CBS heeft het aantal overlijdensgevallen bijgewerkt t/m week 49 van 2021. In week 49 overleden er 4114 mensen. Dat is 34.2% meer dan verwacht.
Een draad over de sterfte per week en sterfte door corona.
2/
Ik kijk naar:
1) Oversterfte adhv historische gemiddeldes (tweet 3/4) 2) Sterfte door corona met een dynamisch linear model (DLM) (tweet 5) 3) Sterfte door corona met model gebaseerd op plaats van overlijden (tweet 6)
Het aantal sterfgevallen in week 49 aan de hand van deze methode is 761.
De sterfte door corona tot nu toe is dan 37029.
De relatieve oversterfte was afgelopen week het hoogste in Zeeland: 84%.
Dit is de hoogste oversterfte in Zeeland sinds het begin van de crisis en die komt in de buurt van de oversterfte in Noord-Brabant en Limburg tijdens de eerste golf.
Conclusie: De oversterfte is nog steeds op een zeer hoog niveau maar lijkt iets gedaald ten opzichte van vorige week.
De hoge sterfte onder WLZ-gebruikers (voornamelijk onder verpleeghuisbewoners) stabiliseert terwijl die daalt in de overige bevolking.
Het is lastig om te bepalen waar het nu heen gaat maar voorlopig is de verwachting dat de oversterfte wat zal dalen, in lijn met de dalende Deltagolf.
In welke mate de boosters en/of de Omicron-variant hier op korte termijn veranderingen in zullen brengen is nog even afwachten.
Dit moet ik er blijkbaar elke keer weer bij zetten: ja, de vaccins werken goed tegen sterfte. Nee, ze zijn niet perfect en dus voorkomen ze niet alle sterfgevallen.
Maar met tienduizenden besmettingen per dag sterven er alsnog vele mensen, zelfs met een uitermate goed vaccin.
De verschillen tussen de oversterfte cijfers van het CBS en RIVM leg ik hieronder uit. We spraken hier ook over met @rubenivangaalen die dat in detail uitlegt: signaalwaarde.nl/aflevering-6/
Toch maar weer even een draadje over de Omicron variant. Waarom adviseert het OMT zulke strenge maatregelen, terwijl we nog zo weinig weten?
En waarom ik toch hoopvol en optimistisch blijf 🧵
2/
De reden dat de meeste experts bezorgd zijn is vanwege onze uitgangspositie (hoge druk op de zorg) in combinatie met de duidelijke data dat Omicron zich razendsnel verspreidt.
Als onze uitgangspositie fantastisch was geweest, hadden we meer ruimte gehad.
3/
Ik volg hier drie lijnen, die de WHO ook gebruikt om varianten op te schalen tot ‘Variant of Concern’ (wat Omicron is):
1) Verspreidt de variant zich sneller?
2) Is de variant beter in staat onze bescherming te omzeilen?
Artikel achter betaalmuur, maar korte samenvatting: als je je in het debat mengt, is het bijna een gegeven dat je te maken krijgt met een lading aan drek.
Die drek varieert van volksverraad/tribunalen tot online intimidatie tot serieuze bedreigingen.
In welke mate dit impact heeft op ons werk, is lastig om te beoordelen (het zal in ieder geval geen positieve invloed hebben).
Het grootste probleem zit, wat mij betreft, in potentiële zelfcensuur: je denkt vaak toch extra na over wat je zegt en of je zelfs iets zegt.