1/8 Tal com vaig dir a començaments de més (2/12) en un enfilall de 9 twits comentant unes afirmacions aparegudes en una entrevista a Naiz on es comparava la FV i l’eòlica amb les tèrmiques fòssils i nuclears.
Passo ara a comentar la nuclear . . .
2/8 Ja fa temps, el Worldwatch Institute va publicar una interessant taula entorn dels materials residual de baixa activitat produïts pel desmantellament d’un reactor d’1 GW tipus PWR: gairebé 18.000 m3, que representaven el transport de materials amb 1.363 camions.
3/8 El 14 de maig de 2014, a la XXVIII CCFSNiES que organitza el GCTPFNN (@FuturNoNuclear), vam poder gaudir i aprendre de les sàvies paraules del bon amic Jan Willem Storm van Leeuwen, consultor independent i membre del Nuclear Consulting Group.
@FuturNoNuclear 4/8 Aqui la gravació en vídeo de la seva conferència.
-Enllaç al vídeo:
@FuturNoNuclear 5/8 Entre els incomptables treballs que ha fet, n’hi ha un que referència als materials necessaris per a la nuclear. Jan Willem ha comptabilitzat l’entrada i sortida de materials en tot el cicle del combustible nuclear per a un reactor d’1 GW. . . .
Cicle comb nuk.
@FuturNoNuclear 6/8 i aquí, la imatge gràfica del flux de materials necessaris
-flux de materials
@FuturNoNuclear 7/8. . . i compara la generació d’electricitat mitjançant nuclears i el vent (tant off-shore com on-shore). La conclusió: per generar 1 kWh amb nuclear es necessiten gairebé 40 vegades més materials que no pas generar 1 kWh amb eòlica.
-Imatge comparant 1kWh nuk amb 1 kWh eòlic
@FuturNoNuclear 8/8 Si es vol saber més de la feina feta per Jan Willem Storm van Leeuwen, podeu passar una bona estona de lectura i d’aprenentatge a la seva web, stormsmith.nl/index.html
1/9 - Aquesta tardor ha fet 40 anys que el Worldwatch Institute de Washington, va iniciar la publicació de State of the World: A Worldwatch Institute Report on Progress Toward a Sustainable Society, que es van publicar, cada any, fins l’any 2017 en.wikipedia.org/wiki/Worldwatc…
2/9 - El Worldwatch Institute va ser fundat per Lester R. Brown l’any 1974, publicant els Worldwatch Papers. En a ser director fins l’any 2000, quan va fundar el Earth Policy Institute (2001). El Worlwatch Institute va deixar de funcionar l’any 2017. en.wikipedia.org/wiki/Lester_R.…
3/9 - En el Overview de la primera edició de l’any1984, Lester R. Brown hi escribia: “La sostenibilitat és un concepte ecològic amb implicacions econòmiques. Reconeix que el creixement econòmic i el benestar humà depenen de la base de recursos naturals . . . “
1/4 - Als inicis dels anys 80 de segle passat hi va haver a Catalunya molt interès en conèixer, de primera mà, l’experiència iniciada pels Die Grünen a Alemanya i la seva relació amb els anomenats, aleshores, moviments alternatius. I ara fa 40 anys s’organitzen unes jornades . .
2/4 - I, l’interès que havien despertat l’explicàvem així:
3/4 - La programació va comptar amb persones de primera fila entre els Die Grünen. Bio Laden, Ufa Fabrik, . . . .
1/29 Fa poc que l’enginyer @joanvilallanars publicava “La mentida energètica: viure a Roma o a Uruk”, desmuntant els arguments que una advocatessa havia escrit, fent-se altaveu d’aquells que són incapaços de mirar el món de cara i veure la crisi climàtica jvila.cat/ca/?p=2849
2/29 El bon amic Joan posava números a les necessitats actuals d’energia (23 TWh) i la generació existent avui (0,36 TWh) a les comarques gironines, comparant-les amb diverses societats del passat. I també estimava la demanda prevista al 2050 (6,57 TWh)
3/28 Un molt bon exercici d’alfabetització energètica al nostre país, tan necessitat de coneixements entorn de l’energia, que ens foren negats ja pel franquisme (que havia creat els seus monopolis en totes les fonts fòssils d’energia) i també després . . . .
A la primavera d'enguany ha fet 40 anys que la revista CEUMT - La revista municipal va publicar l'article L'aprofitament de la força del vent va Catalunya, on es feia una primera valoració del potencial eòlic
Aquí el podeu llegir sencer energiasostenible.org/mm/file/198403…
Va ser possible a partir d'una enquesta feta a tots els municipis de Catalunya i a les unions locals de la @uniopagesos i considerant aerogeneradors de 12 i 24 metres de diàmetre de rotor.
Estimava que la potència disponible podria estar compresa entre més de 5.334 i 7.718 MW
@uniopagesos i l'energia produible podria ser de l'ordre de 18 TWh/any
1/12 A finals de l’estiu de fa ja 20 anys (9/2004) en Werner Weiss, que va ser el fundador d’AEE INTEC – Institute for Sustainable Tecnologies a Gleisdorf (Austria) i una persona pionera, i molt experta, en energia solar tèrmica . . . . @AEE_INTEC aee-intec.at/index.php?lang…
2/12 . . . . . em va convidar a participar en el 7. Internationalles Symposium für Sonnenenergienutzung: SOLAR 2004, on hi vaig presentar la ponència Spain’s Focus on Solar Energy: A Vision from Catalonia. Es pot descarregar a: energiasostenible.org/mm/file/200409…
3/12 En Werner va ser convidat, l’any 2005, a Barcelona per participar en la XIX Conferència Catalana per un Futur No Nuclear i Energèticament Sostenible (XIX CCFSNiES) dedicada a Escalfar aigua amb el Sol. energiasostenible.org/ca/gctpfnn/con…
1/12 Arran de l’acte vandàlic que varen fer alguns energúmens anti-eòlics, al futur parc eòlic Galatea, fent caure una torre de mesura del vent, vull denunciar públicament que actes com aquest, s’han fet a #Catalunya des de fa anys. Posaré un parell d’exemples
2/12 Fa ja 20 anys, que el GCTPFNN (@FuturNoNuclear) publicava en “VENTS DEL MÓN (núm. 27) - butlletí d’informació eòlica”, el seu editorial dedicat al vandalisme eòlic a Catalunya.
Vegeu tots els butlletins publicats en aquest enllaç energiasostenible.org/ca/gctpfnn/but…
@FuturNoNuclear 3/12 Els energúmens que el practicaven s’havien acarnissat contra el projecte eòlic popular que es proposava, aleshores, a La Morera de Montsant (Priorat) i que comptava amb el suport de la seva població i del seu Ajuntament energiasostenible.org/mm/file/ventsm…