رشتو ۱
نا آگاهی به حقوق آب، دستمایه ای برای تفرقه افکنی

مهندس لطف الله ضیایی کارشناس برجسته حوزه آب و محیط زیست
نوشته ای از @javadelhaei الهایی سحر، باز نشر شد که درجایی از آن آمده است:
"استانی که در این چند دهه سرمایه ملی را با سرقت حقابه های چهارمحال و بختیاری و خوزستان حیف
ر۲
و میل کرده چنان مردمانش با ولع هرچه بیشتر به خالی کردن ذخایر آب زیر زمینی روی آورده که شهرک نیروی هوایی به علت ترک های زیاد تخلیه شده..."
بنا به توضیحات زیر، نا آگاهی نویسنده از مبانی حقوق آب، دستمایه تفرقه افکنی و متهم کردن مردم یک استان به سرقت حقابه دو استان دیگر شده
ر۳
۱_تا پیش از ملی شدن آب در۱۳۴۷، قانون مدنی ایران مبنای تعیین حقابه بود. به موجب مواد ۱۵۸ و ۱۵۹ قانون مدنی، تقدم زمانی در بهره برداری از منابع آب مبنای تعیین حقابه بود. بنابر قانون مدنی ایران، طومار شیخ بهایی سند معتبر حقابه اصفهان بر آب زاینده رود با پیشینه تاریخی چند قرن است.
ر۴
۲_پس از ملی شدن آب، قانون توزیع عادلانه آب مصوب ۱۳۶۱ مبنای قانونی وحقوقی تعیین حقابه است. بر مبنای این قانون، حق مصرف آب در مقطع تصویب قانون مبنای تعیین حقابه است. طومار و تصویب نامه هیئت وزیران سال ۱۳۳۳، مستندات قانونی هستند که بر حقابه اصفهان بر آب زاینده رود دلالت دارند.
ر۵
باید نویسنده مطلب یادشده پاسخ دهد بر پایه کدام مستند قانونی مردم یک استان را به سرقت حقابه چ و ب و خوزستان متهم می کند؟

۳_چنانچه ایشان بر این باور است که قرار داشتن یک استان در بالادست ایجاد حقابه می کند و واقع بودن استان اصفهان در پایاب موجب سلب حقابه قانونی آن است
رشتو۶
باید گفت این باور از بنیاد نادرست و فاقد هرگونه مبنای قانونی و حقوقی است. چنین استدلال نادرستی بدانجا ختم می شود که منکر حق خوزستان شود که در پایاب واقع است و منابع آب ۷ استان واقع در مناطق کوهستانی و سردسیر به خوزستان می رود!!
ر۷
از چهار دهه پیش با فراگیر شدن و در دسترس قرار گرفتن انواع پمپ آب و سیاست حمایتی دولت ها از برداشت آب از منابع آب زیرزمینی با پرداخت یارانه به برق کشاورزی، روند بیلان منفی در آبخوان ها در همه جای کشور کلید خورد. از خراسان تا همدان و زنجان، از کرمان تا فارس و اصفهان و قم و ..
ر۸
آنچه در اصفهان روند تخلیه آبخوان ها را تشدید کرده و منجر به فرونشست زمین شده است، خشک شدن زاینده رود از دو دهه پیش به اینسو بوده است.
با خشک شدن زاینده رود که عامل تغذیه و تعادل بخش آبخوان ها بود برداشت آب زیر زمینی توسط چاه هایی که پیش از خشک شدن زاینده‌رود هم وجود داشتند
ر۹
موجب تخلیه آبخوان ها شد. علت خشک شدن زاینده‌رود بارگذاری ها و تخصیص های داده شده وزارت نیرو و برداشت آب در بالادست رودخانه در چهارمحال و بختیاری و سرشاخه پلاسجان در استان اصفهان بوده است. ایشان بدون توجه به این واقعیت ها مردم اصفهان را به ولع در حیف و میل آب متهم می کند!!
ر10
از بزرگواران درخواست می گردد از بازنشر چنین مطالب تفرقه افکنانه ای که به همبستگی ملی آسیب می زند خودداری کنند.
چرا فرونشست زمین در حال بلعیدن اصفهان است؟
تخصیص ها و بارگذاری های وزارت نیرو و برداشت های بدون مجوز در بالادست زاینده رود، تعادل منابع و مصارف در حوضه زاینده رود
رشتو۱۱
را برهم زده است. پیامد عدم تعادل بین منابع و مصارف آب خشک شدن زاینده رود بوده است. از آنجا که زاینده رود عامل تعادل بخش آبخوان بوده است، با خشک شدن رودخانه و حذف نقش تعادل بخش آن، برداشت از منابع آب زیر زمینی موجب فرونشست زمین شده است.
رشتو۱۲

♦️چرا زاینده رود خشک شد؟

♦️آیا خشکسالی و تغییر اقلیم دلیل خشکی زاینده‌رود است؟
ر۱۳
پاسخ:
خشکسالی دلیل خشکی زاینده رود نیست. تداوم خشکی زاینده رود در سال های با بارش نرمال و حتی در سال هایی با ۳۰ درصد بارش بیش از بارش نرمال موُید آن است که خشکسالی و تغییر اقلیم اگرچه کمبود آب را تشدید می کند ولی دلیل اصلی خشک شدن زاینده رود نیست.

t.me/Zayanderud_NGO…
ر۱۴
دلایل خشکی زاینده رود:

