Här kommer en kortfattad förlossningsberättelse för de intresserade ✨
Kan inte somna vid 23.30 då förvärkarna tar i mer än någonsin tidigare och börjar känna att något kanske är på G ändå. Ringer förlossningen en timme senare när de fortsatt komma med ca 4-6 minuters mellanrum.
De tycker det låter som lugn latensfas men säger att jag är välkommen på kontroll. Väcker sambon och vi kör en timme till NÄL (befann oss på Smögen)
I bilen var sammandragningarna regelbundna men klart hanterbara. På plats är jag bara öppen 3cm och de föreslår en promenad. Klockan är 02.30, så vi slumrar först i bilen och är sedan ute och går på Spikön i soluppgången. Jag andas ganska lätt genom värkarna som kommer ca var 5e
Åter för kontroll på morgonen och på det kalla CTG-rummet där sambon inte får vara med avtar värkarna i frekvens. Tackar nej till smärtlindring. Jag känner mig less och orolig att inte få stanna.
Kl 07.15 undersöker barnmorskan igen och nu är jag öppen 5cm. Hon föreslår en sovdos eller nu promenad då det ”inte riktigt dragit igång än”. Jag känner dock att det verkligen är på gång och kan gå fort, oavsett var kurvan visar. Får efter lite insisterande ett rum.
Där får jag bada! Det är himmelriket. Sambon får komma in också och hittar ”en liten solstråle” i badet. Värkarna är fortfarande klart möjliga att andas genom själv och vi får lite frukost, pratar och skämtar.
Efter en knapp halvtimmes bad känner jag det där berömda poppet när hinnorna brister och värkarna tilltar genast. De kommer med 1,5 minuts mellanrum och jag vill ha lustgas. Undersköterskan som ska ta Covid-prov hinner aldrig för värkarna går i ett. Klockan är kanske 08.10
Sambon förbereder sig på att vi nu får jobba igenom några timmar av tuffare värkar. Men efter typ 7-10 sådana värkar kommer världens krystimpuls. Ni som gjort det vet. Urkraften, bara att hänga med.
Det blir plötsligt rörelse i rummet. Jag hör ett ”här går det fort!” och ”jag ser huvudet!” och en larmklocka. Tre bm/usk i stort sett lyfter mig ur vattnet då man inte får föda i deras små badkar. Klockan är 08.20
Väl uppe på britsen får jag ett par krystvärkar till och en skrap uppmaning att inte trycka på. ”Vill du känna på huvudet?” Klockan 08.25 föds Eyvind.
Tur att vi inte tog en till promenad.
Trots det snabba förloppet sprak jag nästan inget. Eyvind mådde bra från början. Är så otroligt glad att jag fick uppleva en fysiologisk förlossning, vilken skillnad mot induktion!
Jag tycker också min berättelse gör det uppenbart att födande kvinnor behöver känna sig trygga snarare än utvärderade för att kunna föda. Så fort jag fick ett rum släppte kroppen efter och skötte det med bravur.
Äe bygg ut förlossningsvården så alla i latensfas får plats!

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Sofia Zettermark

Sofia Zettermark Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(