1/13 Dr. Martin Kulldorff, hoogleraar geneeskunde aan de Harvard Universiteit zette in 12 punten uitéén waar gezondheidszorg om gaat.

cc voorzitter KNMG @reneheman cc VWS @hugodejonge

Ik heb de 12 punten vertaald omdat ik ze zo belangrijk vind:

aier.org/article/twelve…
2/13 dr. Martin Kulldorff, hoogleraar geneeskunde Harvard:

1. Volksgezondheid gaat over alle gezondheidsresultaten, niet alleen één enkele ziekte, zoals Covid-19.
Het is belangrijk om ook rekening te houden met de schade door de maatregelen op het gebied van de volksgezondheid.
3/13 dr. Martin Kulldorff, hoogleraar geneeskunde Harvard:

2. Volksgezondheid gaat over de lange termijn in plaats van de korte termijn.
Covid-lockdowns in de lente hebben de pandemie eenvoudig uitgesteld tot de herfst. (Het artikel is van december 2020)
4/13 dr. Martin Kulldorff, hoogleraar geneeskunde Harvard:

3. Volksgezondheid gaat over iedereen. Het mag niet worden gebruikt om de ziektelast van de welgestelden naar de minder welvarenden te verschuiven, zoals de lockdowns wel hebben gedaan. @MarionKoopmans
5/13 dr. Martin Kulldorff, hoogleraar geneeskunde Harvard:

4. Volksgezondheid geldt wereldwijd. Wetenschappers op het gebied van volksgezondheid moeten rekening houden met de wereldwijde impact van hun aanbevelingen.
6/13 dr. Martin Kulldorff, hoogleraar geneeskunde Harvard:

5. Risico's en schade kunnen niet volledig worden uitgesloten, maar ze kunnen wel worden verminderd. Eliminatie en zero-Covid-strategieën werken averechts, waardoor het erger wordt.
7/13 dr. Martin Kulldorff, hoogleraar geneeskunde Harvard:

6. De volksgezondheid moet zich richten op bevolkingsgroepen met een hoog risico. Vóór C-19 werden veel aanbevelingen nooit gebruikt om ouderen met een hoog risico te beschermen, wat leidde tot onnodige sterfgevallen.
8/13 dr. Martin Kulldorff, hoogleraar geneeskunde Harvard:

7. Hoewel contactopsporing en isolatie van cruciaal belang zijn voor sommige infectieziekten, is het zinloos en contraproductief voor veelvoorkomende infecties zoals griep en Covid-19.
@marionkoopmans
@MarcBonten
9/13 dr. Martin Kulldorff, hoogleraar geneeskunde Harvard:

8. Een casus (diagnose, ziektegeval) is pas een casus als iemand ziek is.
Het massaal testen van asymptomatische individuen is schadelijk voor de volksgezondheid.
@P_Bruijning (kinderarts in OMT)
10/13 dr. Martin Kulldorff, hoogleraar geneeskunde Harvard:

9. Volksgezondheid gaat over vertrouwen. Om het vertrouwen van het publiek te winnen, moeten OMT-leden en de media eerlijk zijn en het publiek vertrouwen.
Schaamte en angst mogen nooit worden gebruikt in een pandemie.
11/13 dr. Martin Kulldorff, hoogleraar geneeskunde Harvard:

10. Wetenschappers op het gebied van de volksgezondheid moeten eerlijk zijn over wat niet bekend is. Epidemische modellen moeten bijvoorbeeld worden uitgevoerd met het hele scala aan plausibele invoerparameters. @rivm
12/13 dr. Martin Kulldorff, hoogleraar geneeskunde Harvard:

11. In de volksgezondheid/medische wetenschap is een open, respectvol debat van cruciaal belang. Censureren, het zwijgen opleggen en zwart maken leiden tot spreekangst, kudde-denken en wantrouwen.
13/13 dr. Martin Kulldorff, hoogleraar geneeskunde Harvard:

12. Het is belangrijk voor wetenschappers om te luisteren naar het publiek, dat de gevolgen ondervindt. Deze pandemie heeft bewezen dat veel leken de volksgezondheid beter begrijpen dan sommige epidemiologen.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Els van Veen

Els van Veen Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @veen_els

10 Jun
1/24
Weer zo'n goede column van @leondewinter over Wuhan, Gain of Functie-onderzoek en ook over de rol van de media en onze #MarionKoopmans in de mondiale coronacrisis in de @telegraaf .

