Para Salafussoleh bila masuk Ramadan, mereka sibukan dengan al-Quran sampai berhenti buat benda lain. Kata al-Rabi' bin Sulaiman:

كان الشافعي يختم القرآن في شهر رمضان ستين ختمة
Imam As-Syafie khatam al-Quran di bulan Ramadan sebanyak 60 kali. [Siyar A'lam an-Nubala 10/36]

Kita?
Kita takkan mampu khatam sebegitu tapi tak bermakna kita tak boleh berusaha yang terbaik. Patutnya bulan Ramadan ni kita paling banyak spend time dengan al-Quran. Ia turun di bulan ini, Nabi pun belajar al-Quran bila tiba Ramadan. Kita Ramadan sampai pun, malas buka Quran...
Tiada kewajiban suruh khatam waktu Ramadan. It's all about apa effort terbaik kita boleh bagi untuk luangkan masa dengan Al-Quran. Khatam bacaan ke, Baca konsisten tiap hari ke, belajar mengaji semula ke, belajar tafsir etc. Tanya diri, apa effort untuk al-Quran bulan Ramadan ni?
I know bulan Ramadan ni lah ramai yang nak push target. Orang business nak push sales raya, orang diet nak push berat badan, orang belajar nak push study etc. Tapi kan... lepas Ramadan pun kita push jugak semua tu. Dunia ni penting, tapi kawan kita di akhirat hanyalah Quran.
Apa kata bulan Ramadan ni, benda yang kita biasa buat kita pause kejap atau kurangkan, and spend time dengan al-Quran. Kurangkan main game, kurangkan tengok movie, kurangkan benda² santai tu semua, and tukar dengan al-Quran. Kita akan dapati memang possible kalau kita betul² nak.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with 🇲🇾Ad-Dien🇲🇾

🇲🇾Ad-Dien🇲🇾 Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @AdDien90

16 Apr
Saya belum berjaya mana tapi dari dulu selalu ingatkan diri apa yang saya ada, pinjaman Tuhan semuanya. Duit cukup ditangan bukan dihati. Kurang duit, saya beriman dan bersyukur. Bila berduit, semakin nak lagi beriman dan bersyukur. Apapun status saya, tak pernah lupa akhirat.
Sebab ramai tanya tips kaya etc, saya pun tak tahu nak jawab sebab saya tak rasa saya kaya mana. Saya malu nak ngaku kaya padahal banyak benda saya kurang dan tiada. Saya percaya, saya lebih senang memberi dan bantu orang mana termampu, nanti Allah bagi rezeki lebih lagi.
Saya dah terbiasa hidup sederhana. Jarang saya berbelanja besar selama hidup ni kecuali untuk keluarga. Untuk diri sendiri sangat jarang. Masa keluar beli gadget baru ni pun kawan terkejut tengok wallet lusuh. Saya masih pakai wallet zaman belajar, beli kat pasar malam rm15. 😅
Read 4 tweets
17 Dec 20
Kita kena selalu latih diri bersangka baik dengan orang lain. Setiap zann (sangkaan) kita terhadap orang, pada dasarnya mencerminkan keadaan hati. Kata Nabi:

إياكم والظن فإن الظن أكذب الحديث
Berhati-hatilah terhadap buruk sangka kerana ia sedusta-dusta bicara.[al-Bukhari]
Pernah dalam suatu Perang, sahabat Nabi bunuh pasukan Kafir perang lepas mereka mengucap Syahadah. "Dia ucap sebab nak selamat je, bukan ikhlas pun"

Nabi marah lalu jawab:

