نقی معمولی Profile picture
Nov 25, 2021 23 tweets 7 min read Read on X
در اتیوپی چه میگذرد؟
همه چیز از سقوط حکومت کمونیستی اتیوپی به رهبری منگیستو هایله مریم در آخرین روز های می ۱۹۹۱ آغاز شد.
گروه های مسلح قومی که چند دهه با دولت های مرکزی در حال جنگ بودند، قدرت را به دست گرفتند.
ترکیب جمعیتی اقوام اتیوپی در زیر👇
اقوام اورومو و آمهارا پرجمعیت ترین اقوام اتیوپی هستند.
از ۱۹۹۱ تا ۲۰۱۹ جبهه دموکراتیک انقلابی خلق اتیوپی (EPRDF) که متشکل از جبهه آزادیبخش خلق تیگرای، حزب دموکراتیک اورومو، حزب دموکراتیک آمهارا و جبهه دموکراتیک خلق جنوب اتیوپی بود، قدرت را در اختیار داشت.
در سال ۲۰۱۹ آبی احمد نخست وزیر اتیوپی، رهبر ائتلاف EPRDF و رهبر حزب دموکراتیک اورومو که به تازگی قدرت رو در اختیار گرفته بود، سعی میکرد تا ماهیت قومگرایی عرصه سیاسی اتیوپی را کمرنگ کند.
در همین راستا او با مذاکره با سران احزاب اتیوپی، ۹ حزب را منحل و اعضای آن ها را در حزب تازه تاسیس "شکوفایی" ادغام کرد.
تنها حزب از ائتلاف EPRDF که با انحلال مخالفت کرد، جبهه آزادیبخش خلق تیگرای (TPLF) بود.
دبرتشن گبرمایکل رییس جمهور دولت محلی تیگرای و همچنین رهبر حزب TPLF این اقدام احزاب قومی را خیانت به آرمان انقلاب میدانست. تنش ها ادامه یافت.
آبی احمد نخست وزیر اتیوپی تصمیم گرفت تا انتخاباتی که قرار بود در ۲۹ آگوست ۲۰۲۰ برگزار شود را به دلیل همه گیری ویروس کرونا به تاخیر بیندازد.
دولت محلی تیگرای به این اقدام اعتراض کرد و تصمیم گرفت تا انتخابات منطقه ای را در ۹ سپتامبر ۲۰۲۰ برگزار کند. نتایج اعلامی انتخابات دور از انتظار نبود. TPLF تمام ۱۵۲ کرسی تیگرای را کسب کرد!
تنش ها ادامه پیدا کرد تا در نهایت در نوامبر ۲۰۲۰ جنگ بزرگی سراسر منطقه را فرا گرفت.
طی ماه های ابتدایی نیروهای تیگرای بیشتر در موضع دفاعی بودند و حتی برای مدتی شهر مکله مرکز ایالت را هم از دست دادند اما طی ماه های اخیر قدرتمند تر از قبل به پیشروی پرداخته اند.
اما رویدادی که میتواند سرنوشت این نبرد را تعیین کند ۲۰ روز پیش اتفاق افتاد. ۵ نوامبر ۲۰۲۱ در نیویورک، ۹ گروه شورشی اعم از جبهه آزادیبخش خلق تیگرای، ارتش آزادیبخش اورومو، دولت انقلابی سومالی، جبهه وحدت دموکراتیک عفار و... ائتلاف UFEFCF را برای سرنگونی آبی احمد اعلام کردند.
گرچه اغلب گروه های حاضر در این ائتلاف گروه های کوچکی محسوب میشوند اما پراکندگی قومی آن ها میتواند در صورت به درازا کشیدن جنگ، مخالفان دولت را جذب کند.
از سوی دیگر اعلام این ائتلاف از دل آمریکا و تحریم ارتش اریتره و چند نهاد دیگر اریتره ای از سوی آمریکا حاوی پیام علنی آمریکا مبنی بر حمایت از نیروهای مخالف دولت میباشد.
در آخرین تحولات جنگ اتیوپی، نیروهای مخالف دولت به حدود ۱۵۰ کیلومتری پایتخت رسیده اند.
همچنین مخالفان دولت با پخش تصاویری مدعی اسیر گرفتن چند هزار نفر از ارتش اتیوپی شد.
اما یک نکته: برخی افراد معتقدند مصر با هدف از بین بردن یا بی اثر کردن سد رنسانس اتیوپی بر روی رود نیل اقدام به حمایت از نیروهای مخالف میکند. در این خصوص نگاهی به تاریخچه TPLF میتواند جالب باشد.