♦️بارگذاری ها و تخصیص های دارای مجوز و برداشت های بدون مجوز در بالادست، تعادل منابع و مصارف آب در زاینده رود را برهم زده است.
۱_ توسعه کشت در بالادست:
در سه دهه گذشته در بالادست زاینده رود، ۷۰ هزار هکتار توسعه کشت رخ داده است.
رشتو _۱۵

نیمی از این توسعه #کشت یعنی ۳۵۰۰۰ هکتار آن در بالادست #زاینده_رود در استان #اصفهان (عمدتا در شاخه #پلاسجان) و نیمی از توسعه کشت در استان #چهارمحال_و_بختیاری (در بالادست و پایین دست سد زاینده رود) بوده است.
ر۱۶
۲٪ جمعیت حوضه زاینده رود را مردم استان چ وب تشکیل میدهند.
این ۲٪ جمعیت، بالغ بر ۲۰٪ مجموع آبدهی زاینده رود و آب انتقالی از کارون را مصرف می کنند. یعنی سرانه مصرفی اهالی چهارمحال ساکن در حوضه زاینده رود ۱۰ برابر سرانه آب مصرفی اهالی استان اصفهان ساکن در حوضه زاینده رود است.
رشتو۱۷
حجم آب برداشت شده در اراضی توسعه کشت در بالادست #زاینده_رود در دو استان #اصفهان و #چهارمحال_و_بختیاری بالغ بر ۶۰۰ تا ۷۰۰ میلیون متر مکعب در سال است.
در همه سال ها حتی در سال های خشک، ۶۰۰ تا ۷۰۰ میلیون مترمکعب از آورد زاینده رود در بالادست برداشت و مصرف می شود.
رشتو ۱۸

در سال های خشک که #زاینده_رود کاهش آورد دارد، حجم آب برداشتی در بالادست بخش عمده ای از آبدهی رودخانه است.
رشتو ۱۹
۲_انتقال آب به یزد:
مقرر شده بود از آب انتقالی #تونل_سوم_کوهرنگ ، آب #زاینده_رود به #یزد انتقال داده شود. در حالیکه سد و تونل سوم هنوز به بهره برداری نرسیده است، سال هاست سالانه بیش از ۶۰ میلیون مترمکعب آب به یزد منتقل می شود.
رشتو۲۰
✅ ✅ راهکار عاجل:

♦️راهکار عاجل نجات #زاینده_رود و #تالاب_گاوحونی، جلوگیری از برداشت آب برای آبیاری در اراضی توسعه یعنی اراضی بایری که در چهار دهه اخیر با آب #زاینده_رود به زیر کشت برده شده اند می باشد.
رشتو ۲۱
پس از بازگرداندن ۷۰۰ میلیون مترمکعب آب به #زاینده_رود کل معضلات #زیست_محیطی و اجتماعی زاینده رود برطرف خواهد شد. چون عمده برداشت آب زاینده رود در اراضی توسعه با پمپاژ آب و با #برق_یارانه_ای صورت می گیرد،
رشتو۲۲
برای جلوگیری از ادامه برداشت آب کافی است #یارانه پرداختی به برق مصرفی اراضی توسعه حذف شود و برق با قیمت تمام شده تامین شود. خودبخود کشاورزی با این نرخ برق در اراضی توسعه فاقد توجیه خواهد بود و ناگزیر به توقف آن خواهند شد.
رشتو۲۳
در آن بخش از اراضی توسعه که از وزارت نیرو مجوز برداشت آب از زاینده رود دارند دولت تخصیص های داده شده را لغو نماید و اقدام به بازخرید سرمایه گذاری انجام شده کند. چون تخصیص های داده شده #وزارت_نیرو در دهه های اخیر مغایر با قانون توزیع عادلانه آب است.
رشتو ۲۴
لغو آنها نه تنها خلاف قانون نیست بلکه برگرداندن امور به مجرای قانون است.

🔹 به آن دسته از کشاورزانی که بدون تخصیص و مجوز اقدام به برداشت آب از زاینده رود و توسعه کشت کرده اند همزمان با منع برداشت آب، دولت می تواند اقدام به پرداخت خسارت کشت به کشاورزان زیان دیده نماید.
ر۲۵
مسلم است جلوگیری از برداشت ها در اراضی توسعه داده شده با مقاومت ذینفعان روبرو خواهد شد. مسلما ابعاد تنش های اجتماعی ناشی از مخالفت مالکان اراضی توسعه، قابل قیاس با تنش های اجتماعی گسترده ناشی از پایمال شدن حقابه قانونی صدها هزار نفر حقابه دار با سابقه حقابه بری چندین قرن
رشتو ۲۶
و پیامدهای #زیست_محیطی فاجعه بار خشکی #زاینده_رود، #فرونشست_زمین و تبدیل شدن تالاب #گاوخونی به کانون تولید #ریزگرد های حاوی #فلزات_سنگین نخواهد بود.
رشتو۲۷
♦️♦️#بحران فاجعه بار در حوضه #زاینده_رود که ابعاد فراگیر آن عرصه های زیست محیطی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و امنیتی را فراگرفته است جز با لغو بارگذاری های بیش از ظرفیت #اکولوژیک حوضه قابل علاج نیست.

#زاینده_رود_قربانی_سوءمدیریتها

t.me/Zayanderud_NGO…

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Zayanderood_NGO

Zayanderood_NGO Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(