Adik Lutfi Huwallaziii comeback stronger! You will amaze with his ability. 9 tahun baru weh!!! 🥳👏🏻✨
Part 2. Pujian dan reaksi panel. ✨
Last part. Kata-kata akhir adik Lutfi. Terbaik, thanks #GengNgaji dan team. ☺️
Lepas tengok adik Lutfi ni, kita boleh nampak yang dia dibesarkan dengan ayah yang hebat dan ibu yang hebat. 9 tahun dah macam ni. Btw, saya baru tahu dia ada siblings OKU. Siapa nak bagi semangat, sokongan, sumbangan etc ini IG ibu adik Lutfi Rabbani.☺️✨ instagram.com/ellyn1309?igsh…
In case ada yang tak tahu context huwallazi tu. Ni video adik Lutfi sebelum ni 🤓✨

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with 🇲🇾Ad-Dien🇲🇾

🇲🇾Ad-Dien🇲🇾 Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @AdDien90

26 Apr
Isu Pendidikan Islam di IPT, sekadar pandangan peribadi saya. Bagi saya pendidikan Islam penting dan relevan di IPT mahupun sesudahnya. Cuma saya fikir perlu ada perubahan content dan cara penyampaian yang lebih segar. Make it fun learning and engaging. Contohnya:
1. Topik yang diajar.

Saya fikir topik asas seperti yang dah diajar di sekolah tak perlu diulang lagi di IPT. Topik pendidikan Islam yang lebih membuka minda dan praktikal kita bawakan. Contoh, topik berkaitan sirah Nabi. Kita ada banyak buku sirah untuk dijadikan silibus. ImageImageImageImage
- Topik Munakahat [Perkahwinan]

Kita sedia maklum rata-rata pelajar IPT bercinta di kampus. Why not ajar hukum-hakam perkahwinan, kursus kahwin dan undang-undang syariah berkaitan kahwin, cerai etc so nanti lepas IPT, graduan tahu apa nak buat. ImageImageImageImage
Read 18 tweets
19 Apr
Para Salafussoleh bila masuk Ramadan, mereka sibukan dengan al-Quran sampai berhenti buat benda lain. Kata al-Rabi' bin Sulaiman:

كان الشافعي يختم القرآن في شهر رمضان ستين ختمة
Imam As-Syafie khatam al-Quran di bulan Ramadan sebanyak 60 kali. [Siyar A'lam an-Nubala 10/36]

Kita?
Kita takkan mampu khatam sebegitu tapi tak bermakna kita tak boleh berusaha yang terbaik. Patutnya bulan Ramadan ni kita paling banyak spend time dengan al-Quran. Ia turun di bulan ini, Nabi pun belajar al-Quran bila tiba Ramadan. Kita Ramadan sampai pun, malas buka Quran...
Tiada kewajiban suruh khatam waktu Ramadan. It's all about apa effort terbaik kita boleh bagi untuk luangkan masa dengan Al-Quran. Khatam bacaan ke, Baca konsisten tiap hari ke, belajar mengaji semula ke, belajar tafsir etc. Tanya diri, apa effort untuk al-Quran bulan Ramadan ni?
Read 5 tweets
16 Apr
Saya belum berjaya mana tapi dari dulu selalu ingatkan diri apa yang saya ada, pinjaman Tuhan semuanya. Duit cukup ditangan bukan dihati. Kurang duit, saya beriman dan bersyukur. Bila berduit, semakin nak lagi beriman dan bersyukur. Apapun status saya, tak pernah lupa akhirat.
Sebab ramai tanya tips kaya etc, saya pun tak tahu nak jawab sebab saya tak rasa saya kaya mana. Saya malu nak ngaku kaya padahal banyak benda saya kurang dan tiada. Saya percaya, saya lebih senang memberi dan bantu orang mana termampu, nanti Allah bagi rezeki lebih lagi.
Saya dah terbiasa hidup sederhana. Jarang saya berbelanja besar selama hidup ni kecuali untuk keluarga. Untuk diri sendiri sangat jarang. Masa keluar beli gadget baru ni pun kawan terkejut tengok wallet lusuh. Saya masih pakai wallet zaman belajar, beli kat pasar malam rm15. 😅
Read 4 tweets
17 Dec 20
Kita kena selalu latih diri bersangka baik dengan orang lain. Setiap zann (sangkaan) kita terhadap orang, pada dasarnya mencerminkan keadaan hati. Kata Nabi:

إياكم والظن فإن الظن أكذب الحديث
Berhati-hatilah terhadap buruk sangka kerana ia sedusta-dusta bicara.[al-Bukhari]
Pernah dalam suatu Perang, sahabat Nabi bunuh pasukan Kafir perang lepas mereka mengucap Syahadah. "Dia ucap sebab nak selamat je, bukan ikhlas pun"

Nabi marah lalu jawab:

أفلا شققت عن قلبه حتى تعلم أقالها أم لا
"Adakah kau dah belah dada dia sampai tahu ikhlas atau tidak?"
Orang Kafir yang tiba² Syahadah di medan perang pun Nabi tak bagi main bunuh. Jangan main sangka buruk dan terus hukum. Orang kafir weh! Inikan sesama agama. Sebab tu kena check balik, kalau senang sangat asyik buruk sangka kat orang, sebenarnya diri sendiri yang bermasalah.
Read 6 tweets
17 Dec 20
Semalam sebelum tidur baru teringat belum belikan hajat Ma dan adik beradik saya bulan ni. Lupa sebab busy sangat. End up total habis almost 2k. Tadi, tiba-tiba dapat offer job lebih dari nilai saya habis semalam. Tak sampai 24 jam. Termenung jap rasa ajaib sangat rezeki... 😭✨ ImageImageImageImage
Pastu saya gi makan, berbekal sambal hitam Ma kirimkan. Saya terus rasa nak nangis sebab saya macam dapat rasa semua ni berkat doa Ma. Entah apa yang Ma saya doakan saya pun tak tahu tapi saya rasa berkatnya...
Tbh kan 3 bulan ni saya takda pun beli pape as self reward. Bila nak beli phone baru ke, apa ke mesti teringat family kat kampung ada pape lagi ke nak. Last² tak jadi beli. Dia macam takde nafsu nak beli barang mahal² untuk diri sendiri...
Read 8 tweets
26 Sep 20
Komen ringkas isu Poligami;

1. Poligami termasuk syariat Islam.

2. Nabi amalkan poligami. Tapi bukan semua amalan Nabi jika diikuti menjadi sunnah yang berpahala. Jika salah, boleh jadi makruh dan haram.

3. Nabi ada 11 isteri: 10 orang janda ramai anak, 1 orang saja anak dara.
4. Kebanyakan isteri Nabi adalah janda kematian suami di medan jihad. Anak tiri yang ditanggung Nabi lebih kurang 16 orang.

5. Poligami tidak sunnah kepada semua lelaki.

6. Tidak boleh membenci poligami sekalipun tidak berminat mengamalkannya. (Rujuk poin 1)
7. Poligami yang tidak mengikut petunjuk dan tauladan Nabi, bukan poligami sunnah.

8. Dalam mazhab Syafie, poligami hukumnya mengikut keadaan lelaki. Boleh jadi harus, sunat, makruh bahkan haram.

9. Tidak mengapa tak amalkan suatu sunnah, jangan pula sampai membencinya.
Read 7 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!