أفلا شققت عن قلبه حتى تعلم أقالها أم لا
"Adakah kau dah belah dada dia sampai tahu ikhlas atau tidak?"
Orang Kafir yang tiba² Syahadah di medan perang pun Nabi tak bagi main bunuh. Jangan main sangka buruk dan terus hukum. Orang kafir weh! Inikan sesama agama. Sebab tu kena check balik, kalau senang sangat asyik buruk sangka kat orang, sebenarnya diri sendiri yang bermasalah.
Read 6 tweets
17 Dec 20
Semalam sebelum tidur baru teringat belum belikan hajat Ma dan adik beradik saya bulan ni. Lupa sebab busy sangat. End up total habis almost 2k. Tadi, tiba-tiba dapat offer job lebih dari nilai saya habis semalam. Tak sampai 24 jam. Termenung jap rasa ajaib sangat rezeki... 😭✨ ImageImageImageImage
Pastu saya gi makan, berbekal sambal hitam Ma kirimkan. Saya terus rasa nak nangis sebab saya macam dapat rasa semua ni berkat doa Ma. Entah apa yang Ma saya doakan saya pun tak tahu tapi saya rasa berkatnya...
Tbh kan 3 bulan ni saya takda pun beli pape as self reward. Bila nak beli phone baru ke, apa ke mesti teringat family kat kampung ada pape lagi ke nak. Last² tak jadi beli. Dia macam takde nafsu nak beli barang mahal² untuk diri sendiri...
Read 8 tweets
26 Sep 20
Komen ringkas isu Poligami;

1. Poligami termasuk syariat Islam.

2. Nabi amalkan poligami. Tapi bukan semua amalan Nabi jika diikuti menjadi sunnah yang berpahala. Jika salah, boleh jadi makruh dan haram.

3. Nabi ada 11 isteri: 10 orang janda ramai anak, 1 orang saja anak dara.
4. Kebanyakan isteri Nabi adalah janda kematian suami di medan jihad. Anak tiri yang ditanggung Nabi lebih kurang 16 orang.

5. Poligami tidak sunnah kepada semua lelaki.

6. Tidak boleh membenci poligami sekalipun tidak berminat mengamalkannya. (Rujuk poin 1)
7. Poligami yang tidak mengikut petunjuk dan tauladan Nabi, bukan poligami sunnah.

8. Dalam mazhab Syafie, poligami hukumnya mengikut keadaan lelaki. Boleh jadi harus, sunat, makruh bahkan haram.

9. Tidak mengapa tak amalkan suatu sunnah, jangan pula sampai membencinya.
Read 7 tweets
16 Sep 20
Sebab ramai tanya so saya cerita sikitlah tentang SuperPark Malaysia ni. Lokasinya di Avenue K Mall, sebelah KLCC. Harga sepanjang PKP ni lebih murah daripada harga asal, RM35 boleh main 2 jam. Masa boleh pilih ikut sesi mana korang nak. Buka setiap hari dari jam 11a.m-7.30p.m. ImageImage
Ada lebih 20 permainan korang boleh main. Tak kisah lah nak main sorang² ke, nak main dengan kawan² ke, family ke semua boleh. Tapi semalam pergi, ada 2-3 permainan ditutup sebab nak jaga hygiene or tak selamat nak main time covid ni. Yang lain haa main la sampai penat! Image
Okay nanti masuk kat pintu tu korang kena isi maklumat diri dalam tablet yang disediakan. Dia tanya "ade booking tiket online tak?" Yes, boleh booking online. Kalau takde pun takpe, direct ke kaunter. Boleh pakai cash atau swipe wave card like a boss. 🤧 Image
Read 16 tweets
13 Sep 20
Bumi sebenarnya berputar sangat laju, kira-kira 1600km/h. Kita tidak merasai kelajuan tersebut kerana bumi berputar dengan kelajuan yang tetap dan kita semua ikut berputar dengan kelajuan yang sama. Pernah tak terfikir apa akan jadi kalau bumi tiba-tiba berhenti berputar? Image
Kita semua akan mati. Jika ada terselamat pun, populasi manusia diambang kepupusan dan bumi bakal hancur. Bayangkan kita naik kereta api terlaju di dunia Shanghai Maglev (431km/h), tiba² ia berhenti. Kita di dalam tu tercampak jauh & laju mana? Bayangkan bumi 1600km/h berhenti??? ImageImage
Selain manusia tercampak seperti debu-debu, kita juga akan berdepan dengan mega tsunami dalam masa beberapa minit sahaja. Gambarannya mudah, bayangkan inertia air dalam cawan. Pindahkan kepada air laut bumi, jika bumi berhenti mengejut pada kelajuan 1600km/h!!! ImageImageImage
Read 7 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!