De huishoudster van de Duitse ambassade spioneert voor Frankrijk en brengt in september 1894 een in stukken gescheurd document naar de inlichtingendienst SR, waarin gesproken wordt over een nieuw kanon. Dit is het "bordereau", het enige spionagedocument in de hele zaak.
2/28
Bij SR vindt men een tiental artillerie-officieren die in de Generale Staf gewerkt hebben. Eentje springt eruit; Alfred Dreyfus is Elzasser en Jood.
Vanaf hier is de affaire één groot complot van de legerleiding om Dreyfus schuldig verklaard te krijgen en te houden.
3/28
Major Du Paty de Clam is amateur-grafoloog, een 19de-eeuwse Waisvisz dus, en vergelijkt het handschrift met dat van Dreyfus. Dat is identiek volgens hem.
Na Dreyfus' arrestatie, 15 oktober, ondervraagt Paty hem een maand lang elke dag, maar hij bekent niet.
4/28
Bij het proces, 19 december 1894, ligt er dus bitter weinig bewijsmateriaal tegen Dreyfus. Hij is patriottisch, loyaal, gewaardeerd, en heeft geen geldzorgen, dus motief ontbreekt ook.
5/28
De aanklager komt, naast Paty, ook met getuige-deskundige Alphonse Bertillon. Deze heeft de fantastische theorie dat Dreyfus zijn eigen handschrift vervalst zou hebben. Vraag me niet hoe dat werkt.
6/28
De rechtbank krijgt ook een geheim dossier, dat o.a. homo-erotische brieven bevat en pas 2013 publiek wordt.
Die brieven zijn uitgewisseld tussen de Duitse militair-attaché Von Schwartzkoppen en zijn Italiaanse collega Panizzardi en hadden niets met Dreyfus te maken.
7/28
De militaire rechtbank veroordeelt Dreyfus, hij wordt op 5 januari 1895 gedegradeerd, op 21 februari ingescheept naar Frans Guyana en 14 april komt hij aan op Duivelseiland voor de kust van Guyana, waar hij de enige gevangene was, en allengs zieker werd.
8/28
Mathieu Drefyus, Alfreds oudere broer, besteedde al zijn tijd, energie en geld eraan om Alfreds onschuld te bewijzen.
De legerleiding besefte hoe flinterdun het dossier was, en belastte majoor Henry ermee dit aan te vullen.
9/28
Het nieuwe hoofd van SR, majoor Picquart, kreeg maart 1896 een telegram onder ogen van Von Schwartzkoppen aan de Franse majoor Walsin-Esterhazy. Vervolgens ontdekte hij dat het handschrift van Esterhazy gelijk was aan dat van de "bordereau".
10/28
Picquart deed verder onderzoek naar Esterhazy en ontdekte dat hij chronisch schulden had. Toen hij de legerleiding verwittigde, stelde deze alles in het werk om Picquart terzijde te schuiven, met de hulp van Henry, die met een vervalsing van eigen hand kwam.
11/28
Intussen schaarden zich steeds meer prominenten publiekelijk achter Dreyfus, zoals de schrijvers Émile Zola en Anatole France, en de latere premiers Georges Clemenceau en Léon Blum, en werden steeds meer details in de pers uitgemeten.
12/28
De legerleiding zag zich nu gedwongen Esterhazy aan te klagen. Na een schijnproces op 10 januari 1898 werd hij vrijgesproken. Hij emigreerde naar Engeland waar hij in 1923 overleed, nooit veroordeeld voor het verraad dat hij wel gepleegd had.
13/28
Drie dagen later, 13 januari 1898, publiceerde Zola zijn beroemde krantenartikel J'Accuse waarin hij de zaak op een rij zet en met naam en toenaam de verantwoordelijken in de legerleiding en het ministerie benoemt. fr.wikisource.org/wiki/J%E2%80%9…!
14/28
Het parlement besluit tot een smaadproces tegen Zola. In dit proces wordt Zola's advocaat regelmatig de mond gesnoerd en wordt Zola veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en 3.000 Franc boete. Het Hooggerechtshof vernietigt het vonnis.
15/28
Zola wacht een nieuw proces in juli niet af, en vlucht voor een jaar naar Engeland. In 1902 overlijdt hij aan koolmonoxide-vergiftiging. In 1953 wordt beweerd dat een schoorsteenveger de schoorsteen expres geblokkeerd zou hebben.
16/28
Bij Zola's herbegrafenis in 1908 in het Pantheon, naast Victor Hugo, is er veel protest vanuit nationalistische hoek. Dreyfus is ook aanwezig, alsmede de journalist Louis Gregori die een aanslag pleegt. historytoday.com/archive/months…
17/28
Na de veroordeling van Zola heeft de legerleiding ook nog Picquart aangeklaagd wegens vervalsing van Esterhazy's brieven en veroordeeld gekregen door een militair tribunaal, de derde veroordeling van een onschuldige in deze zaak. Picquart heeft een jaar gezeten.
