[2/15] Danmark huser 37000+ arter, nogle røde, nogle blå 😉. Det er intet i forhold til troperne, hvor der på en hektar i regnskoven findes flere arter end i hele #dknatur. Men det er nu sådan, det er. Det er vores #biodiversitet.
[3/15] Noget natur har det fint. Hvis du trives med mere CO2, vand, varme og næringsstoffer, er du godt kørende i et moderne kulturlandskab. Tidsler, brændenælder, kørvel, skvalderkål, mælkebøtter, burresnerre, bynke, højt græs. Grønne marker. Det koger.
[4/15] Det forplanter sig op i økosystemet. Lever du af frisk, frodig og grøn #dknatur, har du det strålende. Store fugle, store pattedyr, stor fremgang. Og verdensmål 16, stærke institutioner (EU), sikrer deres beskyttelse.
[5/15] Med klimaændringerne sker der også massiv indvandring af sydlige arter, så der netto kommer flere. Generelt er det tæskealmindelige "vejkantsarter" fra Hannover-kanten. National uddøen går MEGET langsommere end den konstante indvandring.
[6/15] Arter, der kan lide vores haver, trives såmænd også aldeles ok. Der er mange humlebier, der har det fint eller måske endda er i fremgang. De trives med hvad som helst, bare det blomstrer.
[7/15] MEN MEN MEN... når man kigger på fx de hjemmehørende planter, som er grundlaget i vores natur, viser det sig, at blot 1/3 trives, mens 2/3 mistrives og går tilbage i udbredelse. Timian, guldblomme, djævelsbid, blå anemone, kantet kohvede, listen er MEGET lang.
[8/15] Den tilbagegang forplanter sig til alle de arter, der er afhængige af disse "taberplanter". Det er der mange bier, der er, fx. Klokkehumle, enghumle, tormentiljordbi, blåhathvepsebi, sølvjordbi, organge jordbi, langhornsbi, jamen listen er lang.
[9/15] For sommerfuglene er der tale om et rent kollaps, som slet ikke ser ud til at være bremset. Skovlysningernes sommerfugle er allerede helt uddøde, mange flere er på vej.
[10/15] De store insekter, som kræver stor natur, ældgamle træer, blomstrende buske, skovlysninger, ådsler, lort, uforstyrret jordbund, har det ligeledes helt ad h til.
[11/15] Det forplanter sig også hele vejen opad. Vis mig en fugl, der lever af store insekter, og jeg skal vise jer en art, der er uddød eller ved at uddø. Tænk, at vi er nødt til fodre vores kirkeugler og store OM SOMMEREN?!?! Hvor taberagtigt kan det blive?
[12/15] Hvad skal de da have? Blomsterne, insekterne og alle de andre skal have vilde landskaber med naturlig dynamik. Gamle skove, lunde, enkelttræer, buske, krat, slid, græsning, lort, ådsler.
[13/15] Det kan vi få med naturnationalparkerne. Store statslige områder, hvor natur og biodiversitet entydigt er førsteprioritet. Hvor de store planteædere er med til at skabe variationen. Det hedder #rewilding, og det sparker røv.
[14/15] Det er sådan her, det bl.a. kommer til at se ud. Et ubegribeligt og bjergtagende blomstermylder. Hvor de arter, der ellers er i tilbagegang, pludselig stortrives. Og hvor de store dyr bare er en integreret og helt naturlig del af naturen.
[15/15] Naturnationalparker er selvfølgelig ikke det eneste virkemiddel. Der handles også i det åbne land, i plantager, skove, parker, have, byer, infrastruktur, overalt. Men bundlinjen er: Den truede #biodiversitet rasler ned. Og det, vi har gjort hidtil, virker ikke. DEL GERNE!
[+1] Og hvor er der dog mange besøgende i den slags natur! På Molslaboratoriet har vi i 2021 haft mere end 70.000 gæster, således benyttede 45.000 gæster den ene af vore to store stier i perioden marts-december.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
"Alle politiske partier, herunder ikke mindst @venstredk, ønsker at fremme #biodiversitet." MEN... når #dkpol så endelig vælger at prioritere #dknatur, kaldes det "snævre og ensidige interesser". 🤪 Følg med herunder for at lære mere om truede arter mm. stiften.dk/artikel/tid-ti…
Dette er arterne opført på den danske rødliste som truede. 2799 ud af 13263 vurderede arter. Det er 21%. Rødlisten vurderer risikoen for, at en art forsvinder inden for de næste 100ish år. En del er allerede uddøde. Flere kommer til.
For hjemmehørende plantearter er der 316 truede ud af 1139. Det giver 28%. Mange knyttet til overgangsnatur, enten mellem skov/åbent land eller våd/tør. Bemærk lige, hvor mange der hedder noget med "bakke". De ellers uopdyrkelige skrænter endte med at blive dyrket alligevel. 😢