@19stewie@mitraaa115 برای چند هزار سال، پول رایج کرهی زمین، طلا (و بعدها در کنار طلا: نقره) بود. جالب اینه که حوزههای تمدنی مختلف بدون ارتباط با هم، مستقلن به این نتیجه رسیده بودن که از بین تمام آت و آشغالایی که به عنوان پول مورد استفاده قرار گرفتن (نمک، پر طاووس، سنگها مختلف، صدف…)…
@19stewie@mitraaa115 بیان و طلا رو انتخاب کنن.
خب چرا؟
چون به تدریج و به مرور زمان دریافتن که چیزی که به عنوان پول مورد استفاده قرار میگیره، باید کمیاب باشه تا هر کی نتونه از راه برسه و به اصطلاح پول چاپ کنه و یهو خودش ثروتمند بشه، و از اونور مقدار کل پول در گردش رو زیاد کنه تا ارزش واحد پولی…
@19stewie@mitraaa115 کم بشه. علاوه بر اون، باید دوامش هم زیاد باشه. مثلن اکسید نشه. خب مس و آهن زود اکسیپه میشن، یا به اسیدها واکنش نشون میدن. “پول خوب” البته چند تا خصوصیت دیگه هم باید داشته باشه که از حوصلهی شما و این بحث خارجه. فعلن تا همینجاشو بپذیرین.
حالا چی شد که طلا که این همه خوبه…
@19stewie@mitraaa115 رو کنار گذاشتیم؟
خب ارتباطات بیشتر شد، تمدنها شروع کردن به مراودهی بازرگانی گسترده با هم؛ و حمل و نقل طلا به صورت فیزیکی و در مقیاس جهانی خیلی مشکل شد.
اومدن و طلا رو سپردن به یه عده آدم یا مؤسسهی قابل اعتماد، و رسیدش رو میبردن میدادن به فروشنده و جنس مورد نظر…
@19stewie@mitraaa115 رو ازش میخریدن. کمکم این اوراقی که رسید طلا (در حقیقت رسید «پول») بودن، خودشون معتبر شدن. کار باهاشون خیلی راحت شد. روشون عدد و رقم نوشتن. مثلن یکیشون معادل ۱۰ سکهی ۳۰ گرمی طلا بود، یکی دیگه ۵۰ سکه، و الخ.
اینقد این کار مروج شد که بعد از چند دهه سا چند سده، …
@19stewie@mitraaa115 دیگه همه یادشون رفت که بابا پول اصلی، اون طلاست! این کاغذا فقط رسید طلا، یا رسید پولتون هستن!
اون کاغذا که روشون عدد نوشته شده بود، تبدیل به همین اسکناسایی شدن که امروز هم ازشون استفاده میکنیم.
سال ۱۹۴۴ در جایی به اسم برتون وودز آمریکا، کشورای دنیا یه استاندارد گذاشتن،…
@19stewie@mitraaa115 که طبق اون، مثلن گفتن هر پوند انگلیس معادل فلان مقدار طلاست، و هر دلار فلان مقدار طلا. همه هم بیاین طلاهاتون رو بدین آمریکا توی یه گاوصندوق گنده توی فورت ناکس نگه داره، و به ازاش براتون اسکناس چاپ کنه بده دستتون؛ شما هم بدین دست ملتتون.
@19stewie@mitraaa115 همهی دنیا طلاها رو دادن دست آمریکا، و کسی (دولتی) نمیتونستن همینجور سر خود اسکناس چاپ کنه بریزه توُ بازار و مثلن حقوق کارمنداش رو بده. باید اول طلا میداد آمریکا تا معادلش پوند و مارک و فرانک و ریال بگیره. جالبه؛ نه؟!
حالا یه بیست سال بعد، که آمریکا یواشکی از اون…
@19stewie@mitraaa115 طلاهای امانتی کلیش رو توی بازارهای جهانی فروخته بود و باهاش خرج جنگ ویتنام رو داده بود و کلی کار دیگه کرده بود، یه چند تا کشور گفتن داداش بیا این دلارت رو که «پشتوانه»ی طلا داره و معادل فلان قد طلاست، بگیر و طلای معادلش رو بهمون بده. اینقد این کار زشت رو کردن که…
@19stewie@mitraaa115 ذخایر طلای آمریکا داشت تموم میشد. دیدن بدجور ریدن! خب چیکار کنیم؟
آقای نیکسون که اون موقع پرزیدنت بود، طی یک حکم حکومتی در ۱۵ آگوست ۱۹۷۱ (تقریبن ۵۰ سال و ۶ ماه پیش)، قابلیت تبدیل دلار به طلا رو برداشت. یعنی طلا رو که «پشتوانه»ی دلار بود رو حذف کرد. دلار ۵۰ ساله که…
@19stewie@mitraaa115 پشتوانه نداره. حالا ارزهای دیگه مثل پوند و ریال ایران و مارک و فرانک و ین هم به واسطهی دلار، به طلا وصل بودن. یعنی همهشون پشتوانه داشتن که همون طلایی بود که توی صندوق فورت ناکس آمریکا بود. حالا ییهو و همه با هم بیپشتوانه شدن. در یک لحظه، «تمام» پولهای رایج دنیا، …
@19stewie@mitraaa115 بیپشتوانه شده، و به عبارتی تبدیل به «ارز» شدن (به انگلیسی بهش میگن «فیاتپ؛ عین همون ماشین فیات هم نوشته میشه).
