צח משה Tsach Moshe Profile picture
Feb 4, 2022 22 tweets 9 min read Read on X
ב-30/6/2012 התבקשתי להיות נוכח בלוויה של סא"ל תותחן, אחד יעקב מידד (מיו) שמו. לא הכרתי את האיש. כשהגעתי לבית העלמין זיהיתי מרחוק את רמס"ד אפרים הלוי, וכבר הבנתי שהייתי צריך להשקיע בקו"ח "קצת" יותר. עוד אני מקשיב להספדים, לחישה באוזני: אתה יודע שהוא חנק אותו עם הידיים?
את מי? ⬇️
שאלתי. "את הנאצי המטונף, את 'התליין מריגה'. הוא נקם בו על מה שעשה למשפחתו". רמס"ד עלה להספיד: "הוא היה הגיבור שלי, הוא היה יותר מכל מה שהכרתי עד אליו". כבר הבנתי שאין לי מושג לאן הגעתי.
ארנסט מיודובסקי (מיו) נולד בברסלאו (פרוסיה) בשנת 1919, לאבא רופא ואמא מורה. ההורים המתבוללים⬇️
של מיו הופתעו כאשר בגיל 12 ביקש להצטרף לתנועת הנוער הציונית 'הבונים'. בפתיחות מפתיעה אישרו את הבקשה החריגה, ומיו התאהב בתנועה, והיה בה פעיל מאוד. שנתיים לאחר מכן עלה היטלר לשלטון ומיו כתב בביוגרפיה (לא פורסמה, כתב-היד אצלי): "כספורטאי מצטיין, הזהירו אותי חברים, שמו עלי עין...⬇️
קיבלתי תעודה נושאת צלב הקרס. בביולוגיה החלו ללמד את תורת הגזע. לקראת סוף השנה החלטתי לבקש מהורי לשלוח אותי ארצה...". כבר כילד מיו הבין שהמצב השתנה ופעל מיד. תכונה שתשרת אותו בעתיד. ההורים יצרו קשר עם ארתור בירם, המנהל האגדי של ביה"ס הריאלי, שסידר למיו סרטיפיקאט וקיבלו ללימודים.⬇️
בכיתתו פגש מיו את חיים לסקוב (חברו הטוב) ואת מוטק'ה מקלף. הוא חזר לבקר את הוריו מס' פעמים, עבר את הבגרויות והתקבל לטכניון. במקביל שירת כגפיר בהגנה, עבר את קורס המ"כים ואת קורס המ"מים. לא מפתיע שב-3/9/39 התייצב בביתן כיבוי האש בחיפה, ודרש להתגייס. "ב – 7/9 היה לחייל הישראלי⬇️
ה-1 שהתגייס לצבא הבריטי בא"י, לסוללת תותחי החוף ה-17. מספרו האישי היה PAL-8001. מיו שירת עד תום המלחמה, כולל בגד' 200 של הבריגאדה, וחזר לארץ. באוג' 47 התקשר אליו, אז המג"ד, מקלף כדי לגייס אותו. "הייתי כבר זקן (28) אבל לא הייתה לי התלבטות". מיו הצטרף למג"ד המבטיח סייע לו והוביל⬇️
פעולות, כולל בליל הגשרים, ופעולות חשאיות בחיפה. בינתיים החל חת"ם להתארגן, ויצאה פק' להעביר את מיו. הוא מיד מונה למפקד סול' בגד' 1 - נפוליאונצ'יקים. מאוחר יותר הפך למפקד גונדה (3 סול') בגד' 402, והשתתף במבצע יואב, אסף וחורב ועוד. בסיום המלחמה מונה למגד 404⬇️
הוא המשיך בקבע עד 54' אז החליט לעזוב את הצבא. "הזמין אותי ס. הרמטכ"ל צבי צור בהצעה לא רגילה: לצאת לחו"ל בשליחות ביטחונית-ציונית...לקדם את עליית יהדות צפון-אפריקה". עם סיום, עבר ליח' קיסריה במוסד בה החל להתקדם. ב-1960 הוא אותר להשתתפות במבצע ללכידת אייכמן: "שני הורי נרצחו בשואה⬇️
