Hampas Kopi. Kalau korang minum kopi setiap hari dekat rumah, hampas kopi ni jangan buang terus dalam tong sampah. Banyak kegunaan dia.

Jadi, biar aku senaraikan beberapa cara yang korang boleh guna.
1. Baja Pokok.

Hampas kopi mempunyai nutrisi seperti kalsium, nitrogen, magnesium & kromium. Jadi ia sangat sesuai utk tanaman pokok. Taburkan atas tanah berdekatan pokok. Tapi ingat, sifat kopi adalah berasid, jangan tabur terlalu banyak.

Guna kulit telur utk neutralkan balik.
2. Bilik/Ruang dalam Rumah Berbau.

Kadang-kadang walaupun dah bersihkan rumah, mop lantai, vacum semua, ruang rumah tetap ada bau tak sedap.

Caranya mudah, ambil hampas kopi yg kering, letak dalam bekas terbuka, letak ditengah-tengah ruang bilik.

Bilik korang akan bau harum!
3. Singki bau busuk.

Selalu bila lepas basuh pinggan mangkuk, ada bau kurang sedap kan? Hampas kopi ni boleh bantu.

Taburkan hampas kopi ni atas semua permukaan singki & table top. Guna kain lembab gosok dgn perlahan, berus utk singki.

Bilas semula dgn kain lembab yang bersih.
4. Peti Ais Berbau.

Selalu lepas bebeapa minggu/bulan, peti ais kita bau busuk kan? Mungkin sebab bakteria banyak dan makanan lama terbiar.

Caranya, buang semua makanan tamat tempoh, bersihkan peti ais & letak hampas kopi dalam bekas terbuka dan letakkan dlm peti ais.
Semua ni aku pernah buat, dan sangat efektif.

Tapi, apa yang korang pernah buat? Cuba kongsikan.
Oh ya, kalau korang pergi mana-mana café, cubalah minta hampas kopi dekat diorg. Kebanyakkan café bagi percuma. Bawa siap-siap bekas kosong.
Follow akaun Twitter aku untuk tips & lain-lain berkaitan makanan & minuman!

Boleh follow akaun Tiktok aku untuk video lain.

vt.tiktok.com/ZSeSaV7j1/
5. Kereta.

Satu lagi lupa sebut. Kalau musim hujan, kereta selalu bau kepam/masam. Lepas cuci & vacuum kereta korang, isi hampas kopi dalam cawan, letak dekat cup holder tengah-tengah kereta.

Bau harum semerbak kereta korang! Tapi pastikan hampas tu kering.
Kalau korang ada homecafé atau streetcafé, please do share your location and details. Aku letak dalam thread ni, just reply atau QRT je thread ni.

1.
Uwuu dah masuk Siakap Keli.

siakapkeli.my/2021/11/25/jan…
Ini adalah bukti penggunaan hampas kopi sebagai baja.

Hampas kopi mempunyai nutrisi tertentu yang sesuai untuk tanaman pokok dan sekali gus menarik perhatian cacing tanah untuk berkampung dalam tanah kita.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with hanifmz | ☕ | Putéh

hanifmz | ☕ | Putéh Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @hanifmz

9 Sep
Types of Coffee Roasts. Kalau korang pergi café, ada banyak jenis biji kopi yg kau boleh jumpa; French, Vienna, etc.

Biji yg belum dipanggang tiada rasa. Biji kopi dipanggang utk mengeluarkan aroma & rasa kopi. Cara & tahap panggangan menentukan rasa kopi.

Ini adalah bebenang.
Untuk menentukan rasa kopi yg diminum, ada 4 faktor utama;

1. Usia biji kopi
2. Jenis kisaran
3. Tahap panggangan
4. Cara seduhan

Kali ni aku cerita 4 jenis tahap panggangan. Setiap tahap ada aroma, tekstur & rasa yg lain.

Light Roast
Medium Roast
Medium Dark Roast
Dark Roast
Light Roast

Light Roast mempunyai warna yg lebih terang, coklat muda (light brown). Tahap panggangan ni akan pelihara rasa & aroma dlm biji kopi. Sebab masa panggangan yg pendek & suhu yg rendah, antara 175-205°C.

Light Roast dipanggang sehingga sebelum/selepas retakan pertama.
Read 15 tweets
7 Sep
Kali ni, aku tunjuk cara seduh guna V60 pula. Sangat mudah, aku yang tak berapa pandai ni pun boleh guna. 😉

Detail dalam thread.
Biji kopi daripada Bean Brothers.
Blend; Brazil, Colombia & Ethiopia.
Medium Dark.

13g:230g
1. Kisar 13g biji kopi.
2. Pra panas penapis air & server.
3. Letak kisaran kopi.
4. Tuang 60g air, biarkan kembang seketika (bloom).
5. Tuang lagi 170 air.
6. Siap! ImageImageImage
Boleh tengok video kualiti 4K dekat Tiktok!

Jangan lupa follow untuk video akan datang!

vt.tiktok.com/ZSJwjGL6g/
Read 6 tweets
4 Sep
Brewing Coffee Methods. Cara seduh kopi, mesti korang ingat koyak sechet, tuang dalam cawan, tuang air panas, kacau kan? Bukan, itu bukan cara kau seduh kopi. Hari ni aku cerita sikit cara-cara menyeduh. Aku cuma cerita asas saja.

#triviahanifmz

Ini adalah bebenang.
Sebelum korang baca bebenang ni, pastikan korang baca dulu bebenang tentang Coffee Beans Arabica & Robusta.
Read 29 tweets
2 Sep
Nak tau cara pakai French Press? Ni cara mudah.

Detail tengok dalam thread ni.
Beans dari @TheBrewCrewMy
Dark Roast, rasa earthy and nutty.
Aku guna ratio 1:16, 20g kopi : 240g air

Caranya:
1. Kisar 20g biji kopi.
2. Pra-panas french press, buang airnya.
3. Letak kisaran kopi, isi 70g air, kacau.
4. Biar seketika, isi lagi 170g air.
5. Biar 3min, siap!
Korang boleh tengok video dekat Tiktok dengan kualiti 4K!

vt.tiktok.com/ZSJ3nEXxL/ Image
Read 10 tweets
28 Feb
Salam guys! Bebenang kali ni bukan fasal makanan, tapi fasal pencuci pinggan. Lepas makan atau minum korang mesti basuh kan? Ke pinggan mangkuk Corelle mak korang tu pakai buang je? Haha.

Ok, kali ni aku nak cerita mana bagus & kurang bagus.

#triviahanifmz

Ini adalah bebenang.
Penafian: Bebenang kali ini adalah berdasarkan pengalaman aku berniaga makanan & minuman selama hampir 3 tahun. Tiada kertas kajian atau ambil dari mana-mana sumber.

Kebanyakkan jenama aku dah cuba. Jadi ini hasil pemerhatian aku.
1. Solid/Pepejal.
Sabun ni adalah antara paling murah dan senang nak dapat. Ambil berus, calit, cuci pinggan. Senang kan? Tapi bagi aku pinggan tak bersih 100%, minyak susah nak tanggal, kotoran degil pun malas nak tanggal. Lepas guna, tangan akan rasa kasar dan terhakis.
Read 11 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(