Carl Berglöf Profile picture
Oct 14, 2021 19 tweets 5 min read Read on X
Svenska kraftnät meddelade i måndags att man under 2022 inte kommer klara lagmässig nivå av överföringskapacitet för förbindelser mellan södra Sverige och andra EU-länder och inte heller inom landet. Detta väcker en del frågor. Häng med på tråd!👇
svk.se/press-och-nyhe…
Under 2021 har undertecknad mfl uppmärksammat att den kapacitet som @svenskakraftnat tilldelar marknaden tidvis har varit mycket låg. Till exempel här:
Enligt Elmarknadsförordningen artikel 16.8 ska Svenska kraftnät tilldela marknaden minst 70% av kapaciteten (förenklat). Vi har under 2021 sett att detta har underskridits för flera överföringar. Svk har dock fått undantag under 2021 för några överföringar, men inte alla.
Branschens uppmärksammande av detta problem ledde till att @ei_sverige i somras inledde tillsyn mot Svk rörande uppfyllandet av 70%-regeln. energiforetagen.se/pressrum/nyhet…
För 2022 söker nu Svk undantag från 70%-regeln för förbindelser med södra Sverige och Finland, Danmark, Tyskland, Polen och Litauen. Ansökan rör även inrikes snitt till södra Sverige, dvs snitt 2 (SE2-SE3) och snitt 4 (SE3-SE4).
För 2021 saknar Svk undantag för Finland samt de nationella snitten, men trots det har kapaciteten för dessa snitt underskridit 70% vid flera tillfällen. Svk har förklarat vid ett webinarium att hanteringen under 2021 varit i linje med lagstiftningen och att undantag inte behövs.
Trots att hanteringen av Finlandskabeln (Fenno-Skan) enligt Svk inte bryter mot lagkravet och att interna snitt enligt Svk inte omfattas av lagkravet söker man alltså nu om undantag för dessa förbindelser/snitt.
Antingen söker Svk undantag för detta i onödan eller så har hanteringen av dessa snitt under 2021 ej varit i linje med elmarknadsförordningen. Detta är något jag förväntar mig att Ei kommer klargöra under hösten, men detta ger kanske en hint om en ny tolkning av reglerna.
Svk skriver att de tidigare har beviljats undantag för 2020 och 2021. Detta gäller alltså förbindelserna förutom Fenno-Skan och de nationella snitten. För hela uppsättningen förbindelser är detta en ny mer omfattande ansökan om undantag.
Bakgrunden till ansökan anges vara
- trångt stamnät på västkusten
- nedlagd #kärnkraft
- nya kablar från Norge till andra länder.
Det har resulterat i att det svenska stamnätet inte längre kan drivas på ett driftsäkert sätt utan omfattande begränsningar i flödena.
Ett verktyg som Svk numera använder omfattande är mothandel. Dvs istället för att föra fram el via en förbindelse till t.ex Danmark, köper man upp produktion i Danmark som kompensation. Då får man in minimal marknadspåverkan trots att kabeln inte används fullt ut.
Tidigare (2019) har Svk beskrivit mothandel som en åtgärd man tar till i extrema situationer. Men det är alltså något som numera används på reguljär basis för att upprätthålla kraftsystemets funktion vid normal drift. second-opinion.se/svenska-kraftn…
Dessvärre börjar även det verktyget att tryta. Svk skriver i texten för sin ansökan: "Svenska kraftnäts analyser indikerar att det i dagsläget saknas tillräckliga mothandelsresurser".
Kvarvarande åtgärd blir att införa begränsningar i stamnätets funktion - under lagstadgad nivå.
Men hur gjorde man tidigare då?
Fram till 2019 fanns det en viss nivå av marginaler i systemet. Alltsedan reaktorer har stängts har dessa marginaler minskat och tidvis helt försvunnit. Behövliga resurser har inte kompenserats annat än på marginalen. Resultatet ser vi nu.
Det ger stora prisskillnader över landet och därmed stora flaskhalsintäkter till Svk. Svk har således stora resurser för att agera, samt ett starkt mandat beskrivet i EU-förordningar. Nu krävs ett stort mått av verkstad för att åstadkomma ökad överföringsförmåga.
Idag gav regeringen klartecken kring slopade anslutningsavgifter för havsbaserad vind. Mer produktion är välkommet i södra Sverige. Dock är min rädsla att de få planerbara reserver som finns tillgängliga i södra Sverige kommer få fullt upp att balansera stora mängder vindkraft.
Då finns det ännu mindre möjligheter att balansera felfall i stamnätet. Det kan leda till att Svk måste sänka överföringskapaciteten till och från SE4 ännu mer.
Jag hoppas att jag har fel, men enligt @svenskakraftnat är de slopade anslutningsavgifterna en åtgärd som utmanar systemstabiliteten.
En mer komplex situation är inte vad som behövs nu avseende kraftsystemets driftsäkerhet i SE4.