18/28
Augustus 1898 ontdekt een ambtenaar op het ministerie van oorlog onregelmatigheden in de "faux Henry", waarop majoor Henry ondervraagd wordt, en bekent dat hij het vervalst heeft. De dag na zijn arrestatie pleegt hij zelfmoord.
19/28
Mathieu Dreyfus verzoekt het Hooggerechtshof om revisie voor zijn broer. Picquart getuigt hoe de zaak gefikst is. Het hof vernietigt het vonnis en verwijst de zaak naar de militaire rechtbank in Rennes voor een nieuwe zaak.
20/28
Op 9 juni 1899 verliet Dreyfus Duivelseiland, om bij aankomst in Rennes direct weer opgesloten te worden.
Zijn zaak werd niet geholpen doordat zijn twee advocaten het niet eens waren over de strategie, en een, Labori, neergeschoten werd tijdens een kritieke fase.
21/28
De aanklagers hadden nog steeds niets, maar "esprit de corps" prevaleerde en de militaire rechtbank veroordeelde Dreyfus ten tweede male.
Premier Waldeck-Rousseau bood hem amnestie als hij schuld bekende, en tekende op 17 november 1899 een algehele amnestiewet.
22/28
In 1903 rakelde de socialistische leider Jean Jaurès de zaak opnieuw op in het parlement, wat leidde tot hernieuwd onderzoek. In 1906 vernietigde het Hooggerechtshof uiteindelijk de veroordeling van Dreyfus.
23/28
Dreyfus kreeg ook de militaire rang die hij normaal gehad zou hebben, en is naast Paty de enige in de affaire die nog gediend heeft in de Eerste Wereldoorlog.
24/28
De reactionaire krachten hebben uiteindelijk in de affaire verloren, maar geen van de schuldigen is ooit veroordeeld.
De mate aan antisemitisme die de affaire heeft blootgelegd was een belangrijke reden voor Herzls zionisme.
25/28
Over de drie overige antwoordopties:
Het Château d'If is een echt bestaande gevangenis in de Middellandse Zee, voor de kust van Marseille, maar is vooral bekend door een fictieve gevangene: de graaf van Monte Cristo uit de roman van Alexandre Dumas.
26/28
Robbeneiland was het gevangenisoord van Nelson Mandela van 1964 tot 1982.
27/28
Napoléon Bonaparte werd na Waterloo in 1815 verbannen naar Sint Helena, waar hij in gevangenschap verbleef tot zijn dood in 1821.
In de eerste plaats gaat het niet alleen om voorkomen van doden, maar ook van ziekte en blijvende invaliditeit. Misschien moet Harmen eens een tv-uitzending met Roelofje Mussche zien hoe leuk het is levenslang verlamd te zijn met polio.
Deel 2 uit de serie "Infectieziekten die in 2024 een comback gaan maken".
(deel 1 ging over mazelen).
1/25
Polio wordt veroorzaakt door drie types enterovirus C, die PV-1 (poliovirus 1), PV-2 en PV-3 heten. De ziekte is al heel oud en wordt door oude Egyptenaren al uitgebeeld. De eerste beschrijving dateert van 1840.
2/25
Besmetting met poliovirus kan verlopen via de fecaal-orale route (poep in je mond dus) of door het inademen van druppeltjes met virus. Besmetting op zeer jonge leeftijd leidt slechts zelden tot ziekte; dat risico wordt groter met hogere leeftijd.
Naar aanleiding van deze tweet van @vanranstmarc over twee Belgische gevallen van mazelen is het nuttig de feiten over deze ziekte op een rijtje te zetten.
Buijs heeft zijn Medium-artikel verwijderd, maar het staat nog wel op archive.org . web.archive.org/web/2022063000…
Voor het gemak presenteer ik hier screenshots van het hele artikel met de links erin, en wat commentaar erbij.
2/14
In de inleiding stelt Buijs dat de oorsprong van het patriarchaat teruggaat op de neolithische revolutie, de overgang van jager-verzamelaar-culturen naar sedentaire landbouw. newscientist.com/article/mg2383…
Het Second Amendment is één, nogal wrak geformuleerde, zin, en daarom is er ook mogelijk tot discussie over:
"A well regulated Militia, being necessary to the security of a free State, the right of the people to keep and bear Arms, shall not be infringed."
2/8
De context waarin het Second Amendment in 1791, kort na de Constitutie, is aangenomen, is de politieke strijd tussen federalisten en anti-federalisten in de jonge VS.
3/8
Ze vieren dat het alweer een van hun leden gelukt is om een schoolklas uit te moorden, in Uvelda, Texas. nos.nl/artikel/243020…
2/4
Maar voor de veiligheid houden ze hun feestje toch maar in een "gun-free zone". Zo erg vertrouwen ze ook weer niet op hun mantra "guns don't kill people".
3/4