Araştırma şirketi Gallup'un (Türkiye'yi de içeren) 100 ülkede yürüttüğü duygu durumu araştırmasını inceliyorum. Bana ilginç gelen birkaçını sıralamak isterim. 👇
Sonuçlara göre bir önceki gün "öfke" hissine kapılanlar sıralamasında lider ülke Güney komşumuz Irak. Türkiye, hemen arkasından ikinci sırada geliyor. Ortadoğu coğrafyası ile öfke arasındaki emsalsiz ilişki dikkat çekici. 😡
Latin Amerika ülkesi Peru, bir önceki günü "stres" ile tanımlayan ülkeler sıralamasında ilk sıraya oturmuş (Türkiye 4. sırada). Stres hissini en az yaşayan ilk 3 ülke: Kırgızistan, Kazakistan ve Özbekistan. 🤔
Bir önceki günden en çok "keyif alan" ülkeler Kuzey Avrupa'da toplanmış. En az keyif alan ülke ise Lübnan. Türkiye en keyifsizlerde ikinci sırada.
Bir önceki gün ilgi çekici bir şey öğrendiğini söyleyenler sıralamasında sürpriz ülke, 4. sırada yer alan Paraguay. Hiçbir ilgi çekici şey öğrenMEYen ülkelerde Türkiye ikinci sırada yer alıyor. (Hemen ardından gelen Avrupa Birliği üyesi Malta daha da garip.)
Bir önceki gün en çok "gülümseyen" ülkelerde Güney yarımküre hakimiyeti var. Hiç gülümsemediğini söyleyen yüzde 57'lik kesimle Türkiye, yüzü asıkların lideri. ☹️
Bir önceki gün bulunduğu ortamda kendisine "saygı gösterildiğini" hisseden ülkelerde yine Güney yarımküredeyiz. Buradaki en ilginç sonuç, saygı görmeye hasret ülkeler sıralamasındaki Japonya ve Güney Kore.
Araştırmanın her ayrıntısı sitesinde açık şekilde paylaşılmış. "Basen ölçüsünü milli hasılaya oranlayarak bakmak gerekir", "dolar değil birim düşünelim", "dış mihraklar", "kime sormuşlar bakmak gerek" gibi yaratıcı teorilerinizden ÖNCE lütfen okuyun. news.gallup.com/interactives/2…
Seneler önce kendi sitemde takip ettiğimiz bir gelişmeyi bir vesileyle tekrar inceleyeyim dedim. Altından neler çıktı. Olay şöyle başlıyor: Hindistan 2016 yılında kara parayla mücadele amacıyla ülkedeki nakit paranın yüzde 90'ını tedavülden kaldırır. dunyahalleri.com/hindistanin-mo…
Büyük vaatler (ve seçmen beklentisiyle) iktidara gelen muhafazakar-milliyetçi partinin amacı, yastık altı nakit paranın sisteme dahil edilmesidir. Yeni düzenlemeye göre herkes elindeki büyük banknotları banka hesabına yatırıp dijitalleştirmek zorundadır. dunyahalleri.com/hindistan-gerc…
Ülkede en çok kullanılan ve emisyonun büyük bölümünü oluşturan 500 ve 1.000 rupi değerli banknotlar tedavülden kalkar (1 Rupi, yaklaşık 0,11 TL ediyor). Kişi başı sahip olunabilecek toplam nakit para 2.000 rupi olarak belirlenir (yaklaşık 216 TL). bbc.com/news/world-asi…
İstanbul'un en sevdiğim binalarından Zeki Paşa Yalısı satışa çıkmış (550 milyon TL). Hala önünden her geçişimde durup dakikalarca seyrederim. Hikayesi de ilginçtir; araştırmanızı tavsiye ederim.
Bahsi geçmişken devam edeyim; İstanbul'da hayran olduğum diğer iki apartmana Nişantaşı ev sahipliği yapıyor. İlki (yan apartmandakilerle oluşan bir anlaşmazlık yüzünden örülen 'garip' yan cephe duvarı ile) benzersiz bir hikayesi olan Teşvikiye Palas.
Birkaç yıl önce Meksika Konsolosluğu'na ev sahipliği yapan 1. katı satışa çıkmıştı. Ne var ki param yetmemişti. Kahrolmuştum. Ünlü bir yatırımcı aldı. Sohbet sırasında öğrendim ki bugün daha da ünlü bir çifte nasip olmuş. Güle güle otursunlar.