Och kom ihåg: Vårt land kommer inte elektrifieras genom undantag. Det här är en negativ utveckling som kommer ta många år att vända. Med andra ord - det är en dålig utgångspunkt för elektrifieringen av samhället.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Carl Berglöf

Carl Berglöf Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @CarlBerglof

Apr 12
Vi bygger inte vår framtid genom att titta i backspegeln. Alla vet att ny #kärnkraft inte har byggts i 🇸🇪 sedan 80-talet. Därmed står inte svenska företag längre startklara för att snabbt leverera nya reaktorer. Ja, vi är därför beroende av utländska företag för en snabb start.🧵 Image
Tyvärr har flera andra länder också låtit sitt kärnkraftskunnande förfalla, vilket betyder att nu när intresset för ny kärnkraft är återuppväckt blir det de få leverantörernas marknad.
Därför behöver Sverige snabbt positionera sig som ett attraktivt kärnkraftsland där investeringar i ny kärnkraft kan göras med låg risk.
Read 17 tweets
Feb 4
Några tankar kring denna artikel i Svd.
- Alla verkar vara överens om att 100% förnybart inte är aktuellt
- Artikeln utgår olyckligt ifrån att dagens elsystem fyller sin funktion
- Ansvarig myndighet får inte uttala sig
🧵👇
svd.se/a/wA1gKA/vindk…
För det första kan man konstatera att alla vidtalade verkar vara överens om att tanken om ett helt förnybart elsystem inte längre är aktuellt. Frågan som diskuteras är nu istället vilken nivå är kärnkraft som behövs.
Utgångspunkten i texten är att dagens nivå av kärnkraft kan vara tillräcklig även efter 2035. Låt oss gräva lite i det!
Read 18 tweets
Jan 16
Hoppsan, här blev det missvisande av @svtnyheter! Siffran, om den stämmer, är givetvis utan riskdelning och är alltså inte representativ för den kärnkraft som faktiskt kommer byggas. ->
svt.se/nyheter/inrike…
Vidare är det välkänt att en första SMR kommer vara dyrare än efterföljande. Det blir således inte representativt att extrapolera kostnaden för de första 300 MW till hela utbyggnaden om 10 000 MW.
Det är också felaktigt att tala om en subvention innan vi vet hur riskdelningsprincipen ser ut. Om det handlar om en metod för att säkra en låg ränta handlar det om att bankerna går miste om dyra räntebetalningar snarare än att skattebetalarna ska betala miljardbelopp.
Read 4 tweets
Jan 3
3 exempel på vad som vore naivt: Att
-Låtsas som att risken för fortsatta energikriser är över
-Ignorera myndighetsrapporter som tydligt visar behov av alla fossilfria kraftslag
-Bortse från Riksrevisionens rapport som visar att vi är i en återvändsgränd🧵
dn.se/ledare/regerin…
Image
Myndigheterna arbetar alltsedan förra vintern med åtgärder för att stävja framtida elkriser. Ett exempel är att Svenska kraftnät under slutet av 2023 meddelade att de upphandlar planerbar kraft i södra Sverige motsvarande Oskarshamn 1.
Svk rapporterade igår också två av sina deluppdrag i regeringsuppdraget om stärkt försörjningstrygghet. svk.se/press-och-nyhe…
Read 12 tweets
Nov 21, 2023
Major #nuclear victory today at the EU Parliament!
A clear majority today voted in favor of recognizing nuclear power as a net-zero technology within the Net-Zero Industry Act.
What is this all about? I’ll explain.🧵👇 Image
The EU Commission has put forward a legislation to enhance permitting processes and manufacturing capabilities of various net-zero technologies within the European Union.
commission.europa.eu/strategy-and-p…
The Commission did include nuclear power as a net-zero technology, but only in the form of “advanced nuclear technology” (interpreted as Gen IV) and SMRs. Thus, conventional large-scale nuclear power was not considered a net-zero technology by the Commission, in this file. Image
Read 11 tweets
Sep 9, 2023
Elförbrukningen ska fördubblas på tio år! Det var slutsatsen från 1973 års stora elutredning.
Man skulle förbereda sig för 250 TWh till 1990. För detta behövdes bl.a två nya kärnkraftverk i Södermanland och Bohuslän.
Image
Image
Så här i efterhand kan man konstatera att det blev en (1) fördubbling av elkonsumtionen fram till mitten av 80-talet, men sedan blev det inte någon mer fördubbling. Den har vi istället börjar planera för nu - ytterligare 40 år senare.
Tidningen EL, våren 1973. Image
Visste ni förresten att vi i Sverige i början av 70-talet hade högst oljeanvändning per capita i världen?
Ett decennium senare hade vi istället världens högsta kärnkraftsproduktion per capita.
Snacka om omställning! Om det gick då kommer vi så klart fixa det igen. 💪 Image
Read 5 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(