James Webb Uzay Teleskobu'nda en kritik aşama başarıyla tamamlandı, güneş kalkanı açıldı. Gelin Hubble'ın varisi ve adını nereden aldığı hakkında biraz bilgilenelim. 🤓 #JamesWebbSpaceTelescope
Webb teleskobu adını 2002'de NASA'nın Apollo programı müdürü olan James Webb'ten aldı.
Webb, insanlı ilk Apollo uçuşundan önce Gemini ve Mercury programları arasındaki tüm insanlı uzay lansmanlarında gözetmenlik yapmıştır.
Sadece insanlı çalışmapara katkıda bulunmayan Webb, nasa’nın mariner ve Asteroit kuşağının dışına yolculuk yapabilmiş ilk sondası pioneer robotik sondaları üzerinde çalışmaya başlamasını da sağlamıştır.
Görsel: Pioneer Sondası Yapım Aşaması
2002'de Webb'i katkılarından dolayı onurlandırmak için Hubble Uzay Teleskobu'nun yenileme teleskobu olan "Next Generation Space Telescope" un ismi "James Webb Space Telescope" olarak değiştirildi ve adı son halini aldı.
Webb teleskobu, Evren'in daha derinliklerine bakmak; 13,5 milyar yıldan fazla bir zaman öncesine giden olayları tespit etmek ve 1.5 milyon km uzaktaki gözlem istasyonuna gönderilmek üzere tasarlandı.
Görsel: NASA
Aynı zamanda bilim insanları uzak gezegenlerin atmosferlerini incelemeyi ve olası yaşam belirtilerini algılamayı amaçlıyorlar.
Başlarda 10 metre olması planlanan teleskobun ölçüleri 2000 yılında 8 metreye 2001 yılında ise son hali olan 6,5 metreye düşürüldü.
Günümüze yaklaştıkça boyu kısalan Webb teleskobu Hubble ile kıyaslandığında bayağı büyük duruyor. 🤓
Görsel: Scitechdaily.com
Fiziksel farkı ve daha güncel teknolojileri barındırması dışında Webb'in Hubble'dan en öne çıkan farkı Evreni kızılötesi görecek şekilde ayarlanmış olması.
Peki neden kızılötesi ? 🤔
Evet doğru tahmin ettiniz. 🤓 Evrende yayılmış bulutsuların arkalarına sakladıkları keşfedilmeyi bekleyen ufukları daha kolay algılayabilmek için tabiki.
Evrende gezerken Maymun Başı Bulutsusu'nu Hubble soldaki gibi görüyordu. Webb ise sağdaki gibi görecek. Sağda merkezin hemen üstünde ve solunda yeni oluşan bir yıldızdan ışık geliyor. Ancak bunu solda göremiyoruz.
Özetle evren hala keşfedilmeyi bekleyen gizemlerle dolu ve insanlık olarak bu gizemleri keşfetmek ve anlamlandırmak için yeni bir adım James Webb Uzay Teleskobu.
Çizim: Northrop Grumman