#raportzportfela#sezon2#portfeldywidendowy
1/14
Witajcie, zgodnie z zapowiedzią, na rachunku pojawiła się wpłata w wysokości - 10 000 pln. Dla przypomnienia:
💫 saldo początkowe - 19 472,33 pln
💫 suma dopłat w 2022 r. - 10 000 pln #ike#ikze#dywidenda
2/14
Pjawiły się też pierwsze zakupy: #decora - 50 akcji - cena 35,80 pln #voxel - 45 akcji - cena 45,10 pln #toya - 210 akcji - cena 7,95 pln #tim - 45 akcji - cena 39,50 pln
Uzasadnienie w dalszej części.
💰 Wolna gotówka - 2 615,16 pln
📄Wyciąg ⬇️
3/14
Wykresy dla spółek z portfela i inne informacje. #atal
Kurs na dziennym pod MA200. Na tygodniowym ciekawy układ MACD.Dobre prognozy na 2022 rok,po najlepszym w historii 2021.Czekam cierpliwie na wyniki finansowe i informacje o dywidendzie.
Szczegóły⬇️
4/14 #domdevelopment Na wykresie tygodniowym układ MACD daje pewne nadzieje. Musimy jednak poczekać na sygnał kupna.
Wyniki za 2021 poznamy 18 marca. Bardzo jestem cieakwy jak rynek oceni potencjał największych dewelopwerów w tym roku. #ike#ikze
5/14 #cognor
Kurs na dziennym oddalił się od MA200 i pokonał MA130. #bowim zapowiedział przymiarkę do dydwidendy zaliczkowej na najbliższym NWZA. Jaki ruch w tym temacie wykona #cognor ? Cały tydzień #cognor zakończył wzrostem o blisko 6%. #ike#ikze
7/14 #kęty z jednej strony korekta wydaje się być oczywista po ostatnich wzrostach. Z drugiej na wykresie tygodniowym mamy sygnał kupna na MACD. Bardzo jestem ciekawy, w którą stronę podąży rynek. #ike#ikze#inwestycje#dywidenda
8/14 #ferro na wykresie dziennym widać, że dotarliśmy do muru jakim jest MA200. Tu kurs póki co zatrzymał się. W przypadku #ferro na wykresie tygodniowym również czekamy na ukształtowanie się MACD.
Dla przpomnienia zamieszczam reko z II półrocza dla #ferro
9/14 #tim z nowych środków dokupiłem akcje #tim . Przekonują mnie wyniki grudnia, które podała spółka w styczniowym komunikacie. Oprócz tego zamieszczam jeszcze raport dla #TIM od @noblesecurities .
10/14 #toya w tydzień urosła o 4,33% . Kurs niedawno przebił opór, a teraz przyjdzie się mu zmierzyć z MA200 i MA130 i to w jednym momecnie. Do pow.5% swoje udziały zwększył Norges Bank. Traltuję to na plus. #ikze#ikze#dywidenda#akcje
11/14 #decora dukpiłem pakiet akcji z uwagi na:
- szacunki wyników za 2021,
- listopadowe zakupy insiderskie,
- szansę na wyższą dywidendę,
- poziom kursu w dniu zakupu,
- reko od DM BOŚ z listopada - 43,80 pln
- ocenę branży #ike#akcje#ikze#analiza
12/14 #voxel
Od dłuższego czasu przyglądałem się spółce. Obecną wycenę uznałem za atrakcyjną, choć kurs może się jeszcze kołysać.
Szczegółową analizę prowadzi i co jakiś czas odświeża np. #dmBOŚ
Link ⬇️: infostrefa.com/infostrefa/pl/…
13/14
Warto obserwować komunikaty ze spółek, bo niewątpliwie rozkręca się karuzela informacji o zaliczkach na dywidendy i dywidendach. Przykłady z minionego tygodnia to: #bowim i #introl (był rok temu w portfelu).
14/14
Tradycyjnie zachęcam do udostępnienia mojego raportu z portfela, jeśli ma on dla Was jakąś wartość. Każde Wasze udostępnienie, to dla mnie duża satysfakcja i motywacja do dzielenia się informacjami w przyszłości.
I pamiętajcie, przed każdą decyzją inwestycyjną warto przeprowadzić własną analizę lub poradzić się specjalistów.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
📊 Dzisiaj zapraszam Was do zapoznania się z zestawem pojęć związanych z #CashFlow .
Na kolejnych infografikach postaram się przybliżyć takie zagadnienia jak:
1⃣ Cash Flow – co to właściwie jest?
2⃣ Przychody i wypływy
3⃣ Znaczenie netto przepływów pieniężnych
4⃣ Cash Flow operacyjny
5⃣ Cash Flow inwestycyjny
6⃣ Cash Flow finansowy
7⃣ Dlaczego cash flow jest ważny ?
