Tak pernah terfikir ada orang buat sistem dan hub kumpul barang hilang macam ni. Rupanya orang Jepun dah buat dengan sangat power. Dalam Islam, ini termasuk hukum Luqatah (harta hilang orang lain yang dijumpai). Ajaran Islam terkadang ditemukan lebih baik di negara bukan Islam.
Tak salah untuk kita belajar dan ambil contoh kebaikan daripada negara bukan Islam. Tambahan ia sangat dekat dengan ajaran Islam. Why not kerajaan buat sistem dan hub macam ni. Dapat tingkatkan kualiti hidup masyarakat, keselamatan, dan peluang pekerjaan.
Bayangkan kalau Malaysia buat hub dan sistem ni, seluruh negara atau setidaknya bandar besar. Banyak peluang pekerjaan akan tercipta sebab benda ni perlukan sistem dan tenaga kerja yang ramai. Rakyat dapat kerja, orang hilang barang dapat barang balik. Semua happy. Cubalah!
Cabaran besarnya selain nak wujudkan sistem dan hub ni ialah sikap orang kita sendiri. Kalau jumpa barang tu ramai suka ambik dan buat harta sendiri padahal haram ambil sesuka hati. Atleast dengan ada sistem ni, orang tahu nak send kat mana kalau jumpa...
Dengan adanya hub dan sistem ni sekaligus akan mendidik masyarakat normalizekan jangan ambil harta orang yang dijumpai sesuka hati. Banyak cara boleh buat like bagi redeem reward bila jumpa and serahkan barang kat hub etc. Ish banyak la benda boleh buat kalau pandai and kreatif.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with 🇲🇾Ad-Dien🇲🇾

🇲🇾Ad-Dien🇲🇾 Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @AdDien90

2 May
Cara nak dapat kelebihan Lailatul Qadar secara umum bagi orang yang berpuasa dan bagi mereka yang uzur termasuklah wanita haid, nifas dan keuzuran lain.

Adakah wanita haid ada peluang? Jawapannya dibawah. ⬇️✨
Secara umum bagi orang yang boleh berpuasa, syarat minimum untuk dapatkan kelebihan lailatul qadar dengan solat Isyak dan Subuh secara berjemaah. Ini ialah pandangan Imam as-Syafie dan Imam Malik. [Raudhah al-Tolibin 2/390, Lataif al-Ma'arif 1/185] Image
Disisi Mazhab Syafie, hidupkan ibadah malam Lailatul Qadar ada 3 level. Level 1 (Top tier); Memperbanyakkan solat sunat. Level 2: Banyak zikir. Level 3 yang paling minimum iaitulah solat Isyak dan Subuh berjemaah. [Nihayah al-Zain 1/198] Image
Read 7 tweets
27 Apr
Adik Lutfi Huwallaziii comeback stronger! You will amaze with his ability. 9 tahun baru weh!!! 🥳👏🏻✨
Part 2. Pujian dan reaksi panel. ✨
Last part. Kata-kata akhir adik Lutfi. Terbaik, thanks #GengNgaji dan team. ☺️
Read 5 tweets
26 Apr
Isu Pendidikan Islam di IPT, sekadar pandangan peribadi saya. Bagi saya pendidikan Islam penting dan relevan di IPT mahupun sesudahnya. Cuma saya fikir perlu ada perubahan content dan cara penyampaian yang lebih segar. Make it fun learning and engaging. Contohnya:
1. Topik yang diajar.

Saya fikir topik asas seperti yang dah diajar di sekolah tak perlu diulang lagi di IPT. Topik pendidikan Islam yang lebih membuka minda dan praktikal kita bawakan. Contoh, topik berkaitan sirah Nabi. Kita ada banyak buku sirah untuk dijadikan silibus. ImageImageImageImage
- Topik Munakahat [Perkahwinan]

Kita sedia maklum rata-rata pelajar IPT bercinta di kampus. Why not ajar hukum-hakam perkahwinan, kursus kahwin dan undang-undang syariah berkaitan kahwin, cerai etc so nanti lepas IPT, graduan tahu apa nak buat. ImageImageImageImage
Read 18 tweets
19 Apr
Para Salafussoleh bila masuk Ramadan, mereka sibukan dengan al-Quran sampai berhenti buat benda lain. Kata al-Rabi' bin Sulaiman:

كان الشافعي يختم القرآن في شهر رمضان ستين ختمة
Imam As-Syafie khatam al-Quran di bulan Ramadan sebanyak 60 kali. [Siyar A'lam an-Nubala 10/36]

Kita?
Kita takkan mampu khatam sebegitu tapi tak bermakna kita tak boleh berusaha yang terbaik. Patutnya bulan Ramadan ni kita paling banyak spend time dengan al-Quran. Ia turun di bulan ini, Nabi pun belajar al-Quran bila tiba Ramadan. Kita Ramadan sampai pun, malas buka Quran...
Tiada kewajiban suruh khatam waktu Ramadan. It's all about apa effort terbaik kita boleh bagi untuk luangkan masa dengan Al-Quran. Khatam bacaan ke, Baca konsisten tiap hari ke, belajar mengaji semula ke, belajar tafsir etc. Tanya diri, apa effort untuk al-Quran bulan Ramadan ni?
Read 5 tweets
16 Apr
Saya belum berjaya mana tapi dari dulu selalu ingatkan diri apa yang saya ada, pinjaman Tuhan semuanya. Duit cukup ditangan bukan dihati. Kurang duit, saya beriman dan bersyukur. Bila berduit, semakin nak lagi beriman dan bersyukur. Apapun status saya, tak pernah lupa akhirat.
Sebab ramai tanya tips kaya etc, saya pun tak tahu nak jawab sebab saya tak rasa saya kaya mana. Saya malu nak ngaku kaya padahal banyak benda saya kurang dan tiada. Saya percaya, saya lebih senang memberi dan bantu orang mana termampu, nanti Allah bagi rezeki lebih lagi.
Saya dah terbiasa hidup sederhana. Jarang saya berbelanja besar selama hidup ni kecuali untuk keluarga. Untuk diri sendiri sangat jarang. Masa keluar beli gadget baru ni pun kawan terkejut tengok wallet lusuh. Saya masih pakai wallet zaman belajar, beli kat pasar malam rm15. 😅
Read 4 tweets
17 Dec 20
Kita kena selalu latih diri bersangka baik dengan orang lain. Setiap zann (sangkaan) kita terhadap orang, pada dasarnya mencerminkan keadaan hati. Kata Nabi:

إياكم والظن فإن الظن أكذب الحديث
Berhati-hatilah terhadap buruk sangka kerana ia sedusta-dusta bicara.[al-Bukhari]
Pernah dalam suatu Perang, sahabat Nabi bunuh pasukan Kafir perang lepas mereka mengucap Syahadah. "Dia ucap sebab nak selamat je, bukan ikhlas pun"

Nabi marah lalu jawab:

أفلا شققت عن قلبه حتى تعلم أقالها أم لا
"Adakah kau dah belah dada dia sampai tahu ikhlas atau tidak?"
Orang Kafir yang tiba² Syahadah di medan perang pun Nabi tak bagi main bunuh. Jangan main sangka buruk dan terus hukum. Orang kafir weh! Inikan sesama agama. Sebab tu kena check balik, kalau senang sangat asyik buruk sangka kat orang, sebenarnya diri sendiri yang bermasalah.
Read 6 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!