نکته اینه که قبلنا دولتها (به شمول آمریکا) باید خودشون رو جر میدادن تا یه ذره طلا پیدا کنن و بدن به اون خزانه تا اون معادلش اسکناس توزیع کنه و بده بهشون…
@19stewie@mitraaa115 تا اونا هم بین ملت و بانکها توزیع کنن؛ اما الان این محدودیت برداشته شده بود، و هر خری (دولتی) به هرمقداری که دلش میخواست، میتونست «ارز» (که به اشتباه بهش میگیم«پول») چاپ کنه. پس دولتها دیگه هیچ وقت دستشون خالی نمیمونه. هی زرت و زورت ارز فیات چاپ میکنن. همهشون هم میکنن…
@19stewie@mitraaa115 فقط سرعتشون با هم فرق داره. مثلن دولتهای بعد از انقلاب، سر جمع تقریبن با سرعت ۴۰۰۰ برابر بیشتر از آمریکا که اونم تا دلت بخواد دلار چاپ کرده، ریال بیپشتوانه چاپ کردن. دقت کن که آمریکا هم به طرز وحشتناکی دلار چاپ کرده ها، اما سرعت ایران ۴۰۰۰ برابر آمریکا بوده…
@19stewie@mitraaa115 پس ارزش ریال در مقابل دلار، حدود ۴۰۰۰ برابر کم شده.
خلاصه داداش در این ۵۰ سال اخیره که «تورم» مسألهی جدی بشر شده. بابابزرگای ما توی ۲۵ سالهگی خونه و ماشین و ۷ تا بچه داشتن، تازه ننهبزرگامون همه خونهدار بودن و کمکخرج نبودن؛ چون «پول» قوی و باپشتوانه داشتن…
@19stewie@mitraaa115 به پولای قوی مثل طلا که نمیشه زرت و زورت تولیدشون (چاپشون، ضربشون) کرد، میگن پول «سخت».
#بیتکوین، از طلا هم سختتره. یعنی مقدار تولیدی نهایی از الان معلوم و ثابته (۲۱ میلیون بیتکوین)، و هیچ خدایی نمیتونه اینو زیاد کنه. پس بیتکوین، از خود طلا، طلاتره. خیلی باحاله…
@19stewie@mitraaa115 تازه: اگه فردا قیمت طلا ۱۰ برابر بشه به هر دلیلی، هر ننهقمری میره توی کار استخراج طلا، و مقدار طلای استخراجشده، زیاد میشه.
اما اگه قیمت بیتکوین یهشبه ۱۰۰۰ برابر هم بشه، میزان تولید #بیتکوین حتا یه هزارم هم زیاد نمیشه. این هم یه برتری دیگهی بیتکوین.
1- توی این چند هفته/روز اخیر، اتفاقات عظیم و عجیبی در اقتصاد دنیا (مخصوصن آمریکا) افتاده که من ندیدم توی توییتر فارسی کسی به اونها اشاره کرده باشه. سعی میکنم خیلی موجز این اتفاقات و عواقب احتمالیشون رو توضیح بدم:
2- اول از چیزی که همه میدونن شروع میکنم: سقوط بازارهای مالی که از دوشنبهی گذشته شروع شد. دوشنبهی هفتهی پیش، یک سقوط شدید حدود 7-8 درصدی رو دیدیم. در طول هفته این سقوط ادامه پیدا کرد. دوشنبه (پریروز) هم یک سقوط خیلی بدتر رو دیدیم.
3- معنای این سقوط اینه که سرمایهگذارها ترسیدن، و ترجیح میدن توُ این روزا، بهجای سهام، پول نقد توُ دستشون باشه.
توی بازار رمزارزها هم وضعیت تقریبن به همین شکل بود.