ואני היחיד שהשתתפתי ב-2 מבצעי החיסול: אייכמן וצוקורס" [נגיע אליו]. במוסד לא רצו אנשים שמעורבים רגשית, אבל לא יכלו לוותר עליו. שולט בשפות וקר כקרח, הוא התמנה לאחראי הלוג' של המבצע. לא אתאר את המבצע, אבל תקשיבו לאנקדוטה שמאפיינת את מיו: "...בסוף מצאתי שברולט שנת 43 להשכרה ושילמתי⬇️
עליה 5,000 ד' פיקדון. לאחר שחטפו את אייכמן אמרתי לאיסר הראל: חבל על הכסף של המדינה. חזרתי למוסך, החזרתי את האוטו ודרשתי את הכסף. הם נתנו לי". כשאיכמן הוחזק בדירה בבואנוס-איירס יצא מכליו כשחבריו נתנו לנאצי לשמוע רדיו "לקחתי לו את זה מהיד, והוצאתי החוצה, יש גבול לסובלנות".⬇️
'התליין מריגה' ימש"ו: באמצע שנות ה-60 עלתה בפרלמנט הגרמני הצעת חוק להתיישנות פשעי הנאצים. בארץ חיפשו דרך לעורר את הנושא. וב-1965 התקבל מידע על מיקומו של הרברט צוקורס (צ'), מי שהיה אחראי לרצח כ-30 אלף יהודי לטביה. צ' היה גיבור תעופה של לטביה. סלב של ממש. עיתונאי-טייס. ורוצח חסר⬇️
עקבות. צ' נהג לנסוע בגטו ריגה ולירות באנשים כאוות נפשו. לרצוח תינוקות ואימותיהם ברחוב. כשמצא ביכנ"ס ששימש כמקלט ל-300 יהודים, הורה לפתוח את ספרי התורה, שפך עליהם נפט, וזרק רימון רסס פנימה. בפעם אחרת הוא פקד על מאות יהודים להיכנס לתוך אגם ולהטביע את עצמם. סדיסט מטונף.⬇️
במוסד החליטו על צ' כיעד לחיסול. "יוסק'ה בחר אותי למבצע כי אני הייתי רגיל להופיע בזהויות שונות. הסכמתי בתנאי שאין אבטחה שתסכו אותי". מיו החליף זהות ויצא לדרך. עכשיו הוא אנטון קינצלה (זה גם השם של אחד המחברים של הספר שנכתב בעברית על החיסול😉). שולט בספרדית מיו נטמע בריו דה ז'נרו⬇️
בספר חדש יחסית בשם 'המתנקש הטוב' שנכתב על הפרשייה ועל מיו במרכזה, כתב סטפן טילטי: "כשמיו התחיל להתכונן למשימה, דבר אחד הפריע לו: המשקפיים שירכיב. במקום להזמין זוג עם עדשות זכוכית שקופה שישאירו את ראייתו ללא פגיעה, אך עלולות לעורר חשד, הוא בחר בזוג כהה שעלול היה לפגוע בראייתו".
מיו החל ליצור קשרים עם אנשי עסקים, ובעיקר לחפש את הרוצח. מיד כשאיתר אותו נסע אליו למעגן הסירות שבו נפש. מיו הציג עצמו כמשקיע אוסטרי, וכקצין שנפצע בחזית הרוסית. כהוכחה הוא הראה לצ' צלקת בחזה (שהיא באמת רק תוצאה של ניתוח שעבר בבלינסון). כך הצליח לזכות באמונו של הנאצי, ולפתות אותו⬇️
לקיום עסקה גדולה באורוגוואי (הבחירה לבצע את החיסול באורוגוואי היא משום שאין בה עונש מוות בגין רצח אם יתפסו). הנאצי התלהב, אך כחלק מהחשדנות עליה הקפיד כל חייו, דאג לצלם את מיו בסתר, ולאשתו (בתמונה) אמר לפני שטס: "אם מישהו יצליח לחסל אותי, זה יהיה קינצלה ידידי החדש". 4 סוכני⬇️
המוסד כבר חיכו בדירת המסתור במונטווידאו, וברשותם ארגז גדול.