جبهه آزادیبخش خلق تیگرای (TPLF) همیشه پشتیبان ساخت سد رنسانس بوده است.
از ۱۹۹۵ تا ۲۰۱۲ ملس زناوی از TPLF نخست وزیر اتیوپی بود و علی رغم مخالفت تعداد زیادی از کشور ها پروژه سد رنسانس رو کلید زد. زناوی سال ۲۰۱۲ فوت کرد.
بعد از اون نخست وزیری از TPLF نبود.
اما دبرتشن گبرمایکل رهبر کنونی TPLF و همچنین رییس جمهور کنونی ایالت تیگرای قبل از این که در سال ۲۰۱۸ رییس جمهور ایالت بشود، رییس هیئت مدیره شرکت برق اتیوپی بود. شرکتی که مسئول مستقیم ساخت سد بود!
البته گفتن این تاریخچه به این معنا نیست که از اساس منکر حمایت مصر از مخالفان دولت هستم. اما معتقدم حتی اگر حمایتی هم صورت میگیرد، حالت مطلوب برای مصر ادامه جنگ داخلی یا تجزیه اتیوپی میباشد و نه قدرت گیری مطلق تیگرای ها!
زیرا جنبش TPLF یک جنبش توسعه طلب است که در صورتی که بر کل اتیوپی حکمرانی کند، میتواند با متحدان قومی خود در سایر کشور ها و اهرم سد رنسانس، چالش های زیادی در منطقه ایجاد کند.
بد نیست حالا که به فرضیه های جنگ داخلی طولانی مدت و تجزیه اتیوپی اشاره شد، نگاهی هم به ترکیب قومی و دینی در اتیوپی داشته باشیم.
در پایان کشور هایی که میتوان صریحا درباره موضعشان در جنگ اتیوپی اظهار نظر کرد.
🔴حمایت از دولت
🇮🇷ایران:مشخص نیست میزان حمایت سیاسی ایران از دولت تا چه مقدار است اما فروش تسلیحات ایرانی به اتیوپی قابل کتمان نیست.
🇹🇷ترکیه:حمایت های سیاسی و نظامی ترکیه از دولت بسیار زیاد است.
🇦🇪امارات:حمایت امارات از دولت اتیوپی زیاد است اما امارات طی ماه های اخیر سیاست های دوگانه ای را پیش برده است و همزمان با حمایت نظامی از دولت از سیاست های آن انتقاد میکند.
🇪🇷اریتره: اریتره که از سیاست های توسعه طلبانه TPLF مطلع است، در مناطق شمالی وارد جنگ با این گروه شده است.
🇺🇸آمریکا:آمریکا طی ماه های اخیر به طور علنی از مخالفان دولت حمایت میکند و حتی ارتش اریتره که به حمایت از دولت مرکزی اتیوپی وارد جنگ در مناطق شمالی شده است را تحریم کرده است.
پایان
من آشنایی زیادی با تحولات آفریقا ندارم و صرفا دانسته های خودم رو توییت کردم. اگر نکته ای هست خوشحال میشم بدونم🙏

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with نقی معمولی

نقی معمولی Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @haj_naghi

Sep 23, 2023
⚔️نبرد دریای سیاه

اولین جرقه های نبرد دریای سیاه با خروج روسیه از توافق غلات زده شد. از آن به بعد تلاش اوکراین برای صادرات غلات از طریق رود دانوب و ریل و زمینی شدت گرفت.
Image
این تلاش اوکراین از سویی با حملات موشکی و پهپادی روسیه به بنادر در رود دانوب مواجه بود و از سوی دیگر جوابگوی حجم تولید اوکراین نبود.
به گواه آمارهای دولت اوکراین، پیش از آغاز جنگ در سال ۲۰۲۲، کشاورزی ۴۰ درصد از درآمدهای صادراتی اوکراین را شامل میشد. Image
بنابراین کاهش صادرات و افزایش هزینه های انتقال غلات اوکراین، فشار را بر حامیان اوکراین افزایش خواهد داد و از آن مهمتر فرصتی برای افزایش سهم روسیه در بازار غلات دنیا خواهد بود.
Read 14 tweets
May 13, 2023
این عکس رو انتخاب کردم چون برای من خیلی نمادین هست. روزی که لطفی الوان وزیر دارایی سابق حال مستاصلی داشت چون اردوغان به خاطر اصرار برای سیاست مدنظرش تشویق میشد.
