The Economist; 2022'de Takip Edilmesi Gereken 22 Teknoloji başlıklı bir liste paylaştı. Ekip arkadaşlarımla birlikte Türkçeye çevirdik ve bir kısmını sizin için özetledik.
✔️ Güneş jeomühendisliği:
Volkanlar tarafından üst atmosfere salınan toz ve külün serinletici bir etkiye sahip olduğu bilinmekte.
"Güneş radyasyonu yönetimi" olarak da bilinen "güneş jeomühendisliği", aynı şeyi kasıtlı olarak yapacak.
✔️ Isı pompaları:
Binaları kışın sıcak tutmak, küresel enerji tüketiminin yaklaşık dörtte birini oluşturuyor. Isı pompaları, iklim değişikliği hedefleri için umut verici alternatiflerden.
Isı pompası için tersine çalışan buzdolapları diyebiliriz.
Tüketilen her kilovat elektriğe karşılık ısı pompaları 3 kilovat ısı verebilir ve bu da onları elektrikli radyatörlerden daha ucuza çalışmasını sağlar.
✔️ Doğrudan hava (karbon) yakalama (Direct air capture - DAC):
Kanadalı şirket olan Carbon Engineering, 2022’de yılda 1 milyon ton CO2 yakalama kapasitesine sahip dünyanın en büyük doğrudan hava yakalama tesisini Teksas'ta inşa etmeye başlayacak.
✔️ Dikey tarım:
Dikey çiftlikler tüketicilere yakın konumlandırılabilir, bu da nakliye maliyetlerini ve emisyonları azaltır. Su kullanımı en aza indirilir ve böcekler dışarıda tutulur, bu nedenle pestisit gerekmez.
✔️ Yelkenli konteyner gemileri:
Fransız araç lastiği üreticisi Michelin, 2022'de yük gemisini yakıt tüketimini %20 oranında azaltması beklenen şişme bir yelkenle donatacak.
Avrupa Birliği, planlandığı gibi 2022'de deniz taşımacılığını karbon ticareti planına dahil ederse, böylesine olağandışı teknolojiler daha da ileriye taşınabilir.
✔️ 3B baskılı kemik implantları:
"Particle3d" ve "ADAM" islimli girişimler 2022'de insan implantasyonu için 3 boyutlu basılmış kemiklere sahip olmayı planlıyor. Araştırmacılara göre, her şey yolunda giderse, sırada 3 boyutlu basılmış kan damarları ve kalp kapakçıkları var.
✔️ Sanal İnfluencer'lar:
En iyi bilineni Miquela Sousa veya “Lil Miquela”. 19 yaşındaki Brezilyalı-Amerikalının 3 milyon Instagram takipçisi var. 2022'de influencer pazarlamasına harcanması 15 Milyar Dolar bekleniyor.
✔️ Beyin arayüzleri:
2022'de Neuralink, felçli kişilerin bilgisayar kullanmasını sağlamak için cihazını insanlarda test etmeyi planlıyor.
✔️ Yapay et ve balık:
2020'de San Francisco merkezli bir yapay et girişimi olan Eat Just, ürünlerini Singapur'da satan ilk şirket oldu.
✔️ Uyku teknolojisi
✔️ Hidrojenle çalışan uçaklar
✔️ Sanal gerçeklik (VR) antrenmanları
✔️ HIV ve sıtma için aşılar
✔️ Uçan elektrikli taksiler
✔️ Uzay turizmi
✔️ Kargo drone'ları
✔️ Daha sessiz süpersonik uçak
✔️ 3D baskılı evler
✔️ Kişiselleştirilmiş beslenme
✔️ Giyilebilir sağlık takip cihazları
✔️ Metaverse
✔️ Kuantum hesaplama
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Net sıfır hedeflerine giden yolda, 2030 yılına kadar 11 ana alanda beklenen müthiş büyümeyi tek tabloda toplamışlar. Yaratılacak toplam ekonomik hacmin 12 Trilyon Dolar seviyesine varacağını öngörüyorlar.
Hem yatırım yapacağınız, hem çalışacağınız, hem içerik üreteceğiniz, hem konuşacağınız hem de danışmanlık yapacağınız alanları belirlerken faydası olacağını düşünüyorum.
Sizlerle her hafta sonu olduğu gibi, ekip arkadaşlarımla birlikte dinlediklerimizden derlediğimiz, sürdürülebilirlik konulu podcast önerilerimizi paylaşıyorum. Zevkle ve faydalanarak dinlemenizi diliyorum.
🎙️ Podcast kanalı: Sürdürülebilir Bir Dünya
Yayıncı: Sürdürülebilir Bir Dünya
Moderatör - Konuk: Prof. Dr. Haluk Gürgen, Salim Kadıbeşegil, Fatoş Karahasan
Konu: Sürdürülebilirlik felsefesi marka vaatlerini nasıl değiştiriyor?
Sanki beklediğimizden hızlı giriyor bu robotlar günlük hayatımıza...
Bugün Pensilvanya'daki yeni yasal düzenlemeyle otonom teslimat robotlarının "yaya" kategorisinde değerlendirileceklerini paylaşmıştım.
Şimdi okuduğum haberse da taaa Moskova'dan 🚀
Rus İnternet devi Yandex, geliştirdiği otonom (sürücüsüz) robot arabalarının Çarşamba günü Moskova'nın merkezi bir bölgesinde, ödemesini yapmış olan müşterilere sıcak restoran yemekleri dağıtmaya başladığını söyledi.
Yandex, robotun restoranlardan siparişleri alıp müşteriye götürdüğünü ve daha sonra müşterinin akıllı telefonunu kullanarak robotun kilidini açtığını ve yiyecekleri aldığını belirtmiş.
6 aydır neredeyse tüm işimizi ekran başında yapar olduk. Görüntülü görüşmeler, webinar'lar, online etkinlikler hayatımızın her anında yer buluyor neredeyse.
Kendi tuttuğum kayıtlara göre Mart'tan beri bizzat yaptığım canlı yayınlar, katıldığım canlı yayınlar ve profesyonel konuşmaların toplamı 130'un biraz üzerine çıktı. Bu 130 ekran mesaisinde her sektörden, her pozisyondan kişiyle temasım oldu.
Nasıl ki ofise giderken saçımıza, kıyafetimize, makyajımıza özen gösteriyoruz, ekranda da aynı özeni gösterenler bu dönemde birkaç adım öne geçtiler bana kalırsa. Kişisel markalarını güçlendirdiler, bıraktıkları etki daha yüksek oldu, daha çok talep aldılar.