Pluimfoto van Pavel Aleynikov. Gemaakt vanaf het balkon van zijn appartement in een flatgebouw aan de rand van Torez, uitkijkend op Pervomaiskyi. Deze versie van foto werd op 17 juli 2014 gepubliceerd op Twitter.
Zichtlijn vanaf linkerzijkant balkon appartement fotograaf Pavel Aleynikov.
Zichtlijn vanaf linkerzijkant balkon appartement fotograaf Pavel Aleynikov.
Vanaf het dak van het flatgebouw maakte Pavel Aleynikov foto's van de zwarte rook van de crashsite bij Grabovo, ten noordwesten van de flat.
Dezelfde pluimfoto van Pavel Aleynikov, gepubliceerd door Bellingcat op 27 januari 2015. Deze versie van de foto oogt donkerder dan de versie die op 17 juli 2014 op Twitter verscheen. De pluim is hierdoor minder zichtbaar. Volgens Bellingcat is deze foto onbewerkt.
Andere pluimfoto Aleynikov, gepubliceerd door Bellingcat op 27 januari 2015. Dit was 1ste foto die Aleynikov maakte van het verschijnsel, maar deze beleefde dus zijn première na publicatie van de '17 juli 2014 foto'. De foto is uitgezoomd, zodat overhangende kabels te zien zijn.
De ingezoomde pluimfoto van Pavel Aleynikov over de uitgezoomde pluimfoto gelegd.
Bij verhoging van het contrast van de twee pluimfoto's van Pavel Aleynikov blijkt dat de pluim niet geheel wit is. Een zwart spoor krult omhoog in het witte deel van de pluim.
De twee pluimfoto's van Aleynikov zijn met interval van 7 seconden gemaakt. Terwijl zwarte spoor van vorm verandert doordat de wind het uiteen blaast, blijft vorm van witte spoor onveranderd. Het witte spoor verplaatst zich wel, maar op een statische manier, het waaiert niet uit.
Op de persconferentie van 28 september 2016 toonde het JIT een pluimfoto die gemaakt is vanuit het naast Torez gelegen Snizhne door een onbekende fotograaf.
De pluim op de foto van de onbekende fotograaf uit Snizhne wordt goed zichtbaar na vergroting van het contrast.
De Rechtbank Den Haag toonde tijdens de zitting van 8 juni 2021 een tweede foto van de pluim, gemaakt door dezelfde onbekende fotograaf uit Snizhne. Deze foto is uitgezoomd.
Een bewoonster van Snizhne, Irina Mazurova, plaatste op 15 juli 2014 twee foto's op de VKontakte-site News of Snezhnoe van zwarte rook aan de horizon. De foto's zijn duidelijk vanuit hetzelfde camerastandpunt gemaakt als de pluimfoto's. De ene uitgezoomd, de andere ingezoomd
De ingezoomde foto die Irina Mazurova op 15 juli 2014 via haar VKontakte-account op News of Snezhnoe plaatste. Het appartement waar de foto gemaakt is, werd bewoond door Mazurova. Zij is verhuisd naar Koersk. Op News of Snezhnoe zijn geen pluimfoto's te vinden.
Fotolocaties van Aleynikov in Torez en Mazurova in Snizhne ten opzichte van elkaar en ten opzichte van het landbouwveld bij Pervomaiskyi.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
JIT toonde op de persconferentie van 2018 een motormantel en straalbuis (ofwel uitlaat) van een Bukraket. Later bleek dat niet bewezen kon worden dat deze afkomstig waren van de fatale raket. Ze zijn tijdens het requisitoir van het Openbaar Ministerie onbesproken gebleven.
Ook van een stabilisatievin, datakabel en drie scherven van een Bukraket heeft het JIT niet kunnen vaststellen of ze afkomstig zijn van de raket die MH17 neerhaalde.
Zo'n 30 procent van vliegtuigwrak is geborgen en naar Nederland gebracht. Een deel daarvan is gebruikt voor reconstructie op vliegbasis Gilze-Rijen, met name van de cockpit. 3D-animatie van het Openbaar Ministerie:
Animatie van Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) over hoe MH17 is geraakt door Bukraket.
Bukraket vloog MH17 tegemoet, volgens OvV en JIT. De springkop van de raket detoneerde op afstand, linksboven de cockpit. Deeltjes uit springkop doorboorden cockpit. Screenshot animatie OvV.
Video van echte Buk-Telar. Met raketten in 'winterkleur'.
Het maximale bereik van een Bukraket is 36 km, volgens het JIT. De fatale raket moet dus zijn afgevuurd binnen een straal van 36 km, een gebied van van 4071,5 vierkante kilometer.
De Rechtbank Den Haag presenteerde in juni 2021 deze visualisatie van het JIT, helaas in een slechte beeldkwaliteit. Het gebied binnen de rode cirkel is het gebied dat zich bevind binnen een straal van 36 km van de plek waar MH17 werd geraakt door een raket.
Aan de hand van wrakstukken MH17 berekende Nederlands Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) dat lanceerlocatie van fatale raket zich bevond binnen gebied van 320 km2 ten zuidoosten van plek waar MH17 geraakt is. In 2015 publiceerde Onderzoeksraad voor Veiligheid deze berekening
Vanaf grensplaats Severniy wordt Russische Buk-Telar via Luhansk en Donetsk naar Snizhne gebracht, staande op trailer van Volvo-truck.
Locaties waar Buk-Telar is gezien, gefotografeerd of gefilmd. Getuigen worden aangeduid met S of V gevolgd door nummer. Vogel-icoontje is bericht op Twitter over het transport. Fototoestel-icoontje staat voor gemaakte foto. Rechthoek met speel-af-icoon staat voor gemaakte video.
Buk-Telar aan Illychastraat in Donetsk, staande op trailer. Op de voorgrond een begeleidend busje met zwaailicht.