23.2.1965- יום הדין. אחרי בילוי של מס' ימים לקח מיו את צ' "לביתו" לדבר עסקים. מיו נכנס לדירה וצ' אחריו. עם כניסתם התנפלו על צ' הסוכנים. "תנו לי לדבר" צעק הרוצח. יוסק'ה דחף לא יד לתוך הפה כדי להשתיק אותו. צ' נשך את⬇️
יוסק'ה (את הצלקת סחב עד יומו האחרון). צ' המשיך להיאבק, וסוכן אחר הכניס לו מכה עם פטיש בראש. צ' שכב על הרצפה והשתולל. בסוף נאלץ יוסק'ה להוציא אקדח וירה לו 2 כדורים בראש. הם הכניסו אותו לארגז עליו הדביקו את גזר הדין, וכך נכתב: "בהתחשב באחריותו האישית לרציחתם של 30 אלף יהודים⬇️
באכזריות נוראה, הנדון הוצא להורג. על החתום, אלה שלא ישכחו לעולם".
רק ידיעות מסתורית שנמסרו לסוכנויות ידיעות גרמניות ע"י אנונימים שהציגו עצמם כחברי ארגון הקרוי "לעולם לא נוכל לשכוח", הן שהביאו למציאת הגופה. לאחר חקירה היה ברור שידה של ישראל במעל. החיסול הצליח לסכל את החוק הגרמני⬇️
גם היום בלטביה לא שוכחים את צ'. הם אפילו העלו עליו מחזמר: "הרברט עדיין חף מפשע...יש אנשים בודדים שיעידו שהוא היה רוצח ואחרים שיגידו שהוא היה גיבור", אמר הבמאי. אך בממשלת לטביה מתייחסים לצוקורס כפושע מלחמה, ולאורך השנים דחו בקשות של קרובי משפחתו "לשקם" את זכרו במדינה. הדברים של⬇️
הבמאי באמת הכעיסו אותי מאוד, בעיקר כנכד למשפחה שנספתה כליל. אבל אז שמתי לב שגם כאן בארץ הקודש, כשאתה מקליד את השם של הנאצי המטונף בגוגל, אתה יכול לחשוב בטעות שהוא רק טייס תמים (בתמונה). ברור לי שזו רק טעות, ועדיין...⬇️
חזרה למיו שסיכם את הפעולה: "אין כל ספק שזו גם נקמה, גם סיפוק וגם שליחות של העם היהודי לנקום את נקמת הנרצחים".
השירשור הזה הוקדש ליעקב מידד, שהיה תותחן עז נפש, לוחם וציוני גדול.
עליו ועל שכמותו ניתן לנו, בעבר ובהווה, מגש הכסף.
תודה מיו!!

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh

Keep Current with צח משה Tsach Moshe

צח משה Tsach Moshe Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @moshe_tsach

Nov 2, 2024
#פידצבא
בסיום הקרב של סיירת מטכ"ל על כיבוש הגבעה ה'מיוערת' במלחמת לבנון ה-1, זכה דווקא קצין הארטילריה (הקש"א) לשבחים מהרמטכ"ל רפול.
זה סיפור, לא מאוד מפורסם, על איך הפעלת ארטילריה מהירה, נועזת וחדשנית, ביוזמה של קצין צעיר, מנעה את ההשמדה של ה-יחידה.🧵
(בסוף יש גם פרס למצטיינים) Image
עם פתיחת המלחמה פעלה הסיירת, תחת פיקודו של שי אביטל, כצוות קרב גדודי (רגיל) תחת אוגדה 252.
משימת האוג' הייתה להחדיר כוחות שריון לכַּוְכַּבַּא, לחאצביא ולמיוערת, כדי לייצר קו הגנה בגזרה המזרחית. משימת הסיירת הייתה לנוע על בסיס וואדי שבעא ולכבוש את המיוערת (15 ק"מ צפונית לחרמון)⬇️ Image
ב-6 ביוני החלה האוג' לנוע עם מח"ט 401 בראש השיירה והסיירת יחד עם גדוד ההנדסה 606 אחריו.
