Artikel achter betaalmuur, maar korte samenvatting: als je je in het debat mengt, is het bijna een gegeven dat je te maken krijgt met een lading aan drek.
Die drek varieert van volksverraad/tribunalen tot online intimidatie tot serieuze bedreigingen.
In welke mate dit impact heeft op ons werk, is lastig om te beoordelen (het zal in ieder geval geen positieve invloed hebben).
Het grootste probleem zit, wat mij betreft, in potentiële zelfcensuur: je denkt vaak toch extra na over wat je zegt en of je zelfs iets zegt.
Ik heb zelf het idee dat ik nog steeds alles zeg wat ik wil zeggen, maar ik ben overduidelijk minder onbevangen dan een jaar geleden.
En als wetenschappers zich als gevolg van intimidatie en bedreiging (deels) uit het publieke debat onttrekken, verliezen we iets fundamenteels.
We ervaren het allemaal als onze verantwoordelijkheid om de meest actuele kennis en de realiteit rondom corona te delen. Dat is niet per se omdat we dat alleen leuk vinden om te doen (kennis delen), maar wordt bovenal gedreven door de wens om de publieke zaak te mogen dienen.
Nabrander: We (voor zover ik dat kan inschatten voor de rest) voelen ons ondersteund door de instituties waar we werken en dat is een groot goed. Belangrijk blijft dat organisaties zoals de @tweetsunl en @_knaw maar vooral de politiek hier werk van maken.
Persoonlijke noot: dit treft meer groepen die zich onbedoeld in het publieke debat plaatsen vanuit de wens om mensen te informeren, zoals zorgverleners. Zorgverleners die in zeer kwetsbare posities kunnen werken. Daar mag wat mij betreft ook meer aandacht voor zijn.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Toch maar weer even een draadje over de Omicron variant. Waarom adviseert het OMT zulke strenge maatregelen, terwijl we nog zo weinig weten?
En waarom ik toch hoopvol en optimistisch blijf 🧵
2/
De reden dat de meeste experts bezorgd zijn is vanwege onze uitgangspositie (hoge druk op de zorg) in combinatie met de duidelijke data dat Omicron zich razendsnel verspreidt.
Als onze uitgangspositie fantastisch was geweest, hadden we meer ruimte gehad.
3/
Ik volg hier drie lijnen, die de WHO ook gebruikt om varianten op te schalen tot ‘Variant of Concern’ (wat Omicron is):
1) Verspreidt de variant zich sneller?
2) Is de variant beter in staat onze bescherming te omzeilen?
CBS heeft het aantal overlijdensgevallen bijgewerkt t/m week 49 van 2021. In week 49 overleden er 4114 mensen. Dat is 34.2% meer dan verwacht.
Een draad over de sterfte per week en sterfte door corona.
2/
Ik kijk naar:
1) Oversterfte adhv historische gemiddeldes (tweet 3/4) 2) Sterfte door corona met een dynamisch linear model (DLM) (tweet 5) 3) Sterfte door corona met model gebaseerd op plaats van overlijden (tweet 6)