De mythe van ‘één miljoen woningen’: hoe de bouwcijfers worden opgerekt
Het tekort aan betaalbare woningen doet veel Nederlanders pijn. ‘We moeten 1 miljoen woningen bouwen’, werd een populair evangelie dat in de verkiezingsstrijd door alle partijen werd beleden.
Maar zijn er echt zoveel woningen nodig? Het werkelijke #woningtekort blijkt lang niet zo gigantisch als de bouwwereld doet voorkomen. En intussen poetst de minister van Binnenlandse Zaken de bouwcijfers in haar voordeel op.
@Cobouw en @FTM_nl zijn gaan spitten in de #woningmarkt.
Wat blijkt? Het woningtekort is veel minder dan gesuggereerd: als er nu 120.000 woningen worden toegevoegd, heeft Nederland genoeg woningen.
Demissionair minister Kajsa Ollongren (D66; Binnenlandse Zaken) trekt een rookgordijn op over hoeveel woningen er jaarlijks bijkomen.
Regio’s en gemeenten met de ambitie om veel woningen te bouwen, spannen het standaard rekenmodel voor bevolkingsprognoses voor hun karretje om zo de groei van het aantal huishoudens – en daarmee de vraag naar woningen – cosmetisch op te rekken.
Nederland had jaren geleden kunnen anticiperen op het tekort dat op de woningmarkt heerst. Daardoor hadden de krappe markt en de exploderende huizenprijzen er nu heel anders uitgezien.