8⃣ Prognoza cash flow
9⃣ Analiza cash flow
Mam nadzieję, że ten ogólny materiał zachęci Was do bliższego zaprzyjaźnienia się z tematem.
Może on być pomocny choćby w lepszym zrozumieniu sytuacji finansowej np. spółki #Votum, której wyniki komentowano szeroko w ubiegłym tygodniu.
Zagadnienia związane z #CashFlow są również kluczowe z punktu widzenia inwestorów dywidendowych.
Jeśli spółka chce wypłacić dywidendę, to po prostu musi posiadać niezbędne środki, a to nie zawsze jest takie oczywiste mimo pozytywnych wyników finansowych.
Dajcie znać czy materiał był pomocny.
✅ Jeśli uznacie, że warto to 🔁#retweet będzie mile widziany i za każde udostępnienie z góry dziękuję.
#RaportzPortfela#Sezon3
1/25🧵
Witam Was serdecznie w kolejnym podsumowaniu tego,co wydarzyło się w portfelu opartym o spółki dywidendowe.
Każdy dzień przybliża nas do wiosny i do publikacji wyników.Jak to się przełoży na dywidendy to zobaczymy.
Zaczynamy🏁
2/25
Kluczowe wartości z portfela:
💫 saldo początkowe▶️19 472,33 pln
💫 suma dopłat w 2022 r.▶️17 766 pln
💫 suma dopłat w 2023 r.▶️16 000 pln
💰 gotówka▶️8 533,71 pln
W tym tygodniu nie wykonałem żadnych operacji.
📄 Wyciąg z rachunku🔽 #ike#ikze#portfel
3/25
Emocji nie brakowało i dlatego już teraz przechodzę do opisu sytuacji w spółkach.
Przypominam, że stopy zwrotu i wykresy dotyczą okresów tygodniowych.
🔸#cognor +15,14%
Niewątpliwa gwiazda tygodnia. Mocne wzrosty poparte rosnącymi obrotami i ATH kursu.
#RaportzPortfela#sezon2
1/19🧵
Gdy #wig20 zanotował dodatni tydzień, portfel obsunął się w przeciwnym kierunku.
Życie toczy się dalej.
Zapraszam do zapoznania się z raportem z portfela.
Zaczynamy🏁 #ike#ikze#inwestycje
2/19
Czerwień szczypie w oczy. Trzej winni to #atal, #ferro i #toya.
Dla przypomnienia kluczowe wartości z portfela:
💫 suma dopłat w 2022 r.▶️17 766 pln
💰 gotówka▶️504,35 pln
📄 Wyciąg z rachunku 🔽
#raportzportfela#sezon2#dywidenda
1/25 🧵
Za nami kolejny tydzień. Czekamy na uchwalenie rekomendowanych poziomów dywidend i co za tym idzie kolejne wypłaty w podanych terminach.
Tydzień do tygodnia portfel obniżył swoją rentowność.
Zapraszam 🏁
#raportzportfela#akcje
2/25
Jak widać w poniższym zestawieniu w obniżeniu rentowności portfela najbardziej zawinił #cognor -6,81%, #tim dołożył swoje.
Na pochwałę zasługuje #rokita, która przypomnę wypłaciła już dywidendę. IMO jest to dobry prognostyk.
3/25
Dla tych z Was, którzy po raz pierwszy czytają ten materiał, przypominam poniżej kluczowe wartości z portfela:
💫 suma dopłat w 2022 r.▶️ 17 766 pln
💰 Gotówka▶️272,75 pln.
📄Wyciąg z rachunku wygląda następująco🔽
#raportzportfela#sezon2#dywidenda
1/25
Zwolennicy budowania portfeli dywidendowych zachęcają do reinwestowania dywidend. Ja również zakładam takie działanie. W oczekiwaniu na ich wypłatę warto śledzić wyniki i poczynania spółek. Zapraszam do lektury.🧵
2/25
Dla przypomnienia kluczowe wartości z portfela:
💫 suma dopłat w 2022 r.▶️ 17 766 pln
💫 rentowność w obecnym sezonie▶️-4,15%
💰 Gotówka▶️272,75 pln.
📄Wyciąg z rachunku wygląda następująco🔽 #ike#ikze#akcje
3/25
💰Na chwilę obecną na rachunek wpłynęła tylko dywidenda z #rokita. Wbrew pozorom, szybki transfer środków przy obecnej inflacji ma znaczenie.
Oto jak wygląda kalendarz dywidendowy:🔽 #akcje#ike#ikze#dywidenda#reinwestycja