עם תחילת התנועה, מיד אחרי שהמח"ט עבר, קרס הציר ונחסם. המח"ט המשיך למשימתו, והסיירת יחד עם גד' 606 נאלצו לחפש ציר חלופי. יום לאחר מכן החל גד' ההנדסה לפרוץ ציר עוקף כשהסיירת מאבטחת אותו.⬇️ Image
Read 12 tweets
Nov 11, 2022
הדיון סביב משחקי כדורגל בשבת העלה לי זיכרון ישן, מתקופת הילדות ביפו של שנות ה-80. הוא העלה בי את הזיכרון של הרב אברמיקו בכר זצ"ל, הרב של הקהילה הבולגרית ביפו. הרב שפסק שמשחק כדורגל של מכבי יפו זה פיקוח נפש.
כשהיינו רואים את הרב במגרש, אבא היה ניגש ומברך אותו בספניולית.⬇️ Image
הכרתי את הרב מילדות. היה לי טבעי לראות אותו מעודד את הקבוצה בשבת.
אברהם בכר נולד בטורקיה, עד שמשפחתו היגרה לבולגריה, שם גדל. הוא התחנך על ברכי היהדות האורתודוקסית, והפך לחזן, שוחט ומוהל. בשנת 42' הציל מאות אנשים משיטפון, וקיבל את אות יקיר העיר. השגריר הנאצי שלל ממנו את האות.⬇️ Image
בשנת 1948 עלה הרב לישראל, והשתקע ביפו. עם התפתחותה של העיר, התפתחה גם קבוצת כדורגל סוחפת, והברנז'ה הבולגרית תמכה בה באדיקות.
לאברמיקו הייתה "חנות", זה היה בית הכנסת, בשד' י-ם, צמודה לחנות של השוער האגדי, הרצל קביליו. כששאלו את הרב למה בתוך חנות? הוא ענה: "אני מוכר שירותי דת".⬇️ Image
Read 6 tweets
May 27, 2022
אזהרה! זהו לא שרשור פוליטי. זה שרשור מקצועי של #פידצבא.
האיש בתמונה הוא בריגדיר לוי בנימין. קצין יהודי-קנדי, שהיה למפקד הבריגדה היהודית (החט' היהודית הלוחמת-חי"ל). לבנימין ניתנה אחת המשימות המורכבות ביותר. מעבר ללחימה בכוחות גרמנים מעולים, הוא נדרש למנוע מפקודיו להרוג שבויים.⬇️
נשמע פשוט, לא? הרי מפקדים משגיחים על חיילים כל הזמן, ומסוגלים למנוע מהם פעולות נקם. אבל!! עכשיו תדמיינו קצין ארצישראלי בחי"ל שמשפחתו נספתה בשואה, ולידיו נופלים חיילים גרמנים, שעד לפני זמן-מה גם ניסו להרוג אותו עצמו. איך מתגברים על הרגש?? בנימין ניסה לפנות לשכל המקצועי-מבצעי.⬇️
ב-4/3/1945, עם הכניסה ללחימה העזה של החי"ל באיטליה, מול הכוחות הגרמנים, כתב בנימין מכתב קצר לפקודיו, ובו הוא ניסה להניא אותם מלאפשר לרגש להשתלט על השכל, קרי למנוע מהם הרג שבויים. הוא ראה בזה תנאי לביצוע משימת החטיבה, וכך כתב (בתמונה המסמך המקורי):⬇️
Read 10 tweets
Apr 9, 2022
יאן זיזקה (זי') הוא גיבור לאומי צ'כי שחי בין השנים 1424-1360. גיבור ענק עם חשיפה מינימלית. גנרל עם סיפור חיים מסתורי, עיוור בשתי עיניו, אשר לא הפסיד קרב אחד כל חייו, הכריע באמצעות קרבות הגנה, הראשון להמציא את הטנק (כן) והראשון שהפעיל תותחים מתנייעים. הגיע הזמן להכיר. #פידצבא ⬇️
