünü daha vakit erken gör şeytanın gör dediğini
Bir kulak ver de dinle sağır sultanın duyduğunu
Sen öyle devekuşu gibi şaşkın şaşkın bakınırsan
Birgün elbet duyarsın Dıral dedenin düdüğünü
Barış Manço için küçük kıyamet kopalı 22 sene oldu. Büyük kıyamet kopmadan önce Barış Manço'nun "dır dır yapma" yacak olan Dır-al Dedesi, Eski Ahit'in İsrafil'i sûr borusuna üfleyecek, Nazım Hikmet'e göre uracak, bazı bölgelerde "ürü" mek şeklinde bir kullanımda var.
Ve kıyamet hopp kopacak. Yani, böyle inanıyoruz.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Hakan Türkoğlu

Hakan Türkoğlu Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @hakantrkgl

Mar 3
Osmanlı İmparatorluğu dönemi sosyalist neşriyatı "İnsaniyet". Dergi isminin hemen altında Tevfik Fikret'in "Haluk'un Amentüsü" şiirinde yer alan
"Milletim nev-i beşer, vatanım ruyi zemin" sözleri yer almakta. + ImageImageImageImage
Yani "yeryüzü vatanım, insanlık milletim" Sosyalistlerimizde spot bir vatansızlık, derin bir humanite hep varmış. Spot vatansızlık konusunda yeşil kuşak karatecilerle yarışırlar. :))) +
Teyfik Fikret'in yanı sıra Victor Hugo'dan falan da esinlenmişler. Spotta "Sosyalizm efkarına, fikrine hadım, yani hizmet eden haftalık gazete" diyor.
Neşriyatın sahibi ve mesul müdürü İsmail Faik Bey imiş. İsmail Faik zannediyorum ki İbn Tahir nickname ini kullanıyor. +
Read 6 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(