اگر اردوغان رقابت فردا رو ببازه، درست یا غلط اخراج لطفی الوان و ناجی اقبال به عنوان یکی از دلایل مهم شکست ثبت میشه...
این هم وضعیت چند هفته اخیر بازار ارز ترکیه هست. جایی که فعلا بین ۱۰ تا ۱۵ درصد اختلاف قیمت بین بازار آزاد و عرضه بانک مرکزی به وجود آمده است. ImageImage
نمودار ذخیره ارزی ناخالص ترکیه رو مشاهده میکنید که طی ماه های اخیر کاهش قابل توجهی داشت. Image
Read 5 tweets
May 13, 2023
🔴ترکیه در دوراهی ناتو یا منطقه گرایی
روز یکشنبه در حالی انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی ترکیه برگزار خواهد شد که تمرکز رسانه های خارجی بر روی مواضع سیاست خارجی دو کاندید اصلی انتخابات است.
در حالی که در سویی مواضع اردوغان برای تمام کشورها شناخته شده است اما به نظر میرسد با توجه به تعدد گروه های حاضر در اپوزیسیون تنها تا حدی میتوان روی مواضع قلیچدار اوغلو حساب کرد.
البته در این بین به نظر میرسد چندین کشور روابط خود با ترکیه را بسیار متاثر از رفتن یا ماندن اردوغان میدانند به گونه ای که شاهد حمایت علنی سران جمهوری آذربایجان، لیبی و آلبانی از اردوغان طی هفته‌های اخیر بودیم. Image
Read 16 tweets
May 12, 2023
همان طور که انتظار می‌رفت قلیچدار اوغلو امشب مواضع خود را نسبت به روسیه نرم تر کرد و از تکذیب دخالت در انتخابات توسط روسیه تشکر کرد.
کرملین امروز در موضع گیری هوشمندانه ای اعلام کرد اطرافیان قلیچدار اوغلو به او اطلاعات غلط داده اند.
اما امروز اردوغان به شدت به مواضع دیشب قلیچدار اوغلو تاخت و او را به مبتدی بودن در سیاست متهم کرد.
او گفت:«کسانی که آرزوی اداره ترکیه را دارند بلند می شوند و می گویند اجازه دهید با غرب دوست باشیم. میگوید من روسیه را تحریم خواهم کرد. Image
می گوید من هر تحریمی را که غرب علیه روسیه وضع کند اعمال خواهم کرد.
خوب، شما نمی توانید یک دولتمرد باشید. شما نمی توانید مدیر باشید. شما کی هستید که روسیه را تحریم می کنید؟ Image
Read 5 tweets
May 11, 2023
🔴محرم اینچه کاندید انتخابات ریاست جمهوری ترکیه، از رقابت انصراف داد. با این وجود به دلیل صدور برگه های رای در روزهای گذشته، نام او همچنان در برگه های رای حضور دارد.
با انصراف اینچه احتمال کشیده شدن انتخابات به دور دوم کمرنگ تر شد.
زمزمه های انصراف سینان اوغان نیز به گوش می‌رسد.. Image
نکته کلیدی:
انصراف محرم اینچه و سینان اوغان به سود قلیچدار اوغلو خواهد بود.
Read 4 tweets
Jan 19, 2023
🔰اوکراین، هسته‌ای یا دیگری؟
🔴رسانه های عراقی خبر از دیدار قاآنی فرمانده سپاه قدس و برت مک گورک هماهنگ کننده شورای امنیت ملی آمریکا در امور خاورمیانه و شمال آفریقا خبر میدهند. این دیدار با توجه به حضور همزمان قاآنی و مک گورک در بغداد دور از انتظار نیست.
مک گورک را در این سفر، آموس هوخشتاین هماهنگ کننده ویژه ریاست جمهوری آمریکا در امور زیرساخت های جهانی و امنیت انرژی همراهی میکرد. او یک یهودی است که در اسرائیل به دنیا آمد. هوخشتاین در مذاکرات مرزی اخیر لبنان و اسرائیل نقش اصلی را ایفا کرد.
روزنامه عراقی المدی درباره دیدار قاآنی و مک گورک در بغداد نوشت:
یک مقام ارشد در چارچوب هماهنگی گروه های شیعه به المدی گفت که سفر همزمان مک گورک و قاآنی به بغداد تصادفی نیست، بلکه از قبل برنامه ریزی شده بود.
Read 13 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(