Voor wie na de voorbije dagen van de 'rustige' zomer gebruik wilt maken om zich nog wat meer in te lezen in extreem weer, kan ik alvast deze boeken aanraden (en er zijn er nog wel meer). Gelezen, liggen klaar in de kast om te lezen of staan op de 'te lezen'-lijst. (1/6)
1. Black Swan, van @nntaleb. Nadat ik op mijn eerste congres verschillende malen over Black Swan events hoorde spreken, stond dit hoog op het lijstje. Controversiële schrijfstijl, maar stemt sowieso tot nadenken. (2/6)
2. Angry Weather, van @FrediOtto. Over klimaatwetenschap en vooral attributie-onderzoek. Hoe kunnen we zeggen hoe klimaatverandering extreem weer veroorzaakt heeft. (3/6)
3. Chaos: making a new science van @JamesGleick. Chaostheorie ligt aan de basis van korte-termijn weersvoorspellingen, maar is even belangrijk om tipping points en andere materie te begrijpen. (4/6)
4. The Cure for catastrophe van @RobertMuirWood. Hoe zitten rampen in elkaar, en wat kunnen we daaraan veranderen? (5/6)
5. Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen, van Jan Buisman. Want een historisch perspectief is en blijft belangrijk. (6/6)
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Ik heb vandaag al veel zin en onzin zien passeren over de extreme regen, overstromingen, klimaatverandering en meer van dat leuks. 🌧️Gelukkig is dat nu net hetgene dat ik onderzoek aan @HCEL_Ghent, dus hier is een overzicht van de meest typische vragen en antwoorden. 🧵(1/10)
1. Hoe extreem is de regenval eigenlijk?
Deze plot toont de probabiliteit van dagtotalen voor de 20e eeuw (in Ukkel). Op veel plaatsen is er recent >50 mm gemeten, lokaal zelfs veel meer. Dit kwam maar een handvol keren voor in Ukkel, goed voor een extreem lage kans. (2/10)
a) Het is lang bekend en bevestigd dat warme lucht meer vocht vast houdt, wat potentieel voor meer regen bij stormen kan zorgen (7% vocht/graad opwarming). Op korte termijn kan dit zelfs boven 7% gaan. (3/10)