Ik zet hem in een draadje neer:

telegraaf.nl/watuzegt/19098…
2/24 Het medische tijdschrift The Lancet publiceerde op 18 februari 2020 ’een verklaring voor steun aan de wetenschappers, volksgezondheidprofessionals en medische professionals in China die Covid-19 bestrijden’. Daarin lezen we: ’Het snelle, open en transparante delen van data
3/24 van deze uitbraak wordt nu bedreigd door geruchten en desinformatie over de oorsprong. Wij zijn eensgezind in het veroordelen van samenzweringstheorieën die suggereren dat Covid-19 geen natuurlijke oorsprong heeft.’
Read 24 tweets
5 Jun
1/7 Ik krijg veel vragen van jonge mensen of ze het vaccin moeten nemen. Ze voelen zich onder druk gezet. Als je gezond bent, je hebt geen aandoeningen en je hebt een gezond gewicht, dan loop je onder de 70 jaar nauwelijks kans om erg ziek te worden door het coronavirus.
2/7 De afweging om een vaccin te nemen moet vervolgens VRIJWILLIG zijn, zonder druk van buitenaf. Of je het vaccin neemt is PRIVÉ!

Dan de vaccins.
In de samenvatting van dit onderzoek staat het duidelijk:
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33877041/
3/7 Samenvatting:

"Er is een jaar verstreken sinds een team van Chinese wetenschappers het eerste geval van COVID-19 meldde in Wuhan, China op 8 januari 2020, na het sequencen van het eerste virale genetische materiaal...
Read 7 tweets
4 Jun
1/4 "Overweldigende druk vanuit regeringen en het publiek heeft sociale-mediaplatforms gedwongen om ongekende actie te ondernemen tegen wat gebruikers online delen tijdens de pandemie. Maar wie factcheckt de 'factcheckers'?"

bmj.com/content/373/bm…
2/4 Het afgelopen jaar heb ik veel last gehad van deze 'factcheckers'. Ook viel me op dat relevante zaken gecensureerd werden van youtube, twitter, Facebook e.d.
De factcheckers stelden zich vaak aanmatigend en vijandig op in het publieke debat.
3/4 Ik denk dat deze factcheckers het vertrouwen in de wetenschap hebben beschadigd. Maar ze hebben ook het vertrouwen in de journalistiek beschadigd. En tenslotte hebben ze bijgedragen aan een angst-cultuur. Velen durven hun mening niet meer te geven.
Read 4 tweets
2 Jun
Heel goede column in de Telegraaf. Journalisten hebben het er massaal bij laten zitten. Met als gevolg dat mensen hun vertrouwen in de media zijn verloren.

Een draadje met delen uit deze column:

telegraaf.nl/watuzegt/13819…
De onthullingen van de Wall Street Journal over zieke laboratoriummedewerkers in Wuhan - die al in november 2019 met Covid-19-verschijnselen in een ziekenhuis waren opgenomen - dwingen de Amerikaanse president Biden tot nieuw onderzoek naar de oorsprong van de coronapandemie.
De waarschijnlijkheid groeit dat het virus door de Chinezen zelf is gemaakt. De gretigheid waarmee prestigieuze nieuwsmedia deze mogelijkheid altijd ter zijde hebben geschoven is de zoveelste blamage voor de journalistiek.
Read 12 tweets
2 Jun
1/6 Een vriendelijke herinnering van wetenschapper dr. Simon Goddek dat een echt dodelijke pandemie geen 24/7 PR-campagne vereist.
2/6 Ik ben nu 24 jaar arts. En wat ik afgelopen anderhalf jaar heb gezien is nauwelijks te geloven. Het frame dat we een pandemie met een killervirus hebben moet koste wat het kost overeind blijven.
3/6 Ik ben geen virus-ontkenner. In mijn beleving lag de piek van Covid-19 in februari 2020. Ik deed toen nog normaal spreekuur en heb dus onbeschermd vele mensen gediagnosticeerd met een 'bovenste luchtweginfectie'. Ik had nog geen beschermende kleding,
Read 6 tweets
31 May
1/4 Mensen vragen mij of ik het niet met @willem_engel eens durf te zijn vanwege angst. Ik heb al vroeg in mijn leven besloten dat ik mijn leven niet door angst wil laten leiden. Waarom ik op twitter ben gegaan, @hommel_b , is vanwege ongerustheid over een verdwenen dialoog ...
2/4 ... doordat er veel vijandigheid in de samenleving is gekomen. Ten diepste komt die voort uit angst. Regering en media hebben door hun oneerlijke berichtgeving, censuur en propaganda gezorgd dat grote groepen mensen bang zijn geworden te zeggen wat zij denken. Dat is funest..
3/4 voor een open debat. Ik geloof dat de waarheid zal overwinnen, eenvoudigweg omdat zij echt waar is. Onafhankelijk van media, regering of wat wij voelen of denken. Ik heb ook de waarheid niet in pacht. Ik geloof in vriendschap en verbinding tussen mensen. Tegen de splijting...
Read 4 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(