זי' נולד בבוהמיה (צ'כיה), שהייתה חלק מהאימפריה הרומית הקדושה, בעיירה 'טרוטנובה', למשפחה עניה ממעמד גבוה. אין לנו מידע רב על שנותיו הראשונות ידוע שלמחייתו עסק בלחימה, והשתתף בקרבות רבים. בנערותו איבד זי' את עינו הראשונה, כנראה בזמן שהיה עם נערים בני גילו ולא בקרב.⬇️
המילה Žižka בצ'כית פירושה 'חסר עין', ולכן כונה כך. בגיל 32 כשעבר לגור בפראג, נשכר זי' לעבוד כחבר בקבוצת הציד של המלך. לאחר שנה (כנראה משעמום) הצטרף כקצין לכוחות הגרילה של המלך, במלחמתו בשושלת רוזמברק ממוראביה. זי' ניצל בעור שיניו, בעוד אחיו ומפקדו הועלו על המוקד כשנתפסו.⬇️
Read 16 tweets
Mar 9, 2022
אמיר בוחבוט גרם לי לחשוב על כל הפעמים שנשאלתי על איזה ספר צבאי הייתי ממליץ לקרוא. אז בבקשה:
לרמת לוחם אני ממליץ על הספר 'תיאום כוונות' של הרב חיים סבתו. הרב מגולל בצורה מופלאה ואותנטית את סיפורו במלחמת יוה"כ. קשיים, הצלחות, ערכים ולקחים. ובאמת ברמה של תיאום הכוונת⬇️
@amirbohbot Image
לרמת המ"כ הייתי ממליץ על 'אנשים מול אש' הישן והטוב. הספר הוא תוצר של מחקר רחב מאוד (אלפי נחקרים), אשר נועד להסביר את ההתנהגות של הפרט במצבי קיצון - תחת אש. גנרל מרשל נותן עצות טובות מאוד למפקד הזוטר (לא רק) כיצד לאמן את אנשיו, ומה לדרוש בלחימה כדי שיכול למצות את יכולותיהם⬇️ Image
לרמת מפקד המחלקה (התלבטות ענקית) הייתי ממליץ על 'מטרהורן'. סיפור יוצא דופן על מ"מ במלחמת ויטנאם. קשיחות, אנושיות, הובלת אנשים תחת לחץ עצום, במנהיגות שלא נובעת משררה. שרשור קצר על הספר:
Read 11 tweets
Mar 8, 2022
לאור התגברות ההתקפות הרוסיות על אזרחים באוקראינה, חשוב להסביר ב-#פידצבא שאלו לא מתרחשות סתם. המטרה של התקפות על אזרחים היא לשבור את רוח האומה, ואת הרצון של הצבא להילחם. דבר חשוב נוסף הוא שנכיר את האיש שנהוג "להאשים" בשיטת הפעולה הזו. ג'וליו דואה הוא ההוגה המוכר ביותר של לוחמת⬇️
האוויר. הספר שפרסם בשנת 1921 גרם למהפכה בתפיסת ההפעלה של כוחות האוויר, ממשימות סיור ואיתור ארט' אויב, למשימות הפצצה אסט' של האויב: "את ההכרעה ניתן להשיג ע"י פגיעה במכלול המשאבים ובתשתיות האסטרטגיות והכלכליות של האויב, ללא הצורך בתקיפת כוחות האויב בחזית. פגיעה כזו, בתשתיות ⬇️
חיוניות, תביא לקשיים בהספקת חומרי לחימה וכוח אדם לחזית. פגיעה בריכוזי אוכ' תגרום לדמורליזציה ואף לפניקה בקרב האוכ' האזרחית, במידה כזו שתחייב את ראשי המדינה להפסיק את המלחמה". בהקשר הפצצת האוכ' הסתמך דואה על המחקר של גוסטב לה-בון שקבע ב-1895 כי "האינדיבידואל מאבד את אישיותו ⬇️
Read 11 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!

This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(