Vad jag vill se 2022:
Hyresrätter byggs! Folk har råd att bo i dem. Bostadskön börjar äntligen minska. Vården får ordentligt med resurser, folk är inte längre rädda för att föda barn under sommaren och personalen orkar ha ett liv efter jobbet. Skolsystemet görs om.
Privata aktörer kan inte fylla fickorna med skattepengar längre. Regeringen storsatsar på tåg. Snart kan vi äntligen resa mer hållbart även längre sträckor! Och det kostar inte 1000 spänn att ta tåget och 400 spänn att ta flyget: tågresorna blir billigare!
Givetvis planeras tåg, bostäder, gator, arbetsplatser efter CYKELN! Vi får börja ta med cykeln på tåget, det finns säkra parkeringsplatser i stan och på jobbet och vid bostaden. Cykelgatorna breder ut sig, bilfilerna blir färre.
Vi inser att regionsystemet skapar ojämlik vård. Kanske ska vi slå ihop dem? Istället för att varje region lägger enorma summor på saker som IT-utveckling kan man arbeta i gemensamma system, med gemensamma resurser. Folk i Sthlm och Skövde har samma övre gräns för fri tandvård.
Just ja, vi inser också att tänderna är en del av kroppen. Hurra, inga fler äldre med trasiga tänder som tvingas lägga enorma summor (om de ens kan!) på att ha en frisk mun.
Och gigekonomin då? Usch, den har vi tröttnat på. Vi inser att det inte är rimligt att vi ska kunna beställa hem mat, som vi inte orkar gå och hämta, för 39 spänn. Långsamt går vi tillbaka till trygga jobb med rimliga arbetsvillkor.
Stockholms stad får inte längre ombilda hyresrätter till bostadsrätter. Vanligt folk har möjlighet att bo kvar i sina lägenheter.
Arbetsgivarna börjar inse att de kan lita på sina medarbetare och låter allt fler jobba på distans (när det är möjligt). Många som känt sig bundna till storstäderna vågar ta steget att flytta till landet. Landsbygden får ett uppsving, samhällen får liv igen.
Vi slutar tänka Stockholm vs landet. Gränserna börjar suddas ut. Fler och fler upptäcker fördelarna med att bo utanför stan. Relationen till naturen stärks, fler hittar ut.
Folkhälsan blir bättre! Vi ser ett uppsving för enkla motionsformer som löpning, orientering, tennis och badminton. Föreningslivet vaknar till liv på nytt: folk har ju tid att engagera sig igen, när de inte sitter i bilkö eller trängs i en tunnelbanevagn hela dagarna!
Vi inser att resor utomlands blir allt svårare att försvara. Men med utbyggt järnvägsnät och ökad kapacitet finns ändå möjligheter att upptäcka nya platser – det tar bara längre tid att resa. Arbetsgivarna ger extra semester till de som tar tåg till Europa istället för flyg.
Och på tal om resor: visst ska det bli enklare att resa INOM Sverige? Det behöver vi ju bli bättre på: att hemestra. Ett nationellt biljettsystem tas fram. Jag behöver inte längre ladda ner 15 appar och ha koll på 15 olika priser för att resa inom landet.
Vi ökar farten i hållbarhetsarbetet. Det måste bli enklare att återvinna, återanvända, reparera, dela med sig. Det ska inte vara dyrare att köpa en reservdel än att köpa helt nytt. Konsumtionsmönster börjar förändras.
Vi slutar äga varsin bil som står oanvänd på attraktiv gatumark 90% av tiden. Det blir enklare att dela bil. Bostadsrättsföreningar, hyresvärdar och arbetsgivare inför bilpooler och att dela blir ny standard.
Jämställdhetsarbetet går framåt. Vi ökar takten. Vi utbildar våra barn och arbetar förebyggande, istället för att tjafsa om vilket förslag som innebär hårdast straff.
Och avslutningsvis: folk är så jävla trötta på isolering och ensamhet efter pandemin. Vi vill umgås. Vi vill ha vårt gäng, bygga en familj. Det påverkar även musiken: banden återföds! Efter år av solokarriärer ser vi äntligen att folk startar nya band. Höj volymen!
Ja det var väl det, och vet ni, jag drömde för ett tag sen att jag skrev "mitt manifest" (haha) på Twitter och att det blev kaos, folk blev så arga på mig, jag blev så ledsen. Nu blir det kanske så, vi får väl se. Over and out, hej!
@threadreaderapp unroll please

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Annie Croona

Annie Croona Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @anniecroona

9 Feb 20
Tänker (ju) mycket på livet i storstan vs livet i småstad/”på landet”. Varje gång jag nämner att jag inte vill bo i Stockholm på lång sikt, utan på landet, tycker folk i regel att jag är dum i huvudet. Men nu har jag insett att de verkar tro att jag inte fattar hur ”trist” ->
-> livet utanför storstan är. Som om jag inte fattar att det finns två caféer varav noll är öppna på söndagar, och att konserterna fortfarande kommer äga rum i Globen och inte i Falköping? De tror att jag glorifierar småstaden, tänker att den är roligare än vad den är. ->
Men det är inte så jag tänker. Jag är från mitt-ute-i-ingenstans och vet precis hur dött det ofta är och hur litet utbudet av butiker, caféer och klubbar är. Jag VET att jag ändå gillar det livet, för jag värderar inte *utbud* så jävla högt, har jag insett. Kan ABSOLUT njuta ->
Read 9 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!