Vandaag krijgen we met journalisten een rondleiding door het tijdelijke onderkomen van de Tweede Kamer, Eerste Kamer en Raad van State.
In dit tijdelijke pand naast Centraal Station (voor ruim 161 miljoen euro verbouwd) komt de Tweede Kamer 6,5 jaar te zitten. @BNR
De hoofdingang.
De entreehal (en staatssecretaris Knops met Kamervoorzitter Bergkamp).
De commissiezalen. De namen zijn hetzelfde als de zalen in het huidige Kamergebouw. De muren zijn goudachtig.
Kamervoorzitter Bergkamp heet ons welkom in het tijdelijke ‘huis’ van de Tweede Kamer. Ze zegt dat ze onder de indruk is van het werk dat is verzet. ‘We gaan verhuizen omdat we zo houden van het Binnenhof - omdat we willen dat die plek voor toekomstige generaties mee kan.’
Op 9 september hoopt voorzitter Bergkamp het eerste plenaire vragenuurtje te hebben in dit nieuwe gebouw. ‘En dan hopelijk over 5,5 jaar weer terug.’ (In mijn eerste tweet van deze draad stond per abuis 6,5 jaar.)
Knops zegt dat het een overzichtelijker gebouw is dan het huidige onderkomen van de Kamer. ‘Je zult hier minder snel verdwalen.’
De commissiezalen hebben niet bijzonder veel daglicht. 👀
Op de muren van de commissiezalen zit gerecycled materiaal van PET-flessen. Het werkt dempend voor de akoestiek. Staatssecretaris Knops klapte net in zijn handen ter demonstratie, en inderdaad, geen galm te horen.
De nieuwe plenaire zaal voelt beduidend kleiner en krapper dan de huidige zaal. Oorspronkelijk was dit de conferentieruimte van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De stoelen en bureaubladen komen uit de huidige zaal hier naartoe.
Goed nieuws voor @AukevanEijsden, in de nieuwe Kamer kunnen geen spullen meer door de railing de zaal in vallen. 😘
De nieuwe ‘Patatbalie’, de plek in het Tweede Kamergebouw waar de bodes een loket hebben voor informatie voor Kamerleden en waar pers en parlementariërs elkaar ontmoeten.
Kamervoorzitter Bergkamp en staatssecretaris Knops in de nieuwe plenaire zaal van de Tweede Kamer.
Links de plek van de Kamervoorzitter straks, links Vak K, waar het kabinet straks plaatsneemt. Het is ter bescherming nu ingepakt met spaanplaat, want op de achterwand wordt komende week begonnen met het aanbrengen van een nieuw kunstwerk.
De nationale praeses op haar nieuwe werkplek
Effe toeristenfoto tussendoor
De nieuwe wandelgangen. Sfeer.
Even een gerucht ontkrachten: de toiletten zijn niet van goud.
Het plafond van de entreehal lijkt op Utrecht Centraal.
We gaan door naar de tijdelijke huisvesting van Eerste Kamer en Raad van State, aan het Lange Voorhout, voorheen het pand band de Hoge Raad. Daar zijn ze nog niet klaar, dus is een garderobewissel nodig.
De Eerste Kamer en de Raad van State gaan naar Huis Huguetan, een oud stadspaleis waar voorheen de Hoge Raad zat. Iets klassieker dan waar de Tweede Kamer terecht komt.
We krijgen een praatje van de voorzitter van de Eerste Kamer en van de vice-voorzitter van de Raad van State. Ze komen nu samen in een pand, en ze benadrukken allebei dat beide instituten al lang nauw samenwerken.
Jan Anthonie Bruijn, de voorzitter van de Eerste Kamer, vertelt over de geschiedenis van dit pand. Koning Willem I woonde hier ooit, in afwachting van een renovatie van een paleis. ‘Daar zit een parallel.’ Later woonde Willem II hier een tijdje met Anna Paulowna.
Thom de Graaf, vice-president van de Raad van State, in zijn nieuwe werkkamer. ‘De meest bescheiden kamer’, grapt hij zelf. ‘Er zijn slechtere kamers. Wie jaloers is heeft groot gelijk.’
Tot slot de schitterende Tuinzaal. Hier vergadert de Raad van State straks, er komt nog een grote vergadertafel met 24 stoelen nog in het midden.
De nieuwe plenaire zaal van de Eerste Kamer, was ooit de zaal van de Hoge Raad. Daar herken je niet veel meer van. Voorzitter Jan Anthonie Bruijn zit vast op zijn plek.
Eerste Kamer, plenaire zaal. Ziet er fraai uit.
Senator Annabel Nanninga vindt de nieuwe plenaire zaal minder gezellig. 😅
Ze doen het dus gewoon. De grootste toeristische trekpleister van ons land doet dit al deze hele pandemie: deze regels gelden niet voor ons en niemand doet daar wat aan.
Reactie van de burgemeester van Loon op Zand over dat de Efteling zich opnieuw niet aan de coronaregels houdt. Ze schrijft dat het park zich juist ‘uitstekend’ aan de regels houdt. Geen woord over dat het park bij theaters en de bioscoop in het park geen CTB controleert.
Dit zegt wel iets over de relatie tussen het megabedrijf Efteling en de piepkleine gemeente Loon op Zand. Er zijn aantoonbaar veel regels overtreden het afgelopen jaar, maar de burgemeester houdt het bij een pr-tekst dat het bedrijf het ‘uitstekend’ doet.
Het nieuwe stembiljet waarmee een aantal gemeenten gaat experimenteren bij de Gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar.
Je moet dus én een bolletje voor de partij inkleuren én een nummertje van de kandidaat naar keuze (je krijgt een boekje met een overzicht mee). @BNR
Als je alleen een partij inkleurt en géén kandidaat is je stem ongeldig. Gaat iedereen dat snappen?
Het idee achter dit stembiljet is als volgt: hij is wat minder groot dan de huidige (remember dat enorme papieren tapijt dat je meekreeg in maart?) én hij kan makkelijker geteld worden (eventueel later zelfs digitaal!).
Of de 538-Fieldlab doorgaat zegt een woordvoerder: 'Dat hangt af van de gemeente Breda. Formeel moeten zij de vergunning nog toekennen.'
De gesprekken lopen al een paar weken, maar moesten in het geheim omdat de Tweede Kamer nog geïnformeerd moest worden. @BNR
De Tweede Kamer kreeg pas afgelopen dinsdag, vlak ná de persconferentie, in een brief te horen dat er Fieldlabs met 10.000 bezoekers aankomen nog voor het einde van deze maand.
Maar wie heeft nou besloten dat Radio 538, de Efteling en de organisatie achter de Zwarte Cross die grote Fieldlabs mogen organiseren? Dat heeft een 'stuurgroep' gedaan, waarin 4 afgevaardigden uit de evenementenbranche zitten samen met 4 ambtenaren van ministeries.
Komende zaterdag komen er 11.000 klanten van energieleverancier Essent naar de Efteling, onder het mom van de 'Thuisvoordeeldag'. Een woordvoerder van Essent zegt dat het gewoon door kan gaan. "We vertrouwen op de expertise van het park, die houden zich aan de RIVM-regels." @BNR
Naast die 11.000 bezoekers van Essent zijn er ook nog gewoon reguliere tickets voor zaterdag te koop. Afgelopen weekend zorgde eenzelfde soort dag van de ANWB voor extreme drukte en onbegrip bij sommige bezoekers.
Essent zegt wel minder tickets te hebben verkocht dan vorig jaar. Toen waren er 13.